Βαριά η σκιά της ελληνικής κρίσης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Η διαχείριση της επόμενης ημέρας του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων πέφτει βαριά στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες με παρουσία και στην Ελλάδα, η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Popular Bank (MPB) και η Ελληνική Τράπεζα κατέχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικά ομόλογα και βλέπουν τους ισολογισμός τους να “κοκκινίζουν” παρά το γεγονός ότι διατηρείται ανέπαφη η ικανότητα τους να παράγουν έσοδα και οργανικά κέρδη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Τράπεζα Κύπρου κατείχε ελληνικά ομόλογα αξίας 2,092 δισ. ευρώ, η Marfin Popular Bank αξίας 3,083 δις. ευρώ και η Ελληνική Τράπεζα 110 εκατ. ευρώ. Η διαχείριση της κατάστασης έχει πολλές παράπλευρες συνέπειες καθώς τα κεφαλαία που απαιτούνται για την κάλυψη της απομείωσης είναι πολλά, τουλάχιστον για τους δύο μεγάλους. Βασικός στόχος να μη χρειαστούν στήριξη από το κράτος, κάτι που απεύχεται και η κυπριακή κυβέρνηση.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι και η καλύτερη, καθώς οι ζημιές που ανακοίνωσαν οι τρεις μεγάλες τράπεζες στο εννεάμηνο (801 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου, 282 εκατ. ευρώ η MPB –με απομείωση 21%- και 73,1 εκατ. ευρώ η Ελληνική Τράπεζα) είναι ασυνήθιστες για τα κυπριακά δεδομένα. Παράλληλα η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής –στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκαν μέτρα ύψους 923 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011 – 2014- και οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν αρνητικές τις προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Η Marfin Popular
Η άντληση κεφαλαίων από την αγορά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ενώ αναζωπυρώνονται και παλιά πάθη.

Ο πρόεδρος της MIG και βασικός μέτοχος της MPB, Ανδρέας Βγενόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου, τονίζει ότι «η διασυνοριακή συγχώνευση της Marfin Laiki με την Marfin Egnatia ήταν λάθος, αλλά ακόμη μεγαλύτερο λάθος ήταν που αντί να μεταφέρουμε την έδρα της τράπεζας στην Ελλάδα την κρατήσαμε στην Κύπρο».

Η MPB έχει πολλά παράπονα από το θεσμικό περιβάλλον του κυπριακού τραπεζικού συστήματος (ας σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες τέθηκε τελικά σε ισχύ η δυνατότητα έκδοσης καλυμμένων ομολόγων) και ζητεί να προσκληθεί η Blackrock για τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων και των υπολοίπων στοιχείων του ισολογισμού όλων των κυπριακών τραπεζών.

«Είναι αδιανόητο να ζητούνται από ιδιώτες μετόχους και επενδυτές να ξαναβάλουν χρήματα σε τράπεζες σήμερα χωρίς μια διεθνή σφραγίδα αξιοπιστίας», σημειώνει o κ. Βγενόπουλος.
Η MPB προχωρά σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 Φεβρουαρίου Ιανουαρίου με βασικό θέμα την αλλαγή διοίκησης. Ο Ευθύμιος Μπουλούτας παραιτήθηκε από τη θέση του CEO και αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Χρίστο Στυλιανίδη.

Η Τράπεζα Κύπρου
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Τράπεζα Κύπρου προχωρά σε κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία εγκρίθηκε το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος. Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου απατώντας στις ερωτήσεις των μετόχων –οι οποίοι εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις και άσκησαν κριτική- δεν απέκλεισε να απαιτηθεί και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο μέλλον.

«Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που δεν μπορείς να προδικάζεις», είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου,  Θεόδωρος Αριστοδήμου.

Πέραν της κεφαλαιακής ενίσχυσης η Τράπεζα Κύπρου θα εκδώσει εντός του Δεκεμβρίου καλυμμένες ομολογίες ύψους 1 δισ. ευρώ και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα προβεί σε πρόσθετη έκδοση ακόμα 1 δισ. ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω την ρευστότητά της.

Οι προκλήσεις
Πέραν της διαχείρισης του ελληνικού κουρέματος στοιχείο προβληματισμού αποτελεί η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται σημαντικό τμήμα του συνολικού τους δανειακού χαρτοφυλακίου (46% για τη Marfin, 35% για την Τράπεζα Κύπρου και 18% για την Ελληνική Τράπεζα) και εσχάτως των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο. Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει, καθώς εξαντλούνται τα όρια αντοχής ειδικά προς επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, στις οποίες έχουν δοθεί δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
seitanidisi@kathimerini.com.cy

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 11 Δεκεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.