Τρύπα 3,531 δισ. ευρώ για Marfin και Κύπρου

Στα 3,531 δισ. ευρώ υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το έλλειμμα κεφαλαίου της Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popural το οποίο και πρέπει να εκμηδενίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Η Κεντρική Τράπεζα διευκρινίζει ότι το έλλειμμα αυτό υπολογίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη υφιστάμενα μετατρέψιμα αξιόγραφα ενισχυμένου κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη του ελλείμματος. Τα εν λόγω αξιόγραφα λαμβάνονται υπόψη ως έχουν, χωρίς δηλαδή τη μετατροπή τους σε μετοχές.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΤΑ, η Κεντρική Τράπεζα και οι ίδιες οι τράπεζες, το μεγαλύτερο άνοιγμα το έχει η Marfin Popural Bank και είναι ύψους 1,971 δις. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό, 1,56 δισ. ευρώ, αφορά την Τράπεζα Κύπρου. Η MBP ανακοίνωσε ήδη ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει συνολικό πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι απαιτεί από τις δύο τράπεζες όπως μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012 να διαμορφώσουν ελάχιστο δείκτη κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9%. Σε αυτό το πλαίσιο, τους ζητείται να υποβάλουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012, τους σχεδιασμούς τους για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης, ούτως ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να συμμορφωθούν με τον απαιτούμενο ελάχιστο δείκτη 9% και συνεπώς, να εκμηδενίσουν το έλλειμμα κεφαλαίου.

«Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών στοχεύει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στο να υποβοηθήσει την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματαγορές και στο να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική στήριξη στην πραγματική οικονομία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

H Τράπεζα Κύπρου
Το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε 1.560 δις. ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ΕΑΤ σκοπεύει να υπολογίσει μετατρέψιμα αξιόγραφα τα οποία δύνανται να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημιές, ως αποδεκτά για το κεφαλαιακό περιθώριο προστασίας. Η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει ότι διαθέτει Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους 887 εκατ. ευρώ τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio), είναι συμβατά με τις σχετικές πρόνοιες της Βασιλεία ΙΙΙ και έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημιές. Λαμβάνοντας υπόψη τα 887 εκατ. ευρώ ΜΑΕΚ, το επιπλέον κεφαλαιακό έλλειμμα σύμφωνα με την ΕΤΑ ανέρχεται σε 673 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Κύπρου δηλώνει επίσης ότι είναι σε θέση να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 673 εκατ. ευρώ μέσω της ολοκλήρωσης της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης μέχρι 396 εκατ. ευρώ η οποία προσφέρεται σε υφιστάμενους μετόχους και κατόχους επιλέξιμων μετατρέψιμων αξιών όπως ανακοινώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011, ενίσχυσης των κεφαλαίων από κέρδη των 9 μηνών μέχρι τον Ιούνιο 2012 καθώς και άλλων ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού. Η τελική εκτίμηση είναι ότι υπερκαλύπτεται η κεφαλαιακή απαίτηση.

Η MPB
Η Marfin Popular Bank ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012, ένα συνολικό πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης στην ΚΤΚ.
«Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Marfin Popular Bank, αναμένεται να αποκαταστήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να διευκολύνει περαιτέρω την πρόσβαση της τράπεζας στις αγορές χρήματος, αλλά και να διασφαλίσει το σημαντικό ρόλο της τράπεζας να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην οικονομία», τονίζεται σε ανακοίνωση της MPB.

Η άσκηση
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, απαιτεί όπως οι τράπεζες ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, με τη δημιουργία αποθέματος κεφαλαίου, ώστε ο δείκτης των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων τους να φτάσει το 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Επιπρόσθετα, απαιτεί από τις τράπεζες τη δημιουργία προσωρινού κεφαλαιακού αποθέματος το οποίο να αντικατοπτρίζει την αποτίμηση του κυβερνητικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών σε τρέχουσες τιμές αγορές. Το ποσό του υπολογιζόμενου ελλείμματος κεφαλαίου βασίζεται σε στοιχεία Σεπτεμβρίου 2011. Το ποσό του κεφαλαιακού αποθέματος για το κυβερνητικό χρέος δεν θα αναθεωρείται.
Σκοπός της άσκησης είναι να δημιουργηθεί ένα έκτακτο και προσωρινό κεφαλαιακό απόθεμα για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανησυχίες σε σχέση με τον κίνδυνο κρατικού χρέους και άλλο υπολειμματικό πιστωτικό κίνδυνο που σχετίζεται με το υπάρχον δύσκολο περιβάλλον στις αγορές. Στην άσκηση συμμετέχουν 71 ευρωπαϊκές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Λαϊκής. Το κεφαλαιακό απόθεμα δεν προορίζεται για να καλύψει ζημιές από κρατικό χρέος, αλλά για να κατευνάσει τις ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταπεξέλθουν σε κραδασμούς διατηρώντας ταυτόχρονα επαρκή κεφάλαια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.