Κύπρος: Vivartia και Λανίτης πρωταγωνιστούν στη βιομηχανία γαλακτοκομικών

Η επιχειρηματική συμφωνία για την επαναφορά σε κυπριακά χέρια της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών της Κύπρου, της Vivartia, ανανεώνει το ενδιαφέρον για έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της κυπριακής οικονομίας και για ένα προϊόν που μπαίνει κάθε μέρα σε όλα τα σπίτια: το γάλα. Η αξία της κυπριακής αγοράς γαλακτοκομικών δεν είναι αμελητέα και ανέρχεται σε 195 εκατ. ευρώ, ενώ σε όγκους η κατανάλωση φτάνει τους 90.000 τόνους.

Τα μεγέθη αυτά τράβηξαν το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών, οι οποίες και απέκτησαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της αγοράς. Τα σήματα Χαραλαμπίδης και Κρίστης τελούν υπό την ομπρέλα της Vivartia, μια εταιρεία μέλος του Marfin Investment Group, και τα προϊόντα Λανίτης ανήκουν στην Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης, από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές της Coca-Cola παγκοσμίως. Το παζλ συμπληρώνουν άλλες 30 μικρές εταιρείες τοπικής εμβέλειας.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Vivartia θα περάσει στον έλεγχο των επιχειρηματιών Μενέλαου Σιακόλα και Αλέξη Χαραλαμπίδη έναντι 42 εκατ. ευρώ για το 90% των μετοχών. Το υπόλοιπο 10% μένει στα χέρια της «Δέλτα Τρόφιμα», τα προϊόντα της οποίας θα συνεχίσουν να διανέμονται στην Κύπρο.

 

Η Vivartia

 

Η Vivartia είναι η μεγαλύτερη στον τομέα και προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων.

Κάτω από τη Vivartia (Cyprus) Ltd παράγονται και διανέμονται: φρέσκο γάλα Χαραλαμπίδης, φρέσκα βιολογικά προϊόντα Χαραλαμπίδης (γάλα, γιαούρτι και χαλούμι), φρέσκο γάλα Χαραλαμπίδης active, φρέσκο γάλα Κρίστης, φρέσκο γάλα delact Κρίστης, γαλατάκι Χαραλαμπίδης σε γεύσεις σοκολάτας και μπανάνας, γιαούρτι Κρίστης στραγγάτο, τυροκομικά προϊόντα Κρίστης (χαλούμι, κεφαλοτύρι, αναρή), κρέμα γάλακτος Κρίστης μακράς διάρκειας.

Παράλληλα, η εταιρεία εισάγει στην Κύπρο και διανέμει τα brands που παράγονται στην Ελλάδα: ΜΙΛΚΟ, χυμοί LIFE, γιαούρτι με φρούτα VITALINE, επιδόρπια MILKY, παιδικό γιαούρτι STEPS και B-COOL, κατεψυγμένα λαχανικά Μπάρμπα Στάθης και κατεψυγμένες ζύμες Χρυσή Ζύμη.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Vivartia (Cyprus) Ltd έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ. Προχώρησε στην εγκατάσταση νέου υπερσύγχρονου σταθμού παραλαβής γάλακτος στη Λεμεσό, δημιούργησε νέα γραμμή παστερίωσης και εμφιάλωσης, προχώρησε σε επέκταση και εκσυγχρονισμό στο τυροκομείο και στο τμήμα παραγωγής γιαουρτιού. Για διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων προχώρησε σε επενδύσεις στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και δημιούργησε κέντρα διανομής με ρομποτικά μηχανήματα για τη συσκευασία, αποθήκευση και διακίνηση των προϊόντων της, στη βιομηχανική περιοχή Νήσου και στη βιομηχανική περιοχή Αγ. Αθανασίου στη Λεμεσό. Τέλος, προχώρησε σε ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων για τη διανομή των προϊόντων της σε περισσότερα από 2.000 σημεία.

 

Η Λανίτης

 

Ο δεύτερος πυλώνας της τοπικής αγοράς είναι η Λανίτης. Το 2001 η εταιρεία μπήκε στην αγορά του φρέσκου γάλακτος λανσάροντας πρώτη το φρέσκο γάλα σε μπουκάλι PET. Σήμερα, μετά από δέκα χρόνια, κατέχει 35% μερίδιο αγοράς στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα.
Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της αποτελείται από ευρεία γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων ανώτερης ποιότητας και υψηλής τεχνολογίας με στόχο την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των καταναλωτών. Πρόκειται για τα εξής προϊόντα: φρέσκο γάλα Λανίτη με 3% λιπαρά, φρέσκο γάλα Λανίτη ελαφρύ με 1,5% λιπαρά, φρέσκο γάλα Λανίτη άπαχο με 0,1% λιπαρά, Lact Light με χαμηλή λακτόζη, Calcium Plus με 40% περισσότερο ασβέστιο, Protect Plus, SHAKE ρόφημα γάλακτος σε τέσσερεις γεύσεις, κρέμα γάλακτος Λανίτη και μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων της ελληνικής εταιρείας ΦΑΓΕ.
Το 2008 εισήγαγε την πρώτη ασηπτική γραμμή παραγωγής στην Κύπρο, με βάση τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα, ικανή να παράγει 200 μονάδες φιαλών 250 ml το λεπτό και 160 το λεπτό για το μέγεθος 750 ml. Μια επένδυση της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Η ασηπτική τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα συσκευασίας προϊόντων τα οποία δεν έχουν οποιοδήποτε μικροβιολογικό φορτίο (μικρόβια μηδέν).

 

Info

 

H αξία των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των εξαγωγών έφτασε το 2010 τους 7.000 τόνους.

Στην τοπική κατανάλωση:

-ο τομέας του φρέσκου γάλακτος αποτελεί το 45% της αξίας και το 79% του όγκου,

-ο τομέας του γιαουρτιού το 19% της αξίας και το 10% του όγκου,

-ο τομέας των τυροκομικών το 33% της αξίας και το 10% του όγκου.

Το φρέσκο γάλα κατέχει το 99% της κατανάλωσης γάλακτος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.