Δύσκολοι καιροί για τις κυπριακές κατασκευαστικές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔH
Η συνεχιζόμενη απογοητευτική πορεία της αγοράς ακινήτων –τον Νοέμβριο κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο 485 πωλητήρια έγγραφα έναντι 741 τον Νοέμβριο του 2010, σημειώνοντας μείωση 35%– έχει σημαντικές παρενέργειες σε όλο τον κύκλο της κατασκευαστικής βιομηχανίας. Η μείωση των πωλήσεων δεν αφορά μόνο την εγχώρια ζήτηση, αλλά και τον μεγάλο τομέα της προσέλκυσης αγοραστών από το εξωτερικό, οι οποίοι λιγοστεύουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου έγιναν 1.426 πωλήσεις σε ξένους, έναντι 1.772 το περυσινό διάστημα. Η εικόνα έχει γίνει ακόμη χειρότερη προς το τέλος του 2011. Τον Νοέμβριο κατατέθηκαν μόλις 103 πωλητήρια έγγραφα.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα όσα αναφέρουν στις εκθέσεις τους οι εισηγμένες εταιρείες κατασκευών και διαχείρισης ακινήτων.

Η The Cyprus Cement Company καταγράφει οριακό κέρδος το τρίτο τρίμηνο του 2011. Το κέρδος οφείλεται στα βελτιωμένα αποτελέσματα της θυγατρικής CCC Tourist (πώληση γης έκτασης 5.686 τ.μ. σε τρίτη εταιρεία με σκοπό τη συνεργασία / κοινοπραξία για την ανάπτυξη του τεμαχίου και την ανέγερση πολυτελών επαύλεων). Τα αποτελέσματα διαφοροποιήθηκαν αρνητικά, καθώς η συνδεδεμένη εταιρεία Τσιμεντοποιία Βασιλικού παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο αυξημένες ζημιές.

Σε ό,τι αφορά τη Τσιμεντοποιία Βασιλικού –η πορεία της οποίας είναι ένας σαφής δείκτης για το πώς κινείται η αγορά– τα εισοδήματα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 ανήλθαν σε 68.631.000 ευρώ σε σύγκριση με 71.771.000 ευρώ, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η εγχώρια ζήτηση για τσιμέντο για την περίοδο αυτή μειώθηκε σε 882.000 τόνους από 979.000 τόνους κατά το 2010 (μείωση 9,9%). Ωστόσο οι εξαγωγές τσιμέντου για την περίοδο έφθασαν σε 31.000 τόνους σε σύγκριση με 13.000 τόνους κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Η κερδοφορία του Ομίλου κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2011 επηρεάστηκε επίσης από τις αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων, καθώς επίσης και από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα που σχετίζονται με τον τερματισμό της λειτουργίας των παλαιών εργοστασίων και το ξεκίνημα της νέας γραμμής παραγωγής.

«Γίνεται μία έντονη και συνεχής προσπάθεια για μείωση του λειτουργικού κόστους για να επανέλθει η εταιρεία στην κερδοφορία και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητά της, με στόχο τη διείσδυση σε διεθνείς εξαγωγικούς προορισμούς, καθώς η επιβράδυνση της επιτόπιας αγοράς αποτελεί μία σημαντική πρόκληση για

το εγγύς μέλλον», τονίζεται στην ενδιάμεση έκθεση της εταιρείας.

Η L.P. Transbeton (παραγωγή και διάθεση έτοιμου σκυροδέματος) παρουσιάζει ιδιαίτερα γλαφυρά την κατάσταση.

«Οι κυριότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η καθολική έλλειψη σεβασμού της εκάστοτε κατώτατης τιμής πώλησης του έτοιμου σκυροδέματος βάσει του πραγματικού κόστους και η απουσία κανονισμών δεοντολογίας που να δεσμεύουν όλους τους κατόχους εταιρειών παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος. Ο λόγος της μη επιβολής αυξήσεων της τιμής του σκυροδέματος προς τους πελάτες είναι η χρηματοοικονομική κρίση που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων, η οποία έχει επηρεάσει απόλυτα τον τομέα των κατασκευών στην Κύπρο και θα συνεχίσει να τον επηρεάζει και το 2012 σε μεγάλο βαθμό».

Η L.P. Transbeton προβλέπει ότι το 2012 αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολο και η εταιρεία θα προσπαθήσει να μειώσει ακόμα περισσότερο τα λειτουργικά της έξοδα, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τη δύσκολη χρονιά που έρχεται.
Οι κατασκευαστές
Η K+G Complex Public Company Ltd, η οποία εκμεταλλεύεται αναπτύξεις στην περιοχή της Αμαθούντας στη Λεμεσό, αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικά κέρδη το 2011, αλλά επισημαίνει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση του συγκροτήματος εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή οικονομική κατάσταση τα αναμενόμενα κατά το τρέχον έτος αποτελέσματα δυνατό να παρουσιαστούν διακυμάνσεις, οι οποίες λόγω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν στις αγορές είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Ο Τομέας Ανάπτυξης Γης της Νέμεσις Εργοληπτική παρουσιάζει μικρή πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Οι εργασίες της κοινοπραξίας Cyfield – Nemesis συνεχίζονται χωρίς κλυδωνισμούς, ενώ της Nemesis Development δεν παρουσιάζουν νέα ανάπτυξη. Στα θετικά της εταιρείας είναι η ανάληψη συμβολαίου για την περιοδική συντήρηση αυτοκινητοδρόμων της επαρχίας Πάφου, σε συνεργασία με τη Medcon Constructions, ύψους 2,48 εκατ. ευρώ.

Θετικές ειδήσεις έχει και η Φιλοκτηματική, η οποία τον Οκτώβριο ξεκίνησε την κατασκευή οικιστικού τετραώροφου κτηρίου οκτώ διαμερισμάτων στον Άγιο Δομέτιο. Το αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου είναι κερδοφόρα.

Η Karaolis ανακοίνωσε ότι τα ενοποιημένα αποτελέσματα του συγκροτήματος για το έτος 2011 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.

Το συγκρότημα προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στην αποπεράτωση και παράδοση ήδη πωλημένων μονάδων κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. Η παράδοση θα έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση περαιτέρω πωλήσεων και κερδοφορίας.

Η A.L. Pro Choice Group Public Ltd (επενδύσεις σε ακίνητα στη Λεμεσό και χρηματιστηριακές αξίες) σημειώνει ότι «η μεγάλη οικονομική κρίση η οποία έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία από το 2008 και έχει επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις του συγκροτήματος, συνέχισε να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Η κύρια περιουσία του ομίλου είναι τα ακίνητά του στην περιοχή της Λεμεσού, τα οποία η εταιρεία εκτιμά ότι λόγω της τοποθεσίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους αναμένεται να αποδώσουν καλύτερα από την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 18 Δεκεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.