Χριστόφιας: Μεγάλες οι προοπτικές για την Κύπρο

Η ανεύρεση φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας μας, δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο και το λαό μας τις οποίες με σοβαρότητα, σύνεση και συλλογικότητα θα αξιοποιήσουμε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ανακοινώνοντας την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η ανεύρεση φυσικού αερίου, δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές. Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο. Ανοίγονται καινούριες ευοίωνες οικονομικές προοπτικές για το μέλλον του τόπου», τόνισε.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η  Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προοπτικές διανοίγονται, επίσης, στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο.

«Η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία  την κάλεσε «όπως επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής, αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία καλείται να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί έμπρακτα για λύση. Η ειρήνη και η συνεργασία δεν εξυπηρετούνται από συνομοσπονδιακές και διχοτομικές επιδιώξεις. Εξυπηρετούνται μόνο με την επανένωση της χώρας μας γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα και στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τον πλούτο που χάρισε η φύση στην πατρίδα μας».

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και οι προετοιμασίες για τη δημόσια προκήρυξή του βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.