Κύπρος: Χρειάζονται στήριξη όλοι οι τομείς της οικονομίας

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης, αναλύει στην «Κ» τη στρατηγική του για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

-Αναλάβατε την προεδρία του ΚΕΒΕ σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία. Ως ο ΚΕΒΕ τι θα επιδιώξετε το επόμενο διάστημα;
Έχουμε πλήρη γνώση ότι η κατάσταση δεν είναι απλά δύσκολη, αλλά θα έλεγα κρίσιμη. Εκείνο που θα επιδιώξει άμεσα το ΚΕΒΕ είναι να έχει συμμετοχή και ουσιαστική παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν την οικονομία. Θα διεκδικήσουμε δυναμικά αυτό το ρόλο. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο το ΚΕΒΕ, με τη γνώση και τις εμπειρίες που διαθέτει και που εκπροσωπεί όλο τον επιχειρηματικό κόσμο να είναι μέρος των κέντρων λήψης αποφάσεων και να επηρεάζει τις αποφάσεις.

-Στο Επιμελητήριο πως θα κινηθείτε για τη στήριξη όλων των κλάδων που εκπροσωπείτε;
Έχουμε εισηγήσεις για όλους τους τομείς και σύντομα θα διορίσουμε μόνιμες επιτροπές για κάθε τομέα της οικονομίας –εμπόριο, τουρισμό, βιομηχανία, υπηρεσίες- και θα αποτελούνται από πρόσωπα που είναι γνώστες των θεμάτων. Επικεφαλής θα είναι οι αντιπρόεδροι του ΚΕΒΕ. Θα θέσουμε τους στόχους μας με διαύγεια και θα διεκδικήσουμε δυναμικά την επίλυση προβλημάτων και την εφαρμογή νέων ιδεών για παροχή κινήτρων. Η Κύπρος χρειάζεται όλους τους τομείς της οικονομίας. Πρέπει και η βιομηχανία να ανακάμψει διότι προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας.

Το ΚΕΒΕ θέλει να αξιοποιήσει όλους τους συνδέσμους που είναι μέλη του. Σκοπός και στόχος μου είναι να υπάρχει τακτική επαφή με τους προέδρους των συνδέσμων (όπως ΠΑΣΥΞΕ, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών, Δικηγορικός Σύλλογος, σύνδεσμοι βιομηχάνων και εμπόρων). Να έχουμε τουλάχιστον μια συνάντηση κάθε μήνα, να συζητάμε, να θέτουμε στόχους και όταν διεκδικούμε να το κάνουμε μαζί. Υπάρχουν πολλά θέματα που μας απασχολούν όλους. Το ΚΕΒΕ να μη δείχνει μόνο γνώση και σοφία, αλλά και όγκο. Να μην ήμαστε όπως το παγόβουνο που φαίνεται μόνο η κορυφή.

-Έχουμε μπροστά μας το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ειδικά μετά τη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αβεβαιότητα, πόσο απασχολεί τον επιχειρηματικό τομέα;
Η αβεβαιότητα αποτελεί πάντα ανασταλτικό παράγοντα για την επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε νέες επενδύσεις αν δεν ξέρουν που στέκονται. Είμαστε υπέρ της ταχείας λήψης αποφάσεων σε ότι αφορά τα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν. Σε γενικές γραμμές όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει. Το πώς θα διαμορφωθούν συγκεκριμένα και εμείς θέλουμε να θέσουμε τα επιχειρήματά μας ενώπιων του υπουργού Οικονομικών και της Βουλής για να ληφθούν υπόψη. Τα μέτρα που απαιτούνται κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη αφορά τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών και η δεύτερη η αύξηση των εσόδων. Δεχόμαστε ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει και στα έσοδα, αλλά αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα επηρεάζει τη θέση της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις διεθνών δραστηριοτήτων, καθώς είναι πολύ μεγάλη η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της χώρας. Πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι οι περισσότεροι πιστεύουν. Από την προηγούμενη θέση μου, ως πρόεδρος του CIPA, γνωρίζω πολύ καλά πόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά των ξένων επενδύσεων. Πρέπει ταυτόχρονα να δοθούν στοχευμένα κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες βασίζεται η οικονομία μας, για να μπορέσουν να αναζωογονηθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα δούμε σημεία ανάκαμψης. Προς το παρόν πάμε μόνο προς τα κάτω.

-Οι ξένοι επενδυτές σας μεταφέρουν την ανησυχία τους;
Υπάρχει ανησυχία. Ένας επενδυτής θέλει πρώτα απ’ όλα σταθερότητα. Θέλει να γνωρίζει ότι αν σήμερα επενδύσει σε μια χώρα που έχει μια «Χ» φορολογία, τότε θα καταβάλει ως φόρο ένα συγκεκριμένο ποσό. Δεν θέλει σε ένα ή δύο χρόνια να δει μια αλλαγή στη φορολογία, έστω και αν είναι μικρή. Δεν είναι προς όφελος μας. Το τι θα κερδίσουμε θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα χάσουμε. Οι ξένοι έχουν πλέον πολλές επιλογές.

-Δηλαδή δεν θα ήταν συνετό μέτρο μια αύξηση της εταιρικής φορολογίας;

Σε καμία περίπτωση. Καμία αύξηση. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, άλλες φορολογίες σε εισοδήματα που μπορούν να επιβληθούν χωρίς να επηρεάζουν τους ξένους.

-Αναφερθήκατε σε άλλες επιλογές που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Το κυπριακό μοντέλο χρειάζεται ανανέωση; Τι πρέπει να κάνουμε;

Χρειάζεται απαραίτητα ένας εκσυγχρονισμός του φορολογικού μας συστήματος. Είναι καλό, λειτουργεί για δέκα χρόνια, αλλά ποτέ κάτι δεν παραμένει επίκαιρο για δέκα χρόνια. Χρειάζονται αλλαγές, τόσο στο θεσμικό πλαίσιο, όσο και στην υποδομή. Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί το λεγόμενο one stop shop. Η Μάλτα κερδίζει από εμάς σοβαρές επενδύσεις. Στην Κύπρο ένας επενδυτής θα χρειαστεί άδειες από πέντε διαφορετικές υπηρεσίες και ένα χρονικό διάστημα για να διεκπεραιωθούν, ενώ στη Μάλτα αρκεί η επίσκεψη σε ένα σημείο, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται ποιος έχει το πλεονέκτημα.

Παράλληλα πρέπει να προσελκύσουμε και νέα είδη επενδύσεων, όπως τα ισλαμικά κεφάλαια, προσαρμόζοντας τη νομοθεσία μας ώστε να γίνουμε ανταγωνιστική σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο.

Παρ’ όλα αυτά η Κύπρος έχει πάει πολύ καλά, ιδιαίτερα ως κέντρο ενδιάμεσων επενδύσεων προς την ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Άρα αυτό τον τομέα πρέπει να τον προσέχουμε.

-Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Δεδομένου του μεγάλου τραπεζικού τομέα, θα ήταν προτιμότερο η προσαρμογή να γίνει ταχύτερα, ώστε να σταματήσουν οι υποβαθμίσεις;
Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα άμεσα, ειδικά για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων. Αν λαμβάναμε μέτρα πριν τρία χρόνια δεν θα ήμασταν εδώ που βρεθήκαμε σήμερα. Μόνο τα συζητούμε και δεν αποφασίζουμε.

-Αντέχει η οικονομία άλλη μια υποβάθμιση;
Όχι. Δεν αντέχουμε. Το επόμενο στάδιο είναι να βρεθούμε στην ίδια μοίρα με χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Αν ληφθούν θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των ξένων επενδυτών.

-Όλα αυτά έχουν αντανάκλαση στον τραπεζικό τομέα.
Ελπίζω οι νέες εξελίξεις στην Ελλάδα, με τη νέα κυβέρνηση, να φέρουν σταθερότητα που θα βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα το «κούρεμα», που συζητείται έντονα, όσο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή στις 13 Νοεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.