Νέα εγκύκλιος για το τέλος ακινήτων

 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω τη ΔΕΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Κυκλοφόρησε η αναλυτική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία αντιμετωπίζονται μια σειρά από προβλήματα σχετικά με την δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει και συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα με τον πιο ευαίσθητο και πρακτικό τρόπο, καθώς είναι φυσικό ένα νέο μέτρο γενικής εφαρμογής να συναντά διάφορα εμπόδια που οφείλονται στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ. Κατά τη χθεσινή συνάντησή μου με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ζήτησα την ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινή προσπάθεια για να διευκολύνουμε  τους πολίτες.

 

 

 

Όπως έχω πολλές φορές τονίσει και όπως επανέλαβε σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, σε κανένα πολίτη και σε κανένα νοικοκυριό που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του τέλους δεν θα διακοπεί  η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά από την άλλη μεριά, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και κανένας πολίτης που έχει τη δυνατότητα καταβολής του τέλους δεν θα αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να μετάσχει σε μία συλλογική προσπάθεια για την στήριξη της εθνικής οικονομίας, κρυπτόμενος πίσω από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

 

 

 

Τα στοιχεία της ΔΕΗ, απο την ώς τώρα πορεία εξόφλησης των λογαριασμών, δείχνουν ότι οι πολίτες, παρά τις μεγάλες δισκολίες της περιόδου αυτής, ανταποκρίνονται στο συνηθισμένο επίπεδο εξοφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ.

 

Με την εγκύκλιο αυτή, προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα, τα αιτήματα και τις αγωνίες ανθρώπων ανέργων, ανθρώπων με μειωμένο εισόδημα που έτυχε να έχουν ακίνητη περιουσία, αναπήρων, ατόμων που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη και οικογενειών που έχουν παιδιά με αναπηρίες.

 

Οργανώνεται, επίσης, ένας όσο γίνεται πιο απλός μηχανισμός για την ταχύρρυθμη συμπλήρωση και διόρθωση των αρχείων της ΔΕΗ, της ΓΓΠΣ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου και κυρίως σε σχέση με το εμβαδόν, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης, κάτι το οποίο θα είναι πολλαπλά χρήσιμο, ως ενιαία και επικαιροποιημένη βάση δεδομένων. Όπου υπάρχουν διάφορες, θα εφαρμοστεί σύστημα αυτόματου συμψηφισμού στους επόμενους λογαριασμούς.

 

Η Κυβέρνηση, που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και άρα  ενός  πολυ μεγάλου κοινοβουλευτικού και πολιτικού φάσματος, έχει την εθνική υποχρέωση να πετύχει τους στόχους της σε σχέση με την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά την πρώτη προϋπόθεση για την ομαλή ροή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, την διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, την επιτυχή ολοκλήρωση της συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, που πρέπει έτσι να καταστεί βιώσιμο, με στόχο να μπει η οικονομία, το ταχύτερο δυνατόν, σε μια άλλη τροχιά και να δημιουργηθούν ξανά ελπίδες και προοπτικές.

 

Δεν υπάρχουν φορολογικά μέτρα τα οποία είναι ευχάριστα και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τα φορολογικά μέτρα να είναι όχι μόνο αποτελεσματικά, αλλά και δίκαια, καθώς υπάρχει πάντα μία θεμελιώδης αδικία που βασίζεται στο γεγονός πως η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία λειτουργούν  σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και όσων δεν μπορούν να αποκρύψουν εύκολα τα εισοδήματά τους».

 

Διαβάστε εδώ όλη την εγκύκλιο


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.