RICS Κύπρου: Πτωτική τάση αξιών σε τιμές και ενοίκια το δεύτερο τρίμηνο

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) παρουσιάζει μια απογοητευτική τάση, με τις τιμές και τα ενοίκια  να εμφανίζουν πτώση σε όλες τις αστικές περιοχές.

Σύμφωνα με την έβδομη έκδοση του Δείκτη Τιμών Ακινήτων Κύπρου, με χρόνο αναφοράς το δεύτερο τρίμηνο του 2011,  οι τιμές για κατοικίες, τόσο για οικίες όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 1% και 2.7% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Λάρνακα (-3.2% για σπίτια και -7.2% για διαμερίσματα).

Παγκύπρια, οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4.4%, των γραφείων κατά 2.2% και των αποθηκών κατά 2%. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 15,1%, των σπιτιών κατά 9,9%, των καταστημάτων κατά 12,2%, των γραφείων 9% και των αποθηκών κατά 6,4%.


Τιμές Ενοικίασης

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε μείωση στα διαμερίσματα κατά 3.1%, στα καταστήματα 4.1%, στις αποθήκες 5,4% και στα γραφεία 2%. Αντίθετα, τα μισθώματα για σπίτια αυξήθηκαν κατά 1.3%. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2009, οι τιμές  ενοικίασης υποχώρησαν κατά 11.6% για τα διαμερίσματα, 12.4% για σπίτια, 13.2% για καταστήματα, 7.2% για γραφεία και 8.8% για αποθήκες.

Οι διακυμάνσεις που καταγράφονται έχουν διαμορφώσει και την προσέγγιση των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου η υπερπροσφορά σε ακίνητα τους έχει οδηγήσει στο να ζητούν χαμηλότερα ενοίκια, τονίζεται στην ανάλυση του RICS.

 

Απόδοση επενδύσεων

Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011, οι αποδόσεις βρίσκονται στο 3.6% για διαμερίσματα, 2% για σπίτια, 6.1% για καταστήματα, 4.6% για αποθήκες και 4,8% για γραφεία. Η παράλληλη μείωση των τιμών αλλά και των ενοικίων, έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός σκηνικού σχετικής σταθερότητας και μειωμένων αποδόσεων. Αυτό υποδεικνύει πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω διακυμάνσεις.

 

Κακό κλίμα

«Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η κυπριακή οικονομία και ειδικότερα οι τράπεζες, δέχτηκαν το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», σχολιάζει ο κ. Παύλος Λοΐζου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου.

« Το γεγονός αυτό», προσθέτει, «οδήγησε στον περιορισμό της αισιοδοξίας, καθώς οι συζητήσεις σχετικά με τους τρόπους μείωσης των εξόδων τόσο σε κοινοβουλευτικό, όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, συνεχίζονται με αυξημένες εντάσεις. Παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάστηκαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών και ήπια οικονομική ανάπτυξη, κατά το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε μιας στάση αναμονής, με τις επιχειρήσεις, τα επενδυτικά ταμεία και τους ιδιώτες να περιορίζουν τις κινήσεις τους, μέχρι νεοτέρας. Συνέπεια της αναβλητικότητας που παρατηρήθηκε και της εσωτερικής έντασης μεταξύ Βουλής και κυβέρνησης, ήταν η σημαντική μείωση των συναλλαγών και ο περιορισμός του ενδιαφέροντος και από εγχώριους αγοραστές», καταλήγει στην ανάλυσή του ο κ. Λοΐζου.

 

 

 

 

Info

-O Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, είναι μια τριμηνιαία έκδοση, η οποία βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

-Ο δείκτης εντοπίζει τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων σε όλες τις επαρχίες, και παρακολουθεί τις αλλαγές σε κατοικίες (διαμερίσματα και σπίτια), γραφεία, τα μισθώματα των επαγγελματικών χώρων πρώτης κατηγορίας (high street retail) και αποθήκες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.