Στην Κύπρο το Abu Dhabi μέσω της MIG

Σε επενδυτικό βραχίονα της Abu Dhabi Mar/Prinvest Group, της επενδυτικής εταιρίας του πλουσιότερο εμιράτου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε Ελλάδα, Κύπρο και στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης φιλοδοξεί να μετατραπεί η Marfin Investement Group.

Η MIG εξέπληξε την αγορά ανακοινώνοντας στρατηγική συνεργασία με την Abu Dhabi Mar/Prinvest Group. Υπενθυμίζεται ότι τοAbu Dhabiδιέσωσε το Ντουμπάι, όταν το τελευταίο κήρυξε πτώχευση μετά την κατάρρευση της αγοράς real estate.

H MIG ενισχύεται με νέα κεφάλαια, σε μια περίοδο που όλες οι ελλαδικές επιχειρήσεις πιέζονται. Η μεγαλύτερη επένδυση του Ομίλου στην Κύπρο είναι η Marfin Popular Bank, χωρίς όμως να υπάρχει άμεση διασύνδεση της τράπεζας με τις εξελίξεις στον Όμιλο. Το μήνυμα πάντως που στέλνει η MIG είναι ότι παραμένει παρούσα, ενώ θα υπάρξουν και νέες επενδύσεις στην Κύπρο.

Η αντίληψη των στελεχών τηςAbu DhabiMar/Prinvest Group είναι ευρύτερη, τα κεφάλαια που διαχειρίζονται είναι  τεράστια (τοAbu Dhabiπαράγει πετρέλαιο, σε αντίθεση με το Dybai) και βλέπουν ευκαιρίες στις χώρες που δραστηριοποιείται η MIG.

 

 

Τέσσερα βήματα
Η στρατηγική συνεργασία θα εξελιχθεί σε τέσσερις φάσεις.

1ον Η Abu Dhabi Mar/Prinvest Group θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG. O πρόεδροςτου αραβικού ομίλου Iskandar Safa, θα εκλεγεί αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της MIG. Άλλες τρεις θέσεις στο 13μελές διοικητικό συμβούλιο κατέχει η επενδυτική εταιρεία τουDubai.

2ον Θα εξεταστεί κατά πόσο θα μετάσχει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG. Η έκδοση είναι ύψους 660 εκατ. ευρώ.

Ο βαθμός συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG και η συμμετοχή στο ομολογιακό (με τα ποσά που θα απαιτηθούν) θα διευκρινιστούν τις επόμενες λίγες ημέρες.

3ον Απόκτηση, από τη MIG, μετοχικής συμμετοχής στην εταιρία Ελληνικά Ναυπηγεία/Σκαραμανγκάς και συμμετοχή στο διοικητικό της συμβούλιο. Η ανωτέρω κίνηση τελεί υπό την αίρεση της αλλαγής των όρων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τελευταίο σχέδιο διάσωσης των ναυπηγείων. Αυτό που ζητείται είναι να επιτραπεί στα ναυπηγεία να ανοιχτούν στην ελεύθερη αγορά και να μην παραμείνουν ένα ναυπηγείο που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

4ον Αναζήτηση επενδύσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το τελευταίο κομμάτι της συνεργασίας είναι και το πιο ενδιαφέρον για την κυπριακή αγορά.

«Θεωρούμε τον Όμιλο εταιρειών ABU DHABI MAR/PRIVINVEST GROUP υπό την ηγεσία του κ. Iskandar Safa ως έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό επενδυτή για την MIG. Σε ένα περιβάλλον πολλών προκλήσεων ο νέος μας επενδυτής με τους υπάρχοντες μετόχους της MIG θα προσθέσουν σημαντική αξία στις προσπάθειες της MIG να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την Κύπρο», σχολίασε ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.