Βγενόπουλος: Ποιοι θέλουν την Κύπρο σε μνημόνιο;

Με μια δήλωση που βάζει φωτιά στο σκηνικό της κυπριακής πολιτικής και οικονομικής ζωής της Κύπρου παρενέβη για άλλη μια φορά από πρόεδρος της Marfin Investment Group, Ανδρέας Βγενόπουλος. Εμμέσως, πλην σαφώς, ο κ. Βγενόπουλος εκτιμά ότι κάποιοι θα ήθελαν να δουν την Κύπρο σε καθεστώς μνημονίου, δείχνοντας προς την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα.

«Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν Κύπριοι αξιωματούχοι που επιθυμούν την υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνιο μέσω της άδικης μεταχείρισης των Τραπεζών και των ιδιωτών μετόχων τους, αλλά και αν υπάρχουν, πιστεύω ότι αυτοί τελικά θα απομονωθούν και το πραγματικό συμφέρον της Κύπρου θα επικρατήσει», σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του Ομίλου με αφορμή την προετοιμασία του φιλανθρωπικού ραδιομαραθωνίου που θα γίνει στην Ελλάδα την αμέσως επόμενη περίοδο.

Ο πρόεδρος της MIG και βασικός μέτοχος της MPB έστειλε το δικό του μήνυμα προς τις κυπριακές αρχές, προτρέποντας την κυβέρνηση να απομακρυνθεί από κάθε σκέψη κρατικοποίησης των Τραπεζών

«Κάτι τέτοιο (σ.σ. η κρατικοποίηση) θα ήταν καταστρεπτικό για την κυπριακή οικονομία», τόνισε και σημείωσε ότι η MIG έχει ήδη ζητήσει από την Διοίκηση της MPB να ολοκληρώσει τις συνεννοήσεις της με την Κυπριακή Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου που θα απαιτηθεί.

«Όμως η αύξηση αυτή θα πρέπει να αποφασισθεί όταν όλα τα δεδομένα είναι γνωστά διότι πρέπει να είναι η τελευταία.  Δεν πρέπει πλέον οι Διοικήσεις των Τραπεζών να ζητούν χρήματα από τους μετόχους όταν μετά από λίγο μπορεί να τους ξαναζητήσουν χρήματα σε χαμηλότερες τιμές.  Αυτή την στιγμή με την αβεβαιότητα του τελικού haircut των Ελληνικών Ομολόγων, την αποτίμηση των Κυπριακών Ομολόγων και τις αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη είναι αδύνατον να καθορισθούν οι πραγματικές ανάγκες των Τραπεζών συνεπώς αν προταθούν τώρα αυξήσεις μόνον ανυποψίαστοι μέτοχοι μπορούν να ακολουθήσουν», προσέθεσε.

«Έχουμε την εκτίμηση ότι η MPB σε ένα ομαλοποιημένο οικονομικό περιβάλλον έχει την δυνατότητα στην σημερινή της μορφή να παράγει επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως.  Συνεπώς η Τράπεζα έχει μεγάλη αξία και ως μέτοχοι θα τη στηρίξουμε μαζί με τους συμμάχους που έχουμε και τους συμμάχους που αποκτούμε σε μια διαρκή προσπάθεια αναζήτησης διεθνών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο», ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος.

17/11/2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.