Προτάσεις των εξαγωγέων της Βορείου Ελλάδος για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας

Με  επιστολή του στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κ. Δημήτριος Λακασάς, τονίζει ότι η υιοθέτηση και η ταχεία υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση των εξαγωγών, ιδίως αυτή την περίοδο της ύφεσης, αποτελούν τη μόνη λύση για έξοδο της χώρας από την κρίση υπό τις υφιστάμενες συνθήκες και στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της εθνικής εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες στηρίζονται σε 3 κεντρικούς πυλώνες:

i. Μείωση του ελλείμματος κυρίως μέσω της μείωσης των κρατικών δαπανών – Όχι επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις,
ii. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων,

iii. Κατάρτιση ενός Εθνικού Συστήματος Ενίσχυσης της Εξωστρέφειας.

Αναφορικά με το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, θα πρέπει η όλη προσπάθεια να επικεντρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό (2/3) στη μείωση του δημόσιου τομέα και στην περιστολή των κρατικών δαπανών και κατά μικρότερο ποσοστό (1/3) στην αύξηση των εσόδων του κράτους, με δεδομένες μάλιστα τις αδυναμίες του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας μας. Αναφορικά με την τόνωση των κρατικών εσόδων, αυτή δεν πρέπει να επέλθει μέσα από νέους έμμεσους/ άμεσους φόρους ή αύξησης των υφιστάμενων, αλλά μέσω της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα.

Στο συνοδευτικό υπόμνημα του ΣΕΒΕ προς τον Πρωθυπουργό, καταγράφονται επίσης οι προτάσεις του Συνδέσμου για την ενίσχυση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, τονίζεται η επιτακτική ανάγκη για άμεση επιστροφή των ήδη οφειλομένων ποσών ΦΠΑ στους εξαγωγείς αλλά και στις άλλες κατηγορίες που δεν μπορούν να συμψηφίσουν το φόρο. Προτείνεται να διευρυνθεί η δυνατότητα συμψηφισμού του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ εξαγωγικών επιχειρήσεων, από την κατάθεση μάλιστα της σχετικής αίτησης επιστροφής, με υποχρεώσεις που δημιουργούνται για την επιχείρηση προς το Δημόσιο, όχι μόνο φορολογικές (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κ. ά.) αλλά και προς άλλους οργανισμούς/φορείς του δημοσίου όπως ασφαλιστικές εισφορές για το ΙΚΑ.

Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία και η χρηματοδότηση ενός νέου, εναλλακτικού  μηχανισμού ενίσχυσης ρευστότητας, ο οποίος θα προκύψει μετά από δέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή ΕΣΠΑ/ΕΠΑΝ και σε συνεργασία με Επενδυτική Τράπεζα του εξωτερικού. Ο μηχανισμός αυτός θα ενισχύει υφιστάμενες εξαγωγικές μονάδες οι οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητα σε υφιστάμενες ή νέες αγορές. Ακόμα, ο ΣΕΒΕ επαναφέρει την πρόταση του για την κατ’ εξαίρεση ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος προσωπικού, η ενέργεια και οι υπηρεσίες logistics, καθώς, ενώ τονίζει και την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με στόχευση στα προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα και στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Επιπρόσθετα, στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο ΣΕΒΕ τονίζει την αναγκαιότητα για κατάρτιση ενός Εθνικού Συστήματος Ενίσχυσης της Εξωστρέφειας, με απώτερο στόχο τη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών. Η χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών -η οποία θα αντικατοπτρίζεται από το τρίπτυχο: Νέα Προϊόντα, Νέες Αγορές, Νέες Επιχειρήσεις– θα γίνει με την κατάρτιση ενός τριετούς εθνικού σχεδίου δράσης ως εργαλείο πολιτικής και ο συντονισμός αυτής της προσπάθειας μπορεί να υποστηριχθεί μέσω ενός νέου οργάνου υπό τη μορφή μιας «Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας» (Γ.Γ.Εξ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.