Το βλέμμα στραμμένο στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Οι εξελίξεις στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για το κλείσιμο του PSI καθορίζουν την ατζέντα των επόμενων κινήσεων των κυπριακών τραπεζών.

Όλα δείχνουν ότι η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη από την ονομαστική απομείωση του 50%, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να γράψουν μεγαλύτερη ζημιά και δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση των αυξημένων εποπτικών κεφαλαίων (9% για το Cor Tier 1 μέχρι τον Ιούνιο) που ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 20 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει στην Τράπεζα Κύπρου και τη Marfin Popular Bank για την υποβολή σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι ανάλυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ανεβάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών στα 3,531 δισ. ευρώ, με την υπόθεση ότι η απομείωση θα είναι της τάξης του 50%.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Τράπεζα Κύπρου κατείχε ελληνικά ομόλογα αξίας 2,092 δισ. ευρώ, η Marfin Popular Bank αξίας 3,083 δις. ευρώ και η Ελληνική Τράπεζα 110 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις τράπεζες ανακοίνωσαν ήδη μεγάλες ζημιές στο εννεάμηνο (801 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου, 282 εκατ. ευρώ η MPB –με απομείωση 21%- και 73,1 εκατ. ευρώ η Ελληνική Τράπεζα).
Η άντληση κεφαλαίων από την αγορά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ας σημειωθεί κεφάλαια αναζητούν και άλλες τράπεζες.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει εκκινήσει ήδη τις διαδικασίες για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  της Κύπρου το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με την έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης και προσφοράς για εθελοντική ανταλλαγή Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) μέσω έκδοσης Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων (ΥΜΟ).

Η Τράπεζα  Κύπρου έχει έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 1,560 δις. ευρώ ή 5,93% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού. Η Τράπεζα εκτιμά ότι λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες εκδόσεις μετατρέψιμων αξιογράφων εγγυημένου κεφαλαίου ύψους 887 εκατ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα που απομένει να καλυφθεί είναι ύψους 673 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να το καλύψει μέσα από την αναμενόμενη ολοκλήρωση της έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 396 εκατ. ευρώ, τα κέρδη που θα προκύψουν μέχρι τον Ιούνιο του ‘12 και την αποτελεσματική διαχείριση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού. Η Τράπεζα Κύπρου με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει έχει ένα μικρό «μαξιλαράκι» για να καλύψει πιθανή μεγαλύτερη ζημιά από το PSI.
Το έλλειμμα κεφαλαίου για την Marfin Popular Bank ανέρχεται σε 1.971 δις. ευρώ ή 7,06% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού. Η  Marfin Popular δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη για το πώς θα κινηθεί ακολουθώντας τη γραμμή Βγενόπουλου, ότι δηλαδή χωρίς την αποσαφήνιση των όρων του PSI, χωρίς να είναι γνωστή η ζημιά, δεν είναι δυνατό να υπάρξει ένας σαφές πρόγραμμα. Τα μόνα γνωστά στοιχεία είναι ότι η Marfin Popular έχει προχωρήσει σε ανταλλαγή Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου μέχρι ποσού 738 εκατ. ευρώ, στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 660εκ. ευρώ (εκ των οποίων €65 εκ. έχουν ήδη εκδοθεί), στηβ αναγνώριση ποσού ύψους 165 εκατ. ευρώ από αναβαλλόμενη φορολογία και 600 εκατ. ευρώ από άλλες ενέργειες (εσωτερική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μέσω της οργανικής κερδοφορίας μέχρι τα μέσα του 2012 – πρόγραμμα απομόχλευσης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού).

Οι διοικήσεις, πάντως, και των δύο τραπεζών έχουν ένα άσσο στο μανίκι. Ποντάρουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, εξαιτίας του νέου κλίματος που δημιουργεί για την Κύπρο η επιβεβαίωση της ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η χρηματιστηριακή αξία και των δύο τραπεζών υπολείπεται αισθητά.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 15 Ιανουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.