Οι διαβεβαιώσεις των κυπριακών τραπεζών ότι μπορούν να καλύψουν τις επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις που προέκυψαν μετά το ελληνικό «κούρεμα» καθησυχάζουν το κοινό, αλλά προκαλούν και ανησυχία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος φοβάται ότι θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η παροχή νέων δανείων.
Είναι κοινό μυστικό ότι η πίεση από την Ελλάδα και η αβεβαιότητα για την τύχη του ευρώ είχαν καταστήσει άκρως συντηρητικές τις τράπεζες, προκαλώντας παράπονα από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Είναι ενδεικτικό ότι το Σεπτέμβριο ο δανεισμός προς τον εταιρικό τομέα έμεινε στάσιμος, με τα υπόλοιπα να διαμορφώνονται σε 24,306 δις. ευρώ, από 24,090 δις. ευρώ τον Αύγουστο. Σε σχέση με πέρυσι ο δανεισμός προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9,4%. Συνολικά, ο δανεισμός αυξήθηκε οριακά, με τα υπόλοιπα όλων των τύπων δανείων το Σεπτέμβριο να είναι 52,024 δις. ευρώ, από 51,024 δις. ευρώ τον Αύγουστο. Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξης του 8,2%.
Στασιμότητα υπάρχει και στις καταθέσεις, οι οποίες στα τέλη Σεπτεμβρίου μειώθηκαν στα 69,801 δις. ευρώ, από 69,828 δις. ευρώ, στα τέλη Αυγούστου. Σταθερές είναι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων.
Η «φωτογραφία της στιγμής» δείχνει ότι η πραγματική οικονομία έχει «παγώσει».
«Αισθανόμαστε ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, νιώθουμε όμως ότι μέχρι να επέλθει ισορροπία θα περιοριστούν οι δυνατότητες χρηματοδοτήσεων σε μια περίοδο που χρειάζεται να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη», τόνισε στην «Κ» ο γραμματέας της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν σκόπιμο να υπάρξει κρατική παρέμβαση, μέσω της παροχής εγγυήσεων για την παροχή διευκολύνσεων προς τις κυπριακές επιχειρήσεις.
Η εγγυοδοσία είναι μια διαδεδομένη μέθοδος στην Ευρώπη και επιτρέπει στις τράπεζες να προβαίνουν σε χορηγήσεις χωρίς να αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους. Κρίσιμο στοιχείο θεωρείται και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας προς την Κύπρο, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με τη μόνιμη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών.