Στις 16 Δεκεμβρίου 2011, ο διεθνής οίκος Αξιολόγησης Fitch τοποθέτησε την πιστοληπτική ικανότητα αριθμού Κρατών Μελών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό αρνητική παρακολούθηση.
Ειδικότερα, ο Οίκος Fitch συμπεραίνει ότι μετά τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ στις 9-10 Δεκεμβρίου 2011, μια συνολική λύση στην κρίση της ευρωζώνης είναι τεχνικά και πολιτικά αδύνατη. Κατά την άποψη του Οίκου χρειάζεται η ενεργός δέσμευση και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να μειωθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα κράτη της ευρωζώνης που είναι μεν φερέγγυα, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Η συνέχιση της κρίσης, σύμφωνα με τον Οίκο Fitch, λόγω της απουσίας συνολικής λύσης, η οποία πιθανόν να παρουσιάσει και επεισόδια σοβαρής χρηματοοικονομικής αστάθειας, θα επηρεάσει ιδιαίτερα εκείνα τα κράτη μέλη με συγκριτικά ψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, ενδεχόμενα στοιχεία παθητικού και ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου και του χρηματοοικονομικού τομέα.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου επισημαίνει ότι η πιο πάνω μεθοδολογία από τους Οίκους Αξιολόγησης καταδεικνύει την αναγκαιότητα για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο ώστε να μετριασθούν οι επιπτώσεις των εν λόγω αξιολογήσεων.
Παράλληλα όμως, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου επισημαίνει τα ακόλουθα:
1. Στις 14 Δεκεμβρίου 2011, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υπέβαλε η Κυβέρνηση. Με αυτά τα αποφασιστικά μέτρα αναμένεται κατακόρυφη μείωση του ποσοστού δημοσιονομικού ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ που θα υπερακοντίσει τους αρχικούς στόχους.
2. Στις, 16 Δεκεμβρίου 2011, υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρόλο που ο προϋπολογισμός όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση είναι ο πιο σφικτός προϋπολογισμός κατά τα τελευταία 35 χρόνια, η Βουλή ψήφισε τροπολογίες για περαιτέρω περικοπές δαπανών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012.
3. Κατά συνέπεια οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2012 θα περιοριστούν.
4. Επιπλέον, υπήρξε σθεναρή πολιτική ομοφωνία για την υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος Δημοσιονομικής Εξυγίανσης. Ως εκ τούτου, στο σύντομο μέλλον η Κυβέρνηση διαχρονικά θα ακολουθεί αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με το πακέτο μακροοικονομικής σταθερότητας της ΕΕ.
5. Πρόσθετα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Κύπρος έχει ήδη προβεί σε εκ των προτέρων χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ποσοστού των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2012.
Με βάση τα πιο πάνω δεν φαίνεται να υφίστανται στο παρόν στάδιο, σοβαροί λόγοι που να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για την Κύπρο, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.