Κερδίζει έδαφος η Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου

Μία ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, η International Life, ένας μεγάλος διανομέας έτοιμων προϊόντων καφέ και αναψυκτικών, η Splash Water (γνωστή από τα προϊόντα Pokka) και μία εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, η Wargaming προστέθηκαν το τελευταίο τρίμηνο στη λίστα των μελών της Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Σε ένα γενικότερο καχεκτικό κλίμα, με τον γενικό δείκτη του ΧΑΚ να χάνει σημαντικό μέρος της αξίας του και τις μετοχές (ειδικά τις τραπεζικές) σε πτώση, η εναλλακτική αγορά του ΧΑΚ κερδίζει έδαφος και μάλιστα κεντρίζει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων από το εξωτερικό.

Η Ν.Ε.Α ως μη ρυθμιζόμενη αγορά είναι μία φθηνή λύση για όσες εταιρείες επιθυμούν να εισαχθούν σε μία χρηματιστηριακή αγορά και να αποκτήσουν πρόσβαση στη δευτερογενή αγορά. Οι χρεώσεις κρίνονται ως ελκυστικές και οι υποχρεώσεις των εισηγμένων δεν είναι ανάλογες με εκείνες που αφορούν τις εισηγμένες στην Κύρια Αγορά.
Ο υπολογισμός του Δείκτη της Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγοράς (Ν.Ε.Α) του ΧΑΚ ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου 2010, με τιμή εκκίνησης τις 1.000 μονάδες. Την Παρασκευή ο Δείκτης έκλεισε στις 1.023,34 μονάδες.

Οι πέντε πρώτες εταιρείες ήταν οι Constantinou Bros Asset Management PLC (επενδύσεις σε ακίνητα και κατασκευή έργων που περιλαμβάνουν, τόσο οικιστικές μονάδες όσο και ευρύτερες αναπτύξεις καταστημάτων και τουριστικών καταλυμάτων), Executive S.A (Εταιρεία Παροχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών), Cyprus Limni Resorts & Golf Courses (ανάπτυξη του Limni Golf Resort στην Πόλη Χρυσοχούς), Phone Marketing S.A. (μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες contact center της Ελλάδας) και ITTL Trade Tourist & Leisure Park PLC (γνωστή από το The Mall of Cyprus). Ένα μήνα αργότερα εισήχθη η Orca Investment (επενδύσεις σε ακίνητα, ανάπτυξη γης, παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας).

Από τις ανωτέρω έξι εταιρείες οι δύο ανήκουν στον όμιλο Σιακόλα (IITL και Cyprus Limni Resorts) και δύο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Εναλλακτικές αγορές ανάλογες με τη Ν.Ε.Α. λειτουργούν σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο. Βασικό πλεονέκτημα του ΧΑΚ, έναντι των συγκεκριμένων μεγάλων αγορών, αποτελεί το ελκυστικότερο και χαμηλότερο τιμολόγιο. Παράλληλα το ΧΑΚ είναι μία αγορά της Ευρωζώνης, δηλαδή έχει εχέγγυα διαφάνειας και νομιμότητας.

 

Η Wargaming

Τα παραπάνω στοιχεία μέτρησαν για να λάβει ο Λευκορώσος γκουρού των διαδικτυακών παιχνιδιών, Βίκτορ Κίσλι, την απόφαση να ιδρύσει εταιρεία με έδρα την Κύπρο, τη Wargaming, και να την εισάγει στη Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά. Το διαμάντι –και βασικό περιουσιακό στοιχείο της Wargaming είναι το διαδικτυακό παιχνίδι «World of Tanks» το οποίο από τον Σεπτέμβριο διανέμεται σε όλο τον κόσμο μέσω της Κύπρου. Το «World of Tanks» αναπτύχθηκε το διάστημα 2007-2010 και η εμπορική διάθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010, αρχικά στη Ρωσία. Το παιχνίδι έχει προσελκύσει περίπου 600.000 παίκτες στην Ευρώπη και αυτή την περίοδο γίνονται δοκιμές για την είσοδο στις ΗΠΑ. Από την 1η Σεπτεμβρίου όλες οι πωλήσεις γίνονται μέσω Κύπρου.

«Τα οφέλη για τη χώρα μας από την εγγραφή της Wargaming είναι πολλαπλά. Το τελευταίο τετράμηνο του 2011 προβλέπονται πωλήσεις 6,6 εκατ. ευρώ και τα έσοδα για το κυπριακό δημόσιο μόνο από τον ΦΠΑ υπολογίζονται σε 330.000 ευρώ. Η κερδοφορία εκτιμάται σε 195.000 ευρώ», τονίζει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Eurivex, Σιαβάσπ Μποχτζαλιάν, σύμβουλος εισαγωγής της Wargaming.

«Προωθούμε τη Ν.Ε.Α και εκτιμώ ότι τους επόμενους μήνες θα φέρουμε και άλλες εταιρείες από το εξωτερικό. Η Wargaming αναζητούσε είσοδο σε μια ευρωπαϊκή χρηματαγορά για να προχωρήσει σε εξαγορές και μελλοντικά σε άντληση κεφαλαίων», προσέθεσε ο κ. Μποχτζαλιάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κίσλι είναι μια δυναμική προσωπικότητα στον τομέα των διαδικτυακών εφαρμογών. Ξεκίνησε την καριέρα του από χόμπι, το 1995, με τη δημιουργία διαδικτυακών παιχνιδιών. Το 2001 αναπτύσσει την εφαρμογή διαδικτυακής διαφήμισης AdRevolver, η οποία αποκτήθηκε από το διαφημιστικό δίκτυο BlueLithium. Το τελευταίο κατέληξε το 2007 στη Yahoo! έναντι 300 εκατ. δολαρίων. Αυτό που ήθελε η Yahoo! ήταν το AdRevolver.

Η Wargaming αρχίζει να μορφοποιείται μετά το 2007, με τον κ. Κίσλι να εξαγοράζει μικρές εταιρείες ανάπτυξης διαδικτυακών παιχνιδιών. Σήμερα η Wargaming απασχολεί 350 άτομα, καθώς και 30 – 40 επαγγελματίες ως εξωτερικούς συνεργάτες. Επιπλέον, διατηρεί μία ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης, αποτελούμενη από 30 άτομα, η οποία αναπτύσσει το διαφημιστικό δίκτυο της RadiumOne. Η έδρα της RadiumOne βρίσκεται στο Σαν Φραντσίσκο. RadiumOne έχει λάβει από το 2009 χρηματοδότηση ύψους 33,5 εκατ. δολαρίων.

 

Η Splash Water

Είχε προηγηθεί, μέσα στο καλοκαίρι, η εισαγωγή της Splash Water η οποία διανέμει, μεταξύ άλλων τους έτοιμους καφέδες και ροφήματα Pokka (μερίδιο αγοράς 60%), τα αναψυκτικά Λουξ (αύξηση πωλήσεων με ετήσιο ρυθμό 50%), τα φρουτοποτά Snapple και το νερό Splash Water.

Η εταιρεία έχει καταρτίσει ένα πενταετές επιχειρηματικό πλάνο το οποίο προβλέπει, μεταξύ των άλλων, επέκταση σε νέες αγορές, όπως στην Ελλάδα, στη Γεωργία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Η επιτυχημένη παρουσία της Splash Water την έχει καταστήσει βραχίονα ανάπτυξης της Pokka στην αγορά της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί η ανοδική παρουσία στην Ελλάδα, με παρουσία των προϊόντων Pokka σε 1.200 σημεία πώλησης.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι επενδύσεις στην Κύπρο, με αιχμή τη συμμετοχή στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών και την αλυσίδα πίτσας Papa John’s. Σήμερα ο καφές Pokka κατέχει μερίδιο 60% και παρουσία σε 3.500 σημεία λιανικής πώλησης. Τα τελευταία δύο χρόνια εταιρεία ανέλαβε τη διανομή των ελληνικών αναψυκτικών Λουξ, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 50%.

Η Splash Water είχε το 2010 κέρδη, προ φόρων, ύψους 1,249 εκατ. ευρώ, από 2,656 εκατ., ευρώ, ενώ το 2011 αναμένεται κερδοφορία 3,35 εκατ. ευρώ.

H International Life
H ελληνική ασφαλιστική International Life εισήχθη στη Ν.Ε.Α. στις 15 Ιουλίου. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο Όμιλος είχε κέρδη προ φόρων 1,5 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής ανήλθε σε 11 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Η συνολική παραγωγή Ασφαλίστρων και Δικαιωμάτων του Ομίλου ανήλθε σε 28,6 εκατ. ευρώ μειωμένη κατά 14,5% σε σχέση με το 2010, γεγονός που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής του κλάδου γενικών ασφαλίσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.