Μέσω Ελλάδας η εξαγωγή του φυσικού αερίου;

Τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο χαρακτηρίζουν, μιλώντας στην «Κ», πηγές της ελληνικής Δημόσιας Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με εξειδικευμένο διεθνή σύμβουλο, κορυφαίο στο είδος, στην εκπόνηση προμελέτης και συζητά με ενδιαφερόμενο μέρος, όπως ειπώθηκε στην «Κ», για το πώς μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία. Οι πήγες της ΔΕΠΑ δεν δίνουν λεπτομέρειες για την ταυτότητα του ενδιαφερόμενου μέρους, αλλά δια της ατόπου –δεν έχουν γίνει ακόμη επαφές με την κυπριακή πλευρά- συνάγεται το συμπέρασμα ότι αφορά το Ισραήλ. Οι συζητήσεις  των ελληνικών αρχών με τις ισραηλινές είναι πυκνές και υπάρχει ενδιαφέρον για να υπάρξει τελικά συνεργασία. Η εξεύρεση φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 αυξάνει την εμπορικότητα του εγχειρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η ΔΕΠΑ, παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, υλοποιεί έργα κατασκευής αγωγών που συνδέουν την Ελλάδα με τις αγορές της Ευρώπης. Το σημαντικότερο είναι ο αγωγός ITGΙ (Ιταλία – Ελλάδα – Τουρκία) ο οποίος μπορεί να τροφοδοτεί με αέριο και από άλλη πηγή. Στην προκειμένη περίπτωση από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, διοχετεύοντας το αέριο απευθείας στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Το τμήμα Ελλάδα – Τουρκία έχει κατασκευαστεί, ενώ απομένει το έργο διασύνδεσης Ελλάδα-Ιταλίας με την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος (έργο στο οποίο μετέχει και η ΔΕΠΑ με 50%). Το ελληνοϊταλικό τμήμα αναμένεται να λειτουργήσει το 2015, ενώ η χωρητικότητα του αγωγού ανέρχεται σε 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Από ευρωπαϊκούς κύκλους ο άξονας μεταφοράς φυσικού αερίου ITGI αποτελεί την πιο «ώριμη» δυνατότητα της Ευρώπης για την προμήθειά της με φυσικό αέριο από την Κασπία και την Μέση Ανατολή.

Παράλληλα η Ελλάδα διαθέτει και τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αττική και η ΔΕΠΑ μελετά την κατασκευή δεύτερου σταθμού στη Βόρεια Ελλάδα.
Το μειονέκτημα του LNG είναι ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες ποσότητες, ενώ η χωρητικότητα των σταθμών υγροποίησης είναι αισθητά μικρότερη από αυτή ενός αγωγού.

seitanidisi@kathimerini.com.cy

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 24 Δεκεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.