Απαισιόδοξες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την κυπριακή αγορά ακινήτων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Τα δύσκολα είναι μπροστά για τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου, καθώς ο κλάδος παραμένει σε ύφεση, ενώ δεν υπάρχουν άμεσες προοπτικές ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η αγορά, ως σύνολο, παρουσιάζει αντοχές, καθώς η μείωση τις τιμές δεν έχει χαρακτηριστικά κατήφορου. Σε ετήσια βάση η μείωση των τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2011 είναι της τάξης του 4.9%, ενώ σε τριμηνιαία καταγράφεται μείωση κατά 0,9%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Τομέας των κατασκευών

Η επισκόπηση της Κεντρικής Τράπεζας συνοδεύεται και με επιμέρους στοιχεία άλλων δεικτών του κατασκευαστικού τομέα, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τη δυστοκία που χαρακτηρίζει την αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου από τον τομέα των κατασκευών, η κατασκευαστική δραστηριότητα συνέχισε να καταγράφει αρνητική πορεία και το δεύτερο τρίμηνο του 2011, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κατασκευαστικός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Σε ετήσια βάση, οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου κατέγραψαν το δεύτερο τρίμηνο του 2011 μείωση της τάξης του 9,3%, ενώ ο δείκτης τιμών οικοδομικών υλικών αυξήθηκε κατά 4,1%.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα πωλητήρια έγγραφα παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2011 μείωση της τάξης του 21,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στα πωλητήρια έγγραφα για το πρώτο τρίμηνο του 2011 καταγράφθηκαν στις επαρχίες Λάρνακας (34,8%), και Παφου (32,2%).

Ο αριθμός των ανέργων στον κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε κατά 22,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ οι άδειες οικοδομής για οικιστικά ακίνητα μειώθηκαν κατά 41,8%, γεγονός που προδιαγράφει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη μελλοντική οικοδομική δραστηριότητα.

Το δεύτερο τρίμηνο
Οι επιμέρους τιμές οικιών και διαμερισμάτων παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο μείωση της τάξης του 1 % και 0,8%, αντίστοιχα.

Επίσης, καταγράφηκε μείωση στις τιμές των οικιών των παραλιακών πόλεων, με τη μεγαλύτερη, που φτάνει το 2,3%, να σημειώνεται στην Πάφο. Οριακή είναι η μείωση στις τιμές των οικιών της επαρχίας Λευκωσίας, της τάξης του 0,2%.  Μείωση παρατηρείται επίσης και στις τιμές των διαμερισμάτων των παραλιακών πόλεων, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην επαρχία Αμμοχώστου, ενώ σταθεροποίηση παρατηρείται στις τιμές των διαμερισμάτων της επαρχίας Λευκωσίας.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις, της τάξης του 2,3% και 1,8%, για την εν λόγω περίοδο σημειώθηκαν στις τιμές των οικιών της επαρχίας Πάφου και Λάρνακας αντίστοιχα, και στις τιμές των διαμερισμάτων, της τάξης του 3,5% και 2,5%,των επαρχιών Αμμοχώστου και Πάφου, αντίστοιχα. Οριακή μείωση σημείωσαν, για την ίδια περίοδο, και οι δείκτες διαμερισμάτων και οικιών των υπόλοιπων επαρχιών, εξαιρούμενης της Λευκωσίας η οποία παρουσίασε σταθεροποίηση στις τιμές των διαμερισμάτων.

Ετήσια
Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, δηλαδή με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ο γενικός δείκτης τιμών κατοικιών παρουσίασε μείωση της τάξης του 4,9%. Η μείωση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγω από μειώσεις στις τιμές των διαμερισμάτων, με εξαίρεση την επαρχία Λευκωσίας όπου σημειώθηκε οριακή αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων της τάξης του 1,2%.
Σύμφωνα με το γενικό δείκτης τιμών διαμερισμάτων, η μείωση στις τιμές διαμερισμάτων ήταν σε ετήσια βάση της τάξης του 6,5%, ενώ η αντίστοιχη μείωση στις τιμές των οικιών ήταν μόλις 3,7%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στους ανά επαρχία δείκτες τιμών διαμερισμάτων οι οποίοι σημείωσαν μεγαλύτερες μειώσεις από ότι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών οικιών. Οι μεγαλύτερες μειώσεις, σε ετήσια βάση, σημειώθηκαν στα διαμερίσματα των επαρχιών Πάφου και Λάρνακας, και ήταν της τάξης του 18,4% και 10,8%, αντίστοιχα.
Info:

-Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατοικιών και άλλοι συναφείς δείκτες και υποδείκτες ετοιμάζονται από τη Μονάδα Παρακολούθησης Ακινήτων του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

-Οι συμβαλλόμενες τράπεζες λαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες από εκτιμητές ακινήτων για σκοπούς παραχώσεις δανείων.

-Τα στοιχεία είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου της αγοράς κατοικιών της Κύπρου, αφού καλύπτουν ολόκληρη την ελεύθερη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου) και αναφέρονται σε όλους τους τύπους κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα).

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 23 Οκτωβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.