Ενίσχυση της ΕΕ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα

Για να ανακάμψουν οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει μέχρι και το 95% του κόστους έργων στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία, υποστήριξαν τα μέλη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι τις προτάσεις της Επιτροπής για το σκοπό αυτό.

Οι δύο προτάσεις κανονισμών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Αυγούστου 2011, έλαβαν την ομόφωνη υποστήριξη των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια συζήτησης σε συνεδρίαση της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στις 5 Οκτωβρίου 2011, παρουσία της εισηγήτριας Danuta Hübner (ΕΛΚ, Πολωνία) με εκπροσώπους της Επιτροπής και της πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου.

Μέσω ειδικών και προσωρινών μέτρων, τα κράτη μέλη που έχουν επωφεληθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν αποζημίωση για τις δαπάνες έργου σε ποσοστό έως και 95%. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τις χώρες αυτές και τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 θα παραμείνει αμετάβλητος, και ο κοινοτικός προϋπολογισμός ανεπηρέαστος.

Γρήγορη αποδέσμευση κονδυλίων…
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης επιθυμούν η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση να διατεθεί το συντομότερο δυνατόν  έτσι ώστε να μπορέσουν τα εν λόγω κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Οι ευρωβουλευτές ελπίζουν να επιτευχθεί συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Συμβούλιο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

…  για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας
Πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί διαφάνεια, σεβασμός στους ισχύοντες κανόνες και ποιότητα στα έργα ώστε να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η εισηγήτρια Danuta Hübner στις συνομιλίες με το Συμβούλιο, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα: το κατά πόσον τα προσωρινά μέτρα θα ισχύουν αναδρομικά, την αυτόματη συμμετοχή των κρατών μελών στο σύστημα, τους κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων.

Οι προτάσεις κανονισμών θα τεθούν σε ψηφοφορία στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης τον Νοέμβριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.