Κύπρος: Στο «κόκκινο» οι κατασκευαστές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η ανεπαρκής ζήτηση, ο ανταγωνισμός από άλλες κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες, η οικονομική κρίση καθώς και τα προβλήματα ρευστότητας και δανειοδότησης αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα της κυπριακής κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Την σκληρή πραγματικότητα για έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της κυπριακής οικονομίας αποτυπώνεται στο Δείκτη Πορείας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), ο οποίος για άλλο ένα τρίμηνο (το τρίτο του 2011) κινείται σε χαμηλά επίπεδα. «Αυτή η εικόνα ισχύει πλέον για όλες τις επαρχίες, με τη Λάρνακα και Αμμόχωστο να παρουσιάζουν, και σε αυτό το τρίμηνο, τα χαμηλότερα αρνητικά πρόσημα, αλλά και τη Λευκωσία να επιδεινώνεται σημαντικά», τονίζεται στα συμπεράσματα της τελευταίας έκδοσης του δείκτη.

Η απασχόληση
Ιδιαίτερα αρνητικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της απασχόλησης στον κλάδο, με την ανεργία να παρουσιάζει περαιτέρω επιδείνωση το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο κλάδος των κατασκευαστών «παράγει» το 20% της ανεργίας. Ειδικότερα, τα Οκτώβριο του 2011 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 6.101 πρόσωπα ή κατά 29,3%, σε σύγκριση με το 2010,  που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 1.535 ανέργων) και των κατασκευών (αύξηση 1.227).

Κάποια πιθανά θετικά μηνύματα φαίνονται μέσα από τους επιμέρους δείκτες που αφορούν τη ζήτηση. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Αγορών – Οικοδόμησης βρίσκεται στο 4,6% σε σύγκριση με τα χαμηλότερα του επίπεδα που ήταν της τάξης του 2%-3%.Επίσης ο Δείκτης Ανακαίνισης (εντός των επόμενων 12 μηνών) ανεβαίνει στο 9,6% και φθάνει σε επίπεδα καλύτερων εποχών για την κατασκευαστική βιομηχανία, όπως σχολιάζει η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.

Ωστόσο η στροφή στην ανακαίνιση υφιστάμενων κατοικιών φανερώνει τη διάθεση των νοικοκυριών να μην αλλάξουν κατοικία.

Τα αρνητικά δεδομένα
Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες είναι αρνητικοί.

Ο Δείκτης Δραστηριότητας εξακολουθεί να παραμένει στο αρνητικό πρόσημο ρεκόρ -58% για το τρίτο τρίμηνο του 2011. Αυτό συνεχίζει να είναι και το χειρότερο σημείο που υπάρχει από την αρχή της έρευνας το 2010.

Στο Δείκτη Αριθμού Εργαζομένων το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει σοβαρή επιδείνωση των δεδομένων, ενώ το τελευταίο τρίμηνο το αρνητικό πρόσημο φθάνει στο -40% που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2010 που ξεκίνησε η έρευνα.  Η Λεμεσός ακόμη δεν έχει φθάσει στα πολύ αρνητικά επίπεδα των άλλων επαρχιών.

Τα στοιχεία του Δείκτη της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. συμπίπτουν και με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, όπως ο δείκτης τιμών ακινήτων της Κεντρικής Τράπεζας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2011 ο γενικός δείκτης τιμών κατοικιών παρουσίασε μείωση της τάξης του 4,9%. Η μείωση στις τιμές διαμερισμάτων ήταν σε ετήσια βάση της τάξης του 6,5%, ενώ η αντίστοιχη μείωση στις τιμές των οικιών ήταν μόλις 3,7%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στους ανά επαρχία δείκτες τιμών διαμερισμάτων οι οποίοι σημείωσαν μεγαλύτερες μειώσεις από ότι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών οικιών. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στα διαμερίσματα των επαρχιών Πάφου και Λάρνακας, και ήταν της τάξης του 18,4% και 10,8%, αντίστοιχα.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου το Σεπτέμβριο  το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των κατασκευών χειροτέρευ σε σε  σύγκριση  με τον προηγούμενο μήνα, λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Σε  σχέση με το Σεπτέμβριο περισσότερες  επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα  τους τελευταίους τρεις μήνες και  περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως  αναμένουν μείωση στην απασχόληση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους  μήνες. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις συγκριτικά  με το Σεπτέμβριο αξιολογούν θετικά τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books).
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 6 Νοεμβρίου 2011

seitanidisi@kathimerini.com.cy

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.