Επένδυση στην Ηγεσία σημαίνει ανάπτυξη και κερδοφορία

Με περισσότερες από 900 συνεντεύξεις στελεχών, ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις κορυφαίες εταιρείες σε θέματα ηγεσίας (2011Global Top Companies for Leaders) που πραγματοποίησε η Aon Hewitt –η οποία ηγείται παγκοσμίως σε θέματα συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και σε υπηρεσίες outsourcing– σε συνεργασία με το RBL Group, συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα στρατηγικής στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και της ηγεσίας, καθώς και το περιοδικό FORTUNE.

Η έρευνα καταγράφει με παραστατικό και αξιόπιστο τρόπο τη σύνδεση μεταξύ της στρατηγικής τής ηγεσίας και των οικονομικών αποτελεσμάτων, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αξιολογούν, επιλέγουν, αναπτύσσουν και ανταμείβουν τους ηγέτες τους και δείχνει ξεκάθαρα τη σύνδεση μεταξύ της επένδυσης στην ηγεσία και τα οικονομικά αποτελέσματα.

Οι εταιρείες BBVA, L’Oréal, Unilever, ArcelorMittal, Siemens AG, Raiffeisen Bank International AG και Novartis βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για το 2011 στην Ευρώπη, στην πλέον ολοκληρωμένη μελέτη για την επιχειρηματική ηγεσία στον κόσμο.

Φέτος, οι κορυφαίες επιχειρήσεις επιλέχθηκαν και βαθμολογήθηκαν από μία έγκριτη επιτροπή ανεξάρτητων κριτών και βασίστηκε σε κριτήρια όπως η ισχύς των πρακτικών και της κουλτούρας ηγεσίας, τα παραδείγματα ανάπτυξης ηγετών σε διεθνή κλίμακα, η ευθυγράμμιση της στρατηγικής της επιχείρησης και της ηγεσίας, οι επιχειρηματικές επιδόσεις και η εταιρική φήμη.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 85% των κορυφαίων επιχειρήσεων αναφέρει ότι οι ηγέτες τους είναι σε θέση να εξηγήσουν αποτελεσματικά με ποιόν τρόπο η επένδυση στην ηγεσία επηρεάζει την οικονομική απόδοση, ενώ μόνο το 54% των υπόλοιπων εταιρειών στην έρευνα μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο. Συμπληρωματικά, το 92% των κορυφαίων επιχειρήσεων τονίζει πως οι ηγέτες τους κατανοούν τον τρόπο που η στρατηγική τής ηγεσίας δημιουργεί αξία, ενώ το ίδιο πιστεύει το 78% των υπολοίπων εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα διευθυντικά στελέχη στις κορυφαίες επιχειρήσεις οδηγούν και συμμετέχουν στα προγράμματα ανάπτυξης ηγεσίας της εταιρείας τους, ενώ την ίδια πρακτική ακολουθεί μόνο το 62% των διευθυνόντων συμβούλων και το 79% των διευθυντικών στελεχών σε όλες τις υπόλοιπες εταιρείες που συμμετείχαν στην αξιολόγηση.

Επιπλέον, το 92% των διευθυνόντων συμβούλων, μαζί με όλα τα διευθυντικά στελέχη στις κορυφαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες coaching/mentoring, συγκρινόμενοι με το 61% των διευθυνόντων συμβούλων και το 79% των διευθυντικών στελεχών σε όλες τις υπόλοιπες εταιρίες.

Σε δηλώσεις της η Αλεξάνδρα Ελευθερίου, υπεύθυνη του τμήματος Talent & Organization Consulting της Aon Hewitt για την Κύπρο και Ελλάδα, υπογραμμίζει πως: «Ορισμένοι οργανισμοί θα αποτύχουν, ακόμα και αν έχουν αποτελεσματικούς ηγέτες. Όμως, όλοι οι οργανισμοί που δεν έχουν αποτελεσματικούς ηγέτες θα αποτύχουν. Οι ηγέτες δημιουργούν το όραμα και δίνουν τον τόνο. Η δέσμευση της εταιρείας σε ένα ολιστικό πρόγραμμα για την ηγεσία είναι ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής της επιτυχίας».

Ο Dave Ulrich, συνιδρυτής του Ομίλου RBL και καθηγητής στο Ross School of Business στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δήλωσε: «Η ηγεσία δεν αφορά πλέον μόνο τους εργαζομένους. Οι καλοί ηγέτες χρειάζεται να συμπεριφέρνονται συνεχώς με βάση τις προσδοκίες που δημιουργούν για τους πελάτες, επενδυτές και τις κοινότητες. Όταν οι προσδοκίες των πελατών οδηγούν τη συμπεριφορά των ηγετών, τότε δημιουργείται μία βιώσιμη ηγεσία».

Υπενθυμίζεται πως η Aon Hewitt, με περισσότερους από 29.000 επαγγελματίες σε 90 χώρες, συνεργάζεται με οργανισμούς ώστε να λύσει τις πλέον περίπλοκες προκλήσεις σε θέματα παροχών, διαχείρισης ταλέντων και οικονομικών. Η Aon Hewitt σχεδιάζει, εφαρμόζει, επικοινωνεί και διευθύνει ένα ευρύ φάσμα διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου, συνταξιοδότησης, επενδύσεων, υγειονομικής περίθαλψης, αποζημίωσης και στρατηγικών σε θέματα διαχείρισης ταλέντων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.