Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο φως για νέα κεφάλαια

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην έκτακτη γενική συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του τραπεζικού ιδρύματος κατά 1,5 δισ. ευρώ. Η διοίκηση παρουσίασε τα θετικά θεμελιώδη δεδομένα της τράπεζας –με κυριότερο την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία από εργασίες, ακόμη και στην Ελλάδα- ωστόσο δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση στο μέλλον.

«Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που δεν μπορείς να προδικάζεις», είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου,  Θεόδωρος Αριστοδήμου.

Πέραν της καεφαλαικής ενίσχυσης της τράπεζας – 396 εκατ. ευρώ από έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους και μέχρι 600 εκατ. ευρώ από εθελοντική ανταλλαγή των μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου με υποχρεωτικά μετατρέψιμα ομόλογα, ενώ θα εκδοθούν και χαριστικές μετοχές- η τράπεζα θα εστιάσει στις περικοπές εξόδων. Επίσης εντός του μήνα, η Τράπεζά θα εκδώσει καλυμμένες ομολογίες (covered bonds) ύψους 1 δισ. ευρώ και μέσα στο α΄ τρίμηνο 2012 θα προβεί σε πρόσθετη έκδοση ακόμα  1 δισ. ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω την προληπτική ρευστότητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρο, Ανδρέας Ηλιάδης, πραγματοποίησε μια επιχείρηση αυτοπεποίθησης και δυναμισμού.

«Είναι φυσικό σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης να υπάρχουν δυσκολίες, αβεβαιότητες και κίνδυνοι.  Θέλω να τονίσω όμως ότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, την περίοδο της κρίσης, η Τράπεζα Κύπρου συνεισέφερε στα ταμεία του κυπριακού κράτους €0.5 δισ. μέσω της φορολογίας. Δεν έχουμε επιβαρύνει και ούτε σκοπεύουμε να επιβαρύνουμε τα κρατικά ταμεία για πιθανή ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης», σημείωσε.

«Είμαστε από τις λίγες τράπεζες στον Ευρωπαϊκό χώρο που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανοδική πορεία στα οργανικά τους κέρδη πριν τις προβλέψεις εξαιρουμένης της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία για το εννιάμηνο 2011 ανήλθαν σε €600 εκ. περίπου (€800 εκ. σε ετησιοποιημένη βάση) παρουσιάζοντας μιαν αύξηση 17% από την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ενισχύοντας την τράπεζα ώστε να μπορούμε να απορροφούμε τους κραδασμούς», εξήγησε ο κ. Ηλιάδης.

Στις ερωτήσεις που δέχτηκε η διοίκηση ήταν διάχυτη η ανησυχία για την πορεία της μετοχής και για τις επιπτώσεις από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, Ανδρέα Ηλιάδη, να διευκρινίζει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν η Τράπεζα Κύπρου θα συμμετέχει στην απομείωση.

Απάντηση δόθηκε και στη γενικότερη κριτική για την επενδυτική που ακολούθησε η τράπεζα, με τον κ. Ηλιάδη να σημειώνει ότι η τελευταία μεγάλη αγορά ελληνικών ομολόγων έγινε το Φεβρουάριο του 2010, όταν η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ήταν «ΑΑ». Σε ότι αφορά τα κυπριακά ομόλογα ανέφερε ότι στο τελευταίο stress test της ΕΒΑ, υπολογίστηκε (ως σενάριο) απομείωση 165 – 180 εκατ. ευρώ σε σύνολο ομολόγων 600 εκατ. ευρώ.

O διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου υπενθύμισε ότι η αγορά ομολόγων αποτελούσε για όλες τις τράπεζες μια ασφαλή επένδυση, μηδενικού ρίσκου.

Η βασικότερη εστία κριτικής των μετόχων είχε να κάνει με την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών (η οποία με τη διανομή δωρεάν μετοχών γίνεται στα 50 λεπτά, ενώ η ονομαστική αξία της μετοχής είναι 1 ευρώ) και για τις απώλειες στην αξία των μετοχών.

Το μισθολόγιο
Παράλληλα με την κεφαλαιακή ενίσχυση η Τράπεζα Κύπρου Οργανισμός θα προχωρήσει στην περαιτέρω προσαρμογή των εξόδων της και προς αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος Τραπεζών βρίσκεται σε συζήτηση με την Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κυπρου  για πάγωμα των μισθών.

Επίσης, οι διοικητικοί σύμβουλοι θα λάβουν 15% λιγότερα για τις υπηρεσίες τους, ενώ η ανώτατη διεύθυνση αποποιήθηκε τα μπόνους για το 2010 και για το 2009. Στην Κύπρο, το προσωπικό δεν έχει λάβει μπόνους για το 2010.
seitanid@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.