Κύπρος: Κερδίζει έδαφος η ιδιωτική ετικέτα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

 

Μια ματιά στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον όγκο και την αξία του κύκλου εργασιών των λιανικών πωλήσεων στην Κύπρο το πρώτο επτάμηνο του 2011 αποκαλύπτει τις δομικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο μέσος Κύπριος καταναλώνει και πραγματοποιεί τις αγορές τους από τις υπεραγορές. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου ο όγκος των πωλήσεων σε μη ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων και ποτών καπνού αυξήθηκε κατά 7,7% και η αξία κατά 12,5%. Στα ειδικευμένα καταστήματα υπάρχει μείωση 4,8% στον όγκο και 4,4% στην αξία.
Η οικονομική κρίση και πολύ περισσότερο η αρνητική ψυχολογία του μέσου Κύπριου μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση έχει μεταβάλει σημαντικά το τοπίο στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και ποτών, τη ραχοκοκαλιά των υπεραγορών. Μικροί και μεγάλοι παίκτες αναδιατάσσονται, καθώς η συνολική πίτα όχι μόνο έχει μικρύνει, αλλά μοιράζεται, πλέον, με διαφορετικό τρόπο. Τα στοιχεία μεγάλης υπεραγοράς δείχνουν ότι οι καταναλωτές ψωνίζουν διαφορετικά το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα –επιτρέπουν μικρές πολυτέλειες στον εαυτό τους– αλλά μετά τις 18 κάθε μήνα περιορίζονται στα απαραίτητα. Είναι δεδομένο ότι ο καταναλωτής ψωνίζει διαφορετικά. Χρησιμοποιεί λίστα για τα ψώνια του και πραγματοποιεί περισσότερες επισκέψεις, με μικρότερο όγκο αγορών, στα σημεία πώλησης προκειμένου να έχει καλύτερο έλεγχο των εξόδων του. Σε αυτήν την τάση οφείλεται και η αύξηση των πωλήσεων σε μη ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων.
Απόρροια όλων αυτών είναι ένας πόλεμος προσφορών για την προσέλκυση πελατείας. Ο καταναλωτής με τα φυλλάδια των προσφορών ανά χείρας επισκέπτεται πέραν της μιας υπεραγοράς για να αξιοποιήσει όλες τις προσφορές, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η σχέση πελάτη – λιανέμπορου και πελάτη – προϊόντος. Καθοριστική σημασία σε αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η άφιξη της Lidl, η οποία εξοικείωσε τον Κύπριο με την ιδιωτική ετικέτα και έκανε μεγαλύτερη συνήθεια τις εβδομαδιαίες προσφορές.
Η προσαρμογή των υπεραγορών στις νέες συνθήκες γίνεται με δύο τρόπους: την εισαγωγή περισσότερων κωδικών ιδιωτικής ετικέτας και τη δημιουργία υπεραγορών μικρότερου μεγέθους εντός των αστικών περιοχών για να κερδηθούν οι πελάτες που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες επισκέψεις μέσα στην εβδομάδα.
«Η αγορά από την αρχή του χρόνου κινείται αρνητικά. Μέχρι τον Ιούνιο υπήρχε μια τάση ανάκαμψης, αλλά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ήταν άσχημα», σχολιάζει στην «Κ» ο εκτελεστικός πρόεδρος της RAI Consultants, Ολύμπιος Τουμάζος. «Η στάση του καταναλωτή άλλαξε, είναι πιο μαζεμένος και δεν θέλει να πετάει τίποτα», προσθέτει επίσης, «διαπιστώνουμε τεράστια ευαισθησία στην τιμή και τις προσφορές. Ο Κύπριος είναι έτοιμος να δοκιμάσει νέα προϊόντα. Δεν έχει δυσκολία να αφήσει ένα προϊόν και να δοκιμάσει ένα νέο, ακόμη και ιδιωτικής ετικέτας», σημειώνει ο κ. Τουμάζος, ένας από τους καλύτερους γνώστες των τάσεων στην κυπριακή αγορά.

 

Η ιδιωτική ετικέτα

Μέχρι πριν από ένα χρόνο η ιδιωτική ετικέτα δεν έχαιρε την προτίμησης του Κύπριου, αν και στο εξωτερικό αποτελεί κυρίαρχη τάση. Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα Worldpanel της TNS Icap, το 23% των δαπανών των νοικοκυριών το 2010 ήταν για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ έξι στα δέκα «καλάθια» σουπερμάρκετ περιέχουν τουλάχιστον ένα προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.
Η άφιξη της Lidl άλλαξε τα δεδομένα. Η διαφορά στις τιμές των προϊόντων Lidl, ιδιωτικής ετικέτας, με ομοειδή επώνυμα προϊόντα ήταν τόσο μεγάλη, που έβαλε τον Κύπριο σε πειρασμό. Η πορεία των πραγμάτων, σε συνδυασμό με τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, είχε ως αποτέλεσμα η Lidl να κερδίσει ένα υπολογίσιμο κομμάτι της αγοράς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Lidl, ως hard discounter, δεν πρέπει να συγκρίνεται με τις υπόλοιπες υπεραγορές. Ωστόσο, «έκλεψε» πελάτες από όλους.
Ο ανταγωνισμός απάντησε με τον ίδιο τρόπο που απάντησε σε όλη την Ευρώπη (όπου οι hard discounter είναι περισσότεροι από την Κύπρο): με προσφορές και ιδιωτική ετικέτα. Οι κυπριακές υπεραγορές μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι από μειονεκτική θέση. Με εξαίρεση τις Υπεραγορές Ορφανίδη, όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν το μέγεθος για να λανσάρουν κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας. Αρκούνται στην προμήθεια φθηνότερων επώνυμων προϊόντων από παράλληλες εισαγωγές. Η Ορφανίδης, πάντως, επιχειρεί μία γενικότερη καλή τοποθέτηση στην αγορά, συνδυάζοντας ιδιωτική ετικέτα, νέα κάρτα προσφορών, εβδομαδιαίες προσφορές και νέα κατάστημα σε κομβικά σημεία, όπως είναι αυτό στη Σκαρίνου (μια ιδιαίτερα επιτυχή υπεραγορά).

Στο κομμάτι της ιδιωτική ετικέτα, σε πλεονεκτική θέση, από τις παραδοσιακές υπεραγορές, είναι η Carrefour Μαρινόπουλος και οι υπεραγορές ΑλφαΜέγα.
Η Carrefour επιχειρεί ένα γενικό επαναλανσάρισμα στην κυπριακή αγορά με βασικό όπλο τους 1350 κωδικούς προϊόντων Carrefour που προσφέρει η γαλλική μητρική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα Carrefour δεν είναι μόνο προϊόντα που εισάγονται στην Κύπρο. Πολλά από αυτά παράγονται τοπικά, όπως το χαλλούμι.
«Οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν ανέβει αρκετά», σημειώνει στην «Κ» ο διευθυντής Μάρκετινγκ της Carrefour Μαρινόπουλος στην Κύπρο, Μιχάλης Παναγίδης, επιβεβαιώνοντας ότι το βάρος της αγοράς πέφτει πλέον στην ιδιωτική ετικέτα.
«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν», συμπλήρωσε.
Η Carrefour θα αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυό της στην Κύπρο (σήμερα αριθμεί 12 καταστήματα), ενώ σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται θα αναπτύξει και το νέο τύπου καταστήματος Carrefour Planet. Πρόκειται για καταστήματα μεγάλου μεγέθους (της Αθήνας έχει έκταση 8.400 τ.μ.), με διακριτά ξεχωριστά τμήματα τα οποία αποτελούν στην ουσία το αντίπαλο δέος των μικρών mall. Υπεραγορές Carrefour Planet λειτουργούν σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ελλάδα.
Η κυπριακή ΑλφαΜέγα διευρύνει τη συνεργασία της με την ελληνική AB Βασιλόπουλος, αυξάνοντας την εισαγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας τόσο AB όσο και της βελγικής σειράς 365 της Delhaize. Η Delhaize είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία της AB Βασιλόπουλος.

«Η ιδιωτική ετικέτα θα διευρυνθεί», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής μάρκετινγκ των υπεραγορών ΑλφαΜέγα, Σιακ Βασιλείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Carrefour-Μαρινόπουλος έχει αναπτύξει 15 διαφορετικές μάρκες ιδιωτικής ετικέτας και έξι η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η ΑλφαΜέγα πέραν της εισαγωγής δοκιμασμένων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας θα διευρύνει το δίκτυο της (η επόμενη υπεραγορά θα ανοίξει στην Πάφο) και με μικρότερα καταστήματα (έως 1.000 τ.μ.), εντός των αστικών περιοχών. Μάλιστα αναζητείται όνομα για το νέο αυτό δίκτυο, που θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των νοικοκυριών.

Ήδη η ΑλφαΜέγα, συμφερόντων της Χ.Α. Παπαέλληνας, εξαγόρασε την υπεραγορά Green Valley στη Δευτερά.

Με ανάπτυξη του δικτύου τους απαντούν και οι υπόλοιπες μικρότερες υπεραγορές.

Η Plus (Λεμεσός και Πάφος) αποκτά δύο νέα καταστήματα, μέσω franchise, ενώ νέο κατάστημα ετοιμάζει και η υπεραγορά Παπαντωνίου (Πάφος – Λεμεσός).

 

 

 

Info

-H AB Βασιλόπουλος, με την οποία συνεργάζεται η ΑλφαΜέγα, ανήκει στο βελγικό όμιλο Delhaize, ο οποίος το α΄ τρίμηνο του 2011 είχε κύκλο εργασιών σε 5,04 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

-O γαλλικός όμιλος Carrefour (δραστηριοποιείται σε 33 χώρες) πέτυχε το πρώτο εξάμηνο του 2011 πωλήσεις 44,6 δισ. ευρώ και κατέγραψε ζημίες 249 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2010 είχε καταγράψει κέρδη 97 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο άνοιξε 305 νέες υπεραγορές, συνολικής έκτασης 237.000 τ.μ., και διέκοψε τη λειτουργία άλλων 238, έκτασης 143.000 τ.μ.

-Οι υπεραγορές Ορφανίδη, που δημοσιεύουν αποτελέσματα, είχαν το πρώτο εξάμηνο αύξηση πωλήσεων κατά 7,3% (100 εκατ. ευρώ), αύξηση που αποδίδεται στη λειτουργία πέντε νέων υπεραγορών. Παράλληλα αυξήθηκε και η κερδοφορία κατά 4% (1,1 εκατ. ευρώ).

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 9 Οκτωβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.