Τα εμπορικά κέντρα ρίχνουν τα ενοίκια στα καταστήματα

Η εμφάνιση των εμπορικών κέντρων, κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό έχουν αλλάξει το χάρτη των ενοικίων, με μειώσεις των ενοικίων και εξάλειψη του «αέρα» καταστήματος σε εμπορικές αρτηρίες, παρατηρεί ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης.
«Πολλοί είναι οι παράγοντες όπου ωθούν τους καταναλωτές στα Εμπορικά Κέντρα. Οι καιρικές συνθήκες (π.χ. κλιματιζόμενοι χώροι), η εύκολη και δωρεά στάθμευση, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών από τους διαχειριστές (π.χ. εκδηλώσεις ενδιαφέροντος σε κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π.) προσδίδουν μεγάλη επισκεψημότητα σε τέτοιους χώρους. Φαίνεται ότι τα Εμπορικά Κέντρα έχουν αλλάξει το χάρτη του λιανεμπορίου, αφού συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη η επισκεψημότητα του Mall Of Cyprus κάθε χρόνο ανεβαίνει (περί τα 4.5 εκ. – 5 εκ. επισκέπτες ετησίως), ενώ οι νέες εμπορικές αναπτύξεις όπως το Εμπορικό Κέντρο του Athienitis (στη Λακατάμεια), το City Mall Nicosia (υπεραγορά Ορφανίδης) δείχνει μία τάση εξόδου του εμπορίου από το κέντρο της πόλης.

«Είναι γεγονός ότι η μείωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα ενοίκια και τον «αέρα» καταστημάτων σε εμπορικές οδούς της Λευκωσίας, δεν είναι άσχετη με τις πιο πάνω εξελίξεις αφού η «πίτα» έχει μοιρασθεί μεταξύ εμπορικών οδών και των Malls. Ως ένδειξη αναφέρουμε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων στο Mall Of Cyprus κυμαίνονται στα  100 εκατ. ευρώ. Οι πιο πάνω εξελίξεις έχουν αφήσει τους ενοικιαστές, να ψάχνουν άστοχα, εν μέσω οικονομικής κρίσης να εισπράξουν «αέρα» για το κατάστημά τους»,

«Φαίνεται ότι και η τάση που επικρατεί είναι και οι διεθνείς έμποροι, αλλά και το κοινό να στρέφονται σε οργανωμένα Εμπορικά Κέντρα. Επίσης διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το φαινόμενο των κενών καταστημάτων, το οποίο κατά το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί. Συνεπώς η «πίττα» έχει μοιρασθεί και μετατοπισθεί από τις παραδοσιακές κεντρικές εμπορικές αρτηρίες, στα εμπορικά κέντρα των πόλεων που φαίνονται ότι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών», καταλήγει ο κ. Πετρίδης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή στις 6 Νοεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.