Κύπρος: Μείωση 10,7% στη μέση τιμή των διαμερισμάτων

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική τάση, με τις τιμές και τα ενοίκια να εμφανίζουν πτώση σε όλες τις αστικές περιοχές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της όγδοης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων Κύπρου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ), οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 1,7% και 4,4% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στα διαμερίσματα στη Λευκωσία (-5,3%) και στα σπίτια στη Λεμεσό (-3,8%).

Παγκύπρια, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,4%, των γραφείων κατά 4,1% και των αποθηκών κατά 1,4%. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2010, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 10,7%, των σπιτιών κατά 6,7%, των καταστημάτων κατά 9,4%, των γραφείων 6,8% και των αποθηκών κατά 7,9%.

Ενοίκια
Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε μείωση στα διαμερίσματα κατά 2%, στα σπίτια 0,5%, στα καταστήματα 3,6%, στις αποθήκες 2,2% και στα γραφεία 1,3%. Η μόνη αύξηση που παρατηρήθηκε ήταν για σπίτια στη Λευκωσία σε ποσοστό της τάξης του 5,9%. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τρίτου τριμήνου του 2010, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 11,4% για διαμερίσματα, 6,6% για σπίτια, 11,7% για καταστήματα, 7,5% για γραφεία και 11,4% για αποθήκες. Οι διακυμάνσεις που καταγράφονται αποδεικνύουν πως η αγορά έχει πλέον επηρεαστεί στο σύνολό της, ενώ παράλληλα διαφαίνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μειώσει τα ζητούμενα ενοίκια σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ενοικιαστών.

Απόδοση επενδύσεων
Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011, οι αποδόσεις βρίσκονται στο 3.7% για διαμερίσματα, 2% για σπίτια, 6% για καταστήματα, 4.7% για αποθήκες και 4,8% για γραφεία. Η παράλληλη μείωση των τιμών αλλά και των ενοικίων, έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός σκηνικού σχετικής σταθερότητας και μειωμένων αποδόσεων.  Αυτό υποδεικνύει πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω διακυμάνσεις.
Σχόλιο
«Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011 η κυπριακή οικονομία  συνέχισε να δέχεται το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ενώ παράλληλα στους αρνητικούς παράγοντες προστέθηκαν και οι επιπλοκές στην οικονομία λόγω της έκρηξης στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της βασικής υποδομής του παροχέα ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού», τόνισε ο κ. Παύλος Λοΐζου μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Ο συνδυασμός αυτών των εξελίξεων οδήγησαν στον επηρεασμό της καθημερινότητας των πολιτών, στην αρνητική ψυχολογία, και στον περιορισμό της εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της εσωτερικής διακυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο όλο σκηνικό αντίκτυπο είχε και η εσωτερική αναταραχή  που επήλθε μετά το τραγικό συμβάν, με την εκτόξευση κατηγοριών και επίρριψη ευθυνών τόσο από κοινοβουλευτικής, όσο και κυβερνητικής πλευράς».

Ο κ. Λοΐζου ανέφερε επίσης πως «παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους παρουσιάστηκαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών και ήπιας οικονομικής ανάπτυξης, κατά το τρίτο τρίμηνο υπήρξε εμφανής στάση αναμονής από επενδυτές στη λήψη αποφάσεων, αλλά και από πλευράς τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία περιόρισαν την παροχή δανείων. Συνέπεια της στασιμότητας και αβεβαιότητας που παρατηρήθηκε, ήταν η αισθητή μείωση του αριθμού των συναλλαγών και του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα από εγχώριους αγοραστές, που επηρεάστηκαν άμεσα από την αναταραχή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και την οικονομία».

info
Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 24 Δεκεμβρίου 2011

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.