Στοιχεία για την ανεργία των νέων και την τάση φυγής τους στο εξωτερικό

«Πρωτοφανείς διαστάσεις με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία λαμβάνει η ανεργία των νέων και η τάση φυγής τους στο εξωτερικό», αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου    σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία  του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και της Ευρωπαϊκής Πύλης Europass αναφορικά με τον αριθμό συμπλήρωσης ευρωπαϊκών βιογραφικών από Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Europass, το 2011 συμπληρώθηκαν διαδικτυακά 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά από Έλληνες πολίτες, καθιστώντας την χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τις πρώτες στην Ε.Ε. στην συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ρουμανία). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά. Σημειώνεται, ότι το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών, ενώ την ίδια στιγμή περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι καθώς ομιλούν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες (30.676 μία, 32.348 δύο και 12.939 τρεις ξένες γλώσσες). Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως 2 έτη και 21,3% καθόλου).

Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία των νέων έως 25 ετών στην Ελλάδα έσπασε και νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνοντας το φθινόπωρο του 2011 στο 46,6% από 45,1% που βρισκόταν το καλοκαίρι. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία (49,6%) αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο κράτος μέλος (Σλοβακία 35,1%).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι περίπου το 21% των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 24 ετών δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας. «Ένας στους τέσσερις νέους μας, δηλαδή, βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο», σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής και τόνισε: «Κάθε νέο στοιχείο που προκύπτει για την ανεργία και την εργασιακή απόγνωση της νεολαίας στην χώρα είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο. Η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί χώρα αφιλόξενη για τα παιδιά της. Αν δεν βρεθούν άμεσα εργαλεία στήριξης της απασχόλησης, ιδίως για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου, η ζημιά που θα προκληθεί στην χώρα εξαιτίας της φυγής των νέων τόσο οικονομικά, καθώς μεγάλο ποσοστό είναι καταρτισμένο και επομένως υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων, όσο και κοινωνικά, θα υπολείπεται εκείνης που προκαλεί σήμερα η οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα χρειάζεται να κινητοποιήσει άμεσα πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και ιδίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που μέχρι σήμερα παραμένει ελάχιστα αξιοποιημένο. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής (Νοέμβριος 2011), η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 22,11% των διαθέσιμων πόρων όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 33,78%. Αλλά και όσον αφορά το Ταμείο Συνοχής, η Ελλάδα παρουσιάζει απορροφητικότητα της τάξης του 24,60% την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. βρίσκεται στο 26,09%. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Τα  επόμενα δύο χρόνια πρέπει να απορροφηθούν και τα 3,3 περίπου δις ευρώ από το ΕΚΤ, τα 2,5 δις και πλέον ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, αλλά και το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από τα υπόλοιπα κοινοτικά ταμεία. Οι πόροι αυτοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να διοχετευθούν για την στήριξη της εργασίας  των νέων και την επιτάχυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας εκείνων που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.