Η πειρατεία στο επίκεντρο του διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου της Λεμεσού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Με ένα νέο και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει την παρουσία ενόπλων στα εμπορικά πλοία υπό κυπριακή σημαία, η Κύπρος επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Η πειρατεία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στο διεθνές συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2011» που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου στη Λεμεσό.

Η έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την ομηρεία 3.000 και πλέον ναυτικών με σκοπό την καταβολή λύτρων, ενώ 60 ναυτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι συνέπειες για το ναυτιλιακό κλάδο δεν περιορίζονται μόνο στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και στην καταβολή υψηλών ασφάλιστρων. Το κόστος της ασφάλισης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τα επιπλέον ασφάλιστρα να ξεπερνούν τα 460 εκατ. δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με την οργάνωση Oceans Beyond Piracy. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ίσως οι μόνες ευνοημένες, όπως σημειώνεται σε μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, το 2010, με τίτλο «Kidnap and Ransom».

Πεδίο των μαχών είναι ο κόλπος του Άντεν και ο Ινδικός ωκεανός, ενώ τα περισσότερα πειρατικά εξορμούν από τις ακτές της Σομαλίας. Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, παρά να βγουν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, γεγονός που σημαίνει επιπλέον έξοδα 2,5 δισ. ευρώ.

Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθεί το κόστος της παρουσίας ναυτικών δυνάμενων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, προκειμένου να δράσουν αποτρεπτικά. Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (Ocean Shield και Task Force 151) και της Ε.Ε. (Atalanta) κοστίζουν περίπου 2 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, η στρατιωτική παρουσία έχει οδηγήσει σε εξάλειψη του φαινομένου και παρατηρείται το φαινόμενο ναυτιλιακές εταιρείες να χρησιμοποιούν παραστρατιωτικές ομάδες.

Κυπριακός νόμος

Η Κύπρος, που διαθέτει τον δέκατο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον τρίτο στην Ε.Ε., είναι η πρώτη χώρα που εισάγει ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο παρουσίας ενόπλων σε εμπορικά πλοία.

«Η πειρατεία συνεχίζει να αυξάνεται και εκείνο που θέλουμε να προσφέρουμε σε όσους εμπιστεύονται την κυπριακή σημαία είναι ένα θεσμικό πλαίσιο για να μπορούν να διαθέτουν ένοπλη φρουρά», τονίζει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος. «Με το σχέδιο νόμου που ετοιμάστηκε θα παρέχουμε νομική κάλυψη. Πρόκειται για ένα κείμενο 75 σελίδων που αποσοβεί τον κίνδυνο η παρουσία ενόπλων να είναι ανεξέλεγκτη. Εισάγουμε διαδικασίες όρων εντολής και ζητείται η πιστοποίηση των φρουρών. Δεν θέλουμε να έχουμε έναν επιπόλαιο νόμο και στο τέλος να θρηνήσουμε νεκρούς», προσέθεσε ο κ. Κάζακος και κάλεσε τα κόμματα να τον υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό.

«Θα διασφαλίσει το γόητρο της κυπριακής σημαίας», τονίζει ο κ. Καζάκος.
Το συνέδριο

Το διεθνές συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος» διεξάγεται στην Κύπρο από το 1989 κάθε δύο χρόνια και απέκτησε μεγάλη διεθνή εμβέλεια, γεγονός που το κατατάσσει ως ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο, προσελκύοντας στην Κύπρο εκατοντάδες ναυτιλιακούς παράγοντες από 35 χώρες.
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, στο συνεδριακό κέντρο, Ευαγόρας Λανίτης, στη Λεμεσό, με τίτλο «Τα τρέχοντα ερωτήματα στη ναυτιλία. Είναι αρκετά ασφαλής; Είναι βιώσιμη; Υπάρχει αρκετή αισιοδοξία;».
Την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, όπως ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Ευθύμιος Μητρόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Επίτροπος Μεταφορών, Siim Kallas θα παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα και σημαντικά θέματα που απασχολούν τη ναυτιλία.

Το Συνέδριο χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει ως θέμα την ασφάλεια στη ναυτιλία και θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της πειρατείας, σε πλοία και στους ναυτικούς. Την ίδια μέρα θα υπάρχει και απογευματινή ημερίδα με θέμα τις κεφαλαιαγορές και το πώς αυτές αποτελούν μία νέα πηγή χρηματοδότησης της ναυτιλίας.

Η δεύτερη ενότητα θα επικεντρωθεί στον κρίσιμο, από κάθε άποψη, τομέα της ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ειδικοί σε θέματα ενέργειας θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τομέα αυτό και θα αναφερθούν στους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί αειφόρος ενεργειακή βιωσιμότητα, δηλαδή μακροπρόθεσμη χρήση των ενεργειακών πηγών κατά τρόπο που δεν θα προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον.

Η τρίτη ενότητα επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στο τρίτο αγωνιώδες ερώτημα της ναυτιλίας: «Υπάρχει αρκετή αισιοδοξία;». Η πρώτη συζήτηση θα επικεντρωθεί στη μελέτη των ναυλαγορών και διατύπωση προβλέψεων για το μέλλον. Η δεύτερη συζήτηση θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στο ερώτημα κατά πόσον πλησιάζει η ανάκαμψη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 2 Οκτωβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.