Οι θέσεις της ΝΔ για τη συμμετοχή της στη κυβέρνηση Παπαδήμου

Η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ένα αναλυτικό κείμενο για τις θέσεις του κόμματός μας σχετικά με την υπό τον Λουκά Παπαδήμο μεταβατική κυβέρνηση.

Το κείμενο, που έχει τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, είναι το εξής:

1. Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία που οδήγησε στο σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης;
Η Νέα Δημοκρατία καθορίζει σταθερά τη στάση της με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου. Με δεδομένες τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του τυχοδιωκτισμού του κ. Παπανδρέου, τους κινδύνους για τη χώρα και την κατάσταση ακυβερνησίας η Νέα Δημοκρατία καθόρισε κάποιους στόχους που τελικά και πέτυχε:

• Εξανάγκασε την κυβέρνηση να ακυρώσει το καταστροφικό δημοψήφισμα.
• Εγγυήθηκε την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
• Απέσυρε τα προσκόμματα για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Και κυρίως πέτυχε:
• Να επιβάλει την παραίτηση του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του, δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας της.
• Να επιβάλει την προκήρυξη εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να εκφραστεί η λαϊκή ετυμηγορία.

2. Γιατί αυτή η κυβέρνηση να μην έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τη συμφωνημένη εάν έχει επιτυχημένη πορεία;

Η μεταβατική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του κ. Παπαδήμου έχει
συγκεκριμένους στόχους, όπως είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος σαφέστατα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι μεταβατική και θα πρέπει:
• Να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση όπως προέκυψε από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και να εφαρμοστούν οι όροι που προκύπτουν από αυτή και επίσης
• Να διενεργήσει εκλογές, στο προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο, ώστε να εκφραστεί η λαϊκή βούληση.
Η ασκούμενη πολιτική πρέπει οπωσδήποτε να έχει νομιμοποίηση από την κοινωνία η οποία εξασφαλίζεται μόνον από εκλογές.
Να σημειωθεί ότι οι εκλογές μπορούν να εκτονώσουν την κοινωνική οργή
αποτυπώνοντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς.

3. Η εμμονή της Νέας Δημοκρατίας στο μεταβατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης και στην ημερομηνία των εκλογών δεν συνιστά ήδη μια πολιτική υπονόμευσης της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου;
Ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε την κυβέρνηση που θα ηγηθεί ως μεταβατική. Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με ανοιχτά χαρτιά. Χωρίς παρασκήνιο, χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Έθεσε συγκεκριμένους στόχους στη συμφωνία των αρχηγών. Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας στόχος είναι η νέα κυβέρνηση «να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου» και αυτούς θα πρέπει να τηρήσει μέχρι κεραίας.
Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου ώστε να πετύχει τους στόχους της:
• Την εξασφάλιση της 6ης δόσης,
• την παύση της αμφισβήτησης της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη,
• την ψήφιση και εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και
• τη διενέργεια εκλογών στην ημερομηνία που συμφωνήθηκε.
Αυτό δεν συνιστά υπονόμευση. Αντιθέτως, δίνει τη δυνατότητα στον νέο
πρωθυπουργό και στα μέλη της κυβέρνησης να ασχοληθούν απερίσπαστοι στην ευόδωση του συμφωνηθέντος έργου.

4. Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν αντέδρασε στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για πρωθυπουργοποίηση του κ. Πετσάλνικου; Γιατί δεν πρότεινε ο ίδιος ένα πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού;
Η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε ευλαβώς τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Την πρωτοβουλία για την πρόταση του νέου πρωθυπουργού έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε καμία φάση των διαπραγματεύσεων δεν προβάλαμε αντιρρήσεις για πρόσωπα, πλην ενός, που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου. Αντιθέτως εργαστήκαμε με συνέπεια και υπευθυνότητα για την επιτυχία του σχηματισμού της μεταβατικής κυβέρνησης. Ποτέ δεν εκφράστηκε ο κ. Σαμαράς εναντίον του προσώπου του κ. Παπαδήμου. Η καθυστέρηση οφείλεται στις παλινωδίες του κ. Παπανδρέου, ο οποίος για δικούς του λόγους, και εξαιτίας της εσωτερικής αναταραχής στο κόμμα του δεν κατέληγε επί 5 ημέρες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Δυστυχώς, το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ κατέστη πρόβλημα της χώρας.

5. Η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει αρχικά ανάμεσα στις «κόκκινες γραμμές» τη μη συμμετοχή της στο νέο κυβερνητικό σχήμα που τελικά έγινε συμμετοχή πολιτικών στελεχών που δεν είναι βουλευτές. Αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις αρχικές σας θέσεις;
Ο μεταβατικός χαρακτήρας και η αποστολή αυτής της κυβέρνησης δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση. Το δήλωσε και ο κ. Παπαδήμος. Όπως επίσης και ο χρόνος των εκλογών. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Στο ζήτημα της συμμετοχής της Νέας Δημοκρατίας, εμείς επιθυμούμε ειλικρινά την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης στους στόχους που έχουν τεθεί. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Το αποδείξαμε με τη διάθεσή μας να συμφωνήσουμε με το Συμβούλιο Αρχηγών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, το αποδεικνύουμε και με τη συμμετοχή μας στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Θα αποδειχθεί και από τη στήριξη που θα έχει η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου από τη Νέα Δημοκρατία όπως και από το έργο όσων συμμετάσχουν στο νέο σχήμα. Δηλώσαμε εξαρχής ότι η μη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στο νέο σχήμα δεν είναι θέσφατο. Οι «κόκκινες γραμμές» που είχαμε ικανοποιήθηκαν.

6. Η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι δεν υπογράφει για να εγγυηθεί τη ψήφιση της δανειακής σύμβασης και η απάντηση του Όλι Ρεν ότι χωρίς αυτή δεν θα δοθεί η 6η δόση δεν δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα; Θα το ξανασκεφτεί ο κ. Σαμαράς;
Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ. Παπανδρέου έχει οδηγήσει την αξιοπιστία της χώρας στο ναδίρ. Ο ίδιος, άλλωστε, ο κ. Ρεν το δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι «η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη».
Από εκεί και πέρα υπάρχει και ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η δανειακή σύμβαση θα ψηφιστεί. Και ο λόγος του είναι «συμβόλαιο» που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Θλιβερή, όμως, ήταν η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν την υπογραφή του κ. Σαμαρά μέσω διαρροών για δήθεν όρο του κ. Παπαδήμου, κάτι που ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά.

7. Υπήρξε διαφωνία ενός αριθμού βουλευτών της ΝΔ που αντέδρασαν στην υποψηφιότητα Πετσάλνικου; Αυτό επηρέασε την απόφασή σας;

Το πρόβλημα της γενικής και οργανωμένης αντίδρασης αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, είχαμε και σχετική επιστολή 50 βουλευτών του. Η επιλογή όμως του προσώπου ήταν ευθύνη του κ. Παπανδρέου. Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς προσήλθαν στη διαπραγμάτευση με σκοπό να στηρίξουν την προσπάθεια σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης. Καμία γενικευμένη διαφωνία δεν έλαβε χώρα στη Νέα Δημοκρατία. Τα στελέχη του κόμματος υποστήριξαν δημόσια τους στόχους τους κόμματος για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και τη διενέργεια
εκλογών στο χρονικό διάστημα που συμφωνήθηκε. Απόψεις, βεβαίως, που εξέφρασαν την αγωνία των βουλευτών για τα τεκταινόμενα ήταν λογικό να διατυπωθούν.

8. Γιατί η Νέα Δημοκρατία θα επικυρώσει τη δανειακή σύμβαση; Δεν κάνει πίσω από την αντι-μνημονιακή της πολιτική; Δεν εγκαταλείπει το στόχο για μια διαφορετική πολιτική που θα φέρει ανάπτυξη και θα υπερνικήσει την κρίση;

Η Νέα Δημοκρατία σε όλη τη διάρκεια αυτών των δύο ετών αποφάσιζε πάντοτε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Οι θέσεις της ενάντια σε μια λανθασμένη πολιτική και για την ανάγκη ενός διαφορετικού μείγματος που θα επέτρεπε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αποδείχθηκαν απόλυτα ακριβείς. Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης οδήγησε δυστυχώς τη χώρα σε αδιέξοδο.
Επιπλέον οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Παπανδρέου μας έσπρωξαν στο χείλος του γκρεμού. Η ίδια η παραμονή μας στην ευρωζώνη τέθηκε εν αμφιβόλω. Η δανειακή σύμβαση κατέστη αναπόφευκτη. Δεν το είπαμε τώρα. Από τις 27 Οκτωβρίου δηλώσαμε ότι θα την ψηφίσουμε. Εξάλλου ποτέ δεν κρύψαμε ότι δεν διαφωνούμε στους στόχους. Διαφωνούμε στον τρόπο. Και αυτή την ξεκάθαρη θέση υποστηρίζουμε και σήμερα.

9. Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι έργο αυτής της κυβέρνησης θα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτή. Αν αυτό σημαίνει νέα μέτρα τι θα πράξετε;

Σύμφωνα με δηλώσεις τόσο της τρόικας όσο και της κυβέρνησης το 2011 και το 2012 δεν απαιτούνται νέα μέτρα πέραν των ήδη ψηφισθέντων. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο κ. Παπαδήμος το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης είναι αποκλειστικά η ψήφιση και εφαρμογή των όρων της Συνόδου της 27ης Οκτωβρίου. Αν χρειαστούν νέα μέτρα το 2013 και το 2014 αυτά θα αποφασισθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Θα τα διαπραγματευτεί, δηλαδή, η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

10. Ο σχηματισμός της μεταβατικής κυβέρνησης σημαίνει ότι επιτέλους διαγράφεται το παρελθόν των κομματικών αντιπαραθέσεων;

Η μεταβατική κυβέρνηση για το συγκεκριμένο διάστημα που θα υπάρξει και για τους συγκεκριμένους στόχους που έχει να επιτελέσει δεν μπορεί να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό. Οι ευθύνες υπάρχουν και είναι τεράστιες. Υπήρξαν επιλογές άστοχες, ερασιτεχνικές και καταστροφικές. Αυτά δεν διαγράφονται, δεν αφήνονται στη λήθη. Δεν το επιτρέπουν άλλωστε οι πολίτες της χώρας που νοιώθουν οργή για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.