Στις εξαγωγές, αλλά και σε εγχώριους κλάδους όπως ο τουρισμός, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα νέα μέσα ενημέρωσης (new media), δείχνουν να ποντάρουν για την ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας οι επιχειρηματίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, φαίνεται ότι αναπτύσσουν σταδιακά μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα… αποστροφή στις κρατικές επιχορηγήσεις, ως μέσο για την έξοδο από την κρίση.
Το 2009, το 27% των επιχειρηματιών στις δύο πόλεις δήλωνε ότι επιδιώκει τη λήψη επιχορηγήσεων για να αντιμετωπίσει την κρίση. Φέτος, το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 16%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας Focus Bari, για λογαριασμό του πόρταλ ka-business.gr και του περιοδικού «Καινοτομία και Ανάπτυξη».
Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο του ka-business.gr, με δεδομένα άρθρα και σχόλια επιχειρηματιών στο site, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 5-20 Οκτωβρίου. Το δείγμα περιλάμβανε 100 επιχειρήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προερχόμενες από τους χώρους εμπορίου, ηλεκτρονικού επιχειρείν και ασφαλίσεων.
Ένας στους δύο αντιμετωπίζει την κρίση με μείωση προσωπικού
Αναλυτικότερα, ερωτηθέντες πώς αντιμετωπίζουν την κρίση, οι επιχειρηματίες ανέφεραν ως βασικά μέτρα τα εξής: περικοπή εξόδων (ποσοστό 88%), νέα προϊόντα (63%), μείωση προσωπικού (ένα διόλου ευκαταφρόνητο 49%) και μισθών (44%), αποτελεσματικότερη παραγωγή (35%) και εμπορική στροφή στις αγορές του εξωτερικού (ποσοστό 33%, έναντι μόλις 16% το 2009).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δείχνουν πλέον να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις αφού μείωση στο 21% παρουσίασε το ποσοστό όσων προχωρούν σε δανειοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε ποιους κλάδους ποντάρουν για το μέλλον
Ποιοι κλάδοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν προοπτικές για το μέλλον, παρά την οικονομική κρίση; Οι επιχειρηματίες ιεραρχούν κατά σειρά ως πιο ελπιδοφόρους τούς εξής: τουρισμός (πρώτος με ποσοστό 89%), ηλεκτρονικό εμπόριο (82%), new media (51%), πληροφορική (43%), τρόφιμα-ποτά (32%), τηλεπικοινωνίες (25%), διαφήμιση (23%) και υγεία (22%).
Αντίθετα, στο ναδίρ τείνουν, από άποψη προοπτικών και ισχύος, οι κλάδοι λιανεμπορίου και παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με την έρευνα.