Σε διαφορετικούς τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια για την πορεία τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Σημείο σύγκλισης αποτελεί η διαπίστωση ότι η οικονομία του τόπου διέρχεται μια κρίσιμη καμπή, αλλά στο «δια ταύτα», στο τι πρέπει να γίνει, υπάρχει σαφής απόστασης.
Ο Πρόεδρος προσπερνώντας τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών οργανισμών για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη ερευνητική γεώτρηση που έχει αρχίσει τον Σεπτέμβριο στο τεμάχιο 12, ενώ δεν ανέφερε τίποτα για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων το 2012.
Στο αντίποδα ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομάτης, διατύπωσε έναν πιο εξωστρεφή λόγο τονίζοντας ότι ο εθνικός στόχος στην οικονομία πρέπει να είναι η είσοδος της Κύπρου στους ισχυρούς της Ευρώπης και τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης γενναίων μέτρων «εδώ και τώρα».
Το φυσικό αέριο
«Ο πιθανός εντοπισμός κοιτάσματος υδρογονανθράκων θα δώσει προοπτική μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές γενιές. Παράλληλα θα εντάξει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, δίνοντας της την ευκαιρία να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα οικονομικά οφέλη από πιθανή ανεύρεση υδρογονανθράκων δεν θα είναι μόνο μεσοπρόθεσμα. Θα είναι και μακροπρόθεσμα. Αναμένουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει άμεσα οφέλη στην Κυπριακή οικονομία, αφού θα αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο και δραστηριοποίηση σε τομείς που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων», παρατήρησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε ότι αφορά την τρέχουσα συγκυρία ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να δείξει υπευθυνότητα και να αποφύγει την κινδυνολογία, φωτογραφίζοντας την αντιπολίτευση.
«Οι κινδυνολογίες, ο μηδενισμός της κυπριακής οικονομίας και οι ακρότητες, δημιουργούν στο τέλος της ημέρας ένα φαύλο κύκλο που πλήττει τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τον κάθε κύπριο πολίτη και την Κύπρο», σημείωσε.
Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Κύπρου τα απέδωσε στην παγκόσμια οικονομική κρίση που δεν μπορούσε παρά να επηρεάσει και την Κύπρο.
Στο κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπιση της κρίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν κατατεθεί στη Βουλή αριθμός νομοσχεδίων, όπως και ο προϋπολογισμός του 2012. Επίσης έχουν κατατεθεί τρία εξειδικευμένα νομοσχέδια στη Βουλή για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει στον τραπεζικό τομέα λόγω της έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα.
Μάλιστα ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ως «αποτέλεσμα της πολιτικής του κράτους, έχουμε φέτος μια εντυπωσιακή για τα διεθνή δεδομένα αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό και αύξηση των εξαγωγών. Στόχος μας, με την επικράτηση της αναγκαίας ηρεμίας στην αγορά, η σταδιακή βελτίωση του λιανικού εμπορίου».
Αναγκαιότητα οι μεταρρυθμίσεις
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, ο οποίος τόνισε ότι κυβέρνηση επιβάλλεται να πάρει «εδώ και τώρα» μέτρα για μείωση του ελλείμματος ώστε η Κύπρος να αποφύγει νέες υποβαθμίσεις και να πείσουμε τις αγορές.
«Αυτό επιβάλλεται και λόγω της ευρύτερης κρίσης χρέους που παρατηρείται σε χώρες της ευρωζώνης. Οι κυπριακές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες πληρώνουν το κόστος της κρίσης εδώ και 3 χρόνια, όπως και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και πρώτιστα οι άνεργοι. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι το πρόβλημα της οικονομίας, είναι η λύση των προβλημάτων της οικονομίας. Δεν είναι αυτές που προκάλεσαν την κρίση, αλλά αυτές που θα μας βγάλουν από την κρίση», εξήγησε.
Το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΕΒΕ προκρίνει τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσα από επενδύσεις σε τεχνολογία και καινοτομία τόσο για την παρασκευή προϊόντων (μεταποίηση) όσο και για την προσφορά υπηρεσιών (τουρισμός).
Επίσης προτείνει τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών σε ημικρατικούς οργανισμούς (Κυπριακές Αερογραμμές, CYTA, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων, κ.ά), προώθηση τουριστικών υποδομών (καζίνο, γκολφ, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, θεματικά πάρκα) και αναβάθμιση της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο προσφοράς ψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
(9 Νοεμβρίου 2011)