Συνέντευξη στο ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου, με το «καλημέρα» στη νέα της θέση ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο, τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων που ακυρώθηκαν μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο στόχος της νέας σύνθεση της Επιτροπής είναι να αναδειχθεί η Κύπρος ως ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο, προσελκύοντας διαχειριστικές εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και νέες χρηματιστηριακές. Ήδη έχουν χτυπήσει την πόρτα της Επιτροπής τράπεζες κολοσσοί, η Saxobank και η ρωσική Sberbank, οι οποίες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν ως ΚΕΠΕΥ.
–Αναλάβατε τη θέση του προέδρου, κληρονομώντας μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έχει ακυρώσει δεκάδες αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας. Πώς χειρίζεστε την κατάσταση;
Οι συσσωρευμένες υποθέσεις είναι ένα από τα μεγάλα σοβαρά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα σύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πρέπει να διαχειριστούμε δύο θέματα. Πρώτον, τις υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον του Δικαστηρίου, δηλαδή υποθέσεις όπου είχαν επιβληθεί πρόστιμα, αλλά οι εταιρείες έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο και δεύτερον τις υποθέσεις που ήταν υπό διερεύνηση και για τις οποίες είχαν ήδη ληφθεί αποφάσεις –π.χ. ορισμός ανακριτή– από την προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής, χωρίς να υπάρχει κατάληξη στην έρευνα. Το πρόβλημα αυτό αφορά περίπου 80 με 100 παλιές υποθέσεις. Αυτή η κατάσταση έχει πάει την Επιτροπή πέντε χρόνια πίσω. Είναι σαν να μην έχει ανοίξει κανένας φάκελος. Ξεκινάμε από την αρχή.
–Θέμα παραγραφής υπάρχει για κάποιες από αυτές τις παλιές υποθέσεις;
Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις που είχαν στηριχθεί σε οδηγίες της προηγούμενης σύνθεσης της Επιτροπής. Γι’ αυτές τις υποθέσεις είναι αδύνατο νομικά να πάμε πίσω και να τις εξετάσουμε εκ νέου. Αλλά ακόμη και αν αφαιρέσουμε αυτές τις υποθέσεις, ο όγκος εργασίας που απομένει είναι μεγάλος. Το Συμβούλιο της Επιτροπής έχοντας αυτά τα δεδομένα ενώπιόν του αποφάσισε να θέσει κάποιες προτεραιότητες στην επανεξέταση των υποθέσεων. Καταρχάς λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της εξεταζόμενης παράβασης, όπως κατάχρηση της αγοράς, κατάχρηση των χρημάτων των μικροεπενδυτών. Μιλάμε δηλαδή για πραγματικά σοβαρές υποθέσεις. Αυτές θα εξεταστούν εκ νέου. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι έρχονται παράλληλα και νέες υποθέσεις, νέες καταγγελίες, τις οποίες φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
–Θα ζητήσετε την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού;
Όλοι γνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται για περιορισμό των κρατικών δαπανών. Μέσω του προϋπολογισμού του 2012 θα επιδιώξουμε την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως είμαστε τώρα, με το προσωπικό που έχουμε, είναι αδύνατο να τρέξουμε όλες τις υποθέσεις.
–Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ασκεί πιέσεις στις χρηματαγορές. Εσείς πώς παρεμβαίνετε για να προστατευτούν οι επενδυτές;
Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να μας ενημερώσουν για το ύψος των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Παράλληλα, είμαστε μέλος της ESMA, της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, η οποία και αυτή έχει ασχοληθεί με το θέμα της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων. Έχουμε επικεντρωθεί στις τράπεζες, γιατί αυτές έχουν επενδύσει κυρίως σε ελληνικά κρατικά χρεόγραφα. Στο πλαίσιο αυτό ελέγξαμε τον τρόπο απομείωσης των ελληνικών ομολόγων όπως είχαν αποτυπωθεί στα εξαμηνιαία αποτελέσματα. Τα όσα μας αναφέρουν δεν διαφέρουν από όσα οι ίδιες έχουν ανακοινώσει δημόσια. Υπάρχει μία ανασφάλεια και παρακολουθούμε την κατάσταση. Η άμεση εποπτεία ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα και η άμεση εμπλοκή μας αφορά στη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων. Για όλα αυτά είμαστε σε επαφή τόσο με το Υπουργείο Οικονομικών όσο και με την Κεντρική Τράπεζα.
–H Κύπρος φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Ο δικό σας τομέας πώς μπορεί να βοηθήσει σε αυτόν τον στόχο;
Πρωταρχικός σκοπός της Επιτροπής είναι η προστασία των επενδυτών, αλλά συγχρόνως επιδιώκω να έχουμε και ένα πιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, διότι μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 110 ΚΕΠΕΥ, από τις οποίες το 60% – 70% είναι ξένων συμφερόντων, π.χ. ρωσικών και ισραηλινών. Το νέο συμβούλιο έχει εγκρίνει τέσσερις νέες ΚΕΠΕΥ και προσπαθούμε να διεκπεραιώνουμε με ταχύτητα όλες τις αιτήσεις. Ενώπιόν μας έχουμε άλλες 18 αιτήσεις. Ανάμεσά τους είναι η Saxobank, επενδυτική τράπεζα εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Δανίας, η οποία θέλει να ιδρύσει θυγατρική ΚΕΠΕΥ και η ρωσική Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η οποία θέλει να αποκτήσει έμμεσες συμμετοχές σε δύο υφιστάμενες αδειοδοτημένες ΚΕΠΕΥ. Πρόκειται για σημαντικές κινήσεις που βοηθούν την οικονομία μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Άρα υπάρχει ροή και ανάπτυξη σε αυτόν τον κλάδο. Να έχουμε υπόψη ότι οι περισσότερες πραγματοποιούν συναλλαγές εκτός Κύπρου, επενδύουν σε άλλες χρηματαγορές. Αξιοποιούν την Κύπρο ως ένας κράτος της Ευρωζώνης με χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Στόχευση μας είναι η προσέλκυση στην Κύπρο υγειών χρηματοοικονομικών οργανισμών. Αυτό δεν αφορά μόνο τις ΚΕΠΕΥ, αλλά και την ανάπτυξη του τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι διαχειριστικές εταιρείες των αμοιβαίων να έχουν έδρα την Κύπρο, από όπου θα επενδύουν στην Ευρώπη, ενώ θα απολαμβάνουν τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή του 10%. Αναμένουμε σύντομα, τον επόμενο μήνα, την ψήφιση του σχετικού νόμου. Στο κομμάτι της προσέλκυσης αμοιβαίων κεφαλαίων έχουμε συνεργασία και με το CIPA.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερίνη» στις 20 Νοεμβρίου 2011