Ανδρέας Βγενόπουλος: Από τις εξαγορές στις πωλήσεις

Εντυπωσιακή είσοδο και εντυπωσιακή έξοδο από τα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου έκανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Η είσοδος του Ανδρέα Βγενόπουλου στα τεκταινόμενα του κυπριακού επιχειρείν ήταν θορυβώδης, όπως είχε ήδη συμβεί στην Ελλάδα. Η καριέρα του ξεκίνησε ως δικηγόρος με πελάτες από τον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικότερο το ναυτιλιακό. Αποκτά κύκλο επαφών και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποκτά θέσεις σε εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε χρόνο πριν τη μεγάλη άνοδο του τέλους της δεκαετίας. Το 1998 ιδρύει την Marfin Α.Ε.Π.Ε.Υ. Το όνομα Marfin αποτελεί ακρωνύμιο της πρώτης του εταιρίας, της MARITIME & FINANCIAL INVESTMENTS S.A.
Κινείται έξυπνα και διαχωρίζει τη θέση του από το χρηματιστηριακό πάρτι του 1999 και το 2001 εισέρχεται στο τραπεζικό τομέα. Αποκτάται η Πειραιώς Prιme Bank η οποία μετονομάζεται σε Marfin Bank. O Όμιλος που στήνει ο κ. Βγενόπουλος, μεγαλώνει. Το 2005 συνάπτει συμφωνία για την εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού στην Εγνατία Τράπεζα και το 2006 προχώρησε με μια σειρά εξαγορών χρηματοοικονομικών οργανισμών εντός και εκτός Ελλάδος. Το 2007 κάνει το μεγάλο βήμα με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίων ύψους 5,2 δις ευρώ. Στόχος να δημιουργήσει το μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο στην ΝΑ Ευρώπη. Η Κύπρος αποτελεί κομμάτι των σχεδίων του. Η δυναμική είσοδός του, με τον έλεγχο της Λαϊκής Τράπεζας, την επέκταση της Vivartia με την απόκτηση των γαλακτοβιομηχανιών Χαραλαμπίδη και Κρίστη, η αγορά κλινικών και η απόκτηση του Hilton Cyprus, προκαλεί επιφυλάξεις, ακόμη και σήμερα. Φέρνει και πολιτική αναταραχή όταν απειλεί να μεταφέρει την έδρα της MPB στην Ελλάδα, μετά από έντονες τριβές που είχε με τις πολιτικές αρχές.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν άκομψος ο τρόπος που χειρίστηκε το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Τράπεζα Κύπρου. Σήμερα αφήνει το θέμα στις διοικήσεις των δύο τραπεζών, ανοίγοντας έμμεσα, και πάλι το θέμα.
Σήμερα, οι εξελίξεις που θέτουν εν αμφιβόλω την αποφυγή της κρατικής στήριξης για τη Marfin, τον οδήγησαν σε μια έξοδο, με βολές που στόχο έχουν και πάλι τις κρατικές αρχές.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βγενόπουλος «εξέρχεται» από διάφορες θέσεις του, τόσο σε «σοβαρές» επιχειρήσεις, (Marfin, Vivartia κτλ.), όσο και από τα «χόμπι» του, όπως τα αποκαλεί (ΠΑΟ). Άγνωστο, επίσης, παραμένει το μέλλον του ξενοδοχείου Hilton στη Λευκωσία, το οποίο αποτελεί προφανή πρώτο στόχο για πιθανή «απομόχλευση» των ιδιοκτητών.
Γιάννης Σεϊτανίδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 6 Νοεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.