Δεν παράγουν θέσεις εργασίας οι μικρομεσαίοι

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο δεν παράγουν νέες θέσεις εργασίες καθώς δεν έχουν καταφέρει να αναρρώσουν από την οικονομική ύφεση, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Οι ΜΜΕ της ΕΕ ανάκαμψη από την κρίση;»
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 3,3% και ο αριθμός των απασχολουμένων θα συρρικνωθεί κατά 2,8% μέχρι το τέλος του 2011.
Επίσης εκτιμάται ότι η προστιθέμενη αξία από τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών θα μειωθεί κατά 3,9%, ενώ βάσει των ίδιων στοιχείων η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα 2008 – 2010 είχε ήδη μειωθεί κατά 5% και η προστιθέμενη αξία κατά 3,8%.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες, συνεισφέρουν κατά 71,7% στην παραγόμενη προστιθέμενη αξία και συνιστούν το 85,6% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Η Κύπρος
Η Κύπρος ανήκει στην κατηγορία των κρατών μελών της Ένωσης με θετικό ρυθμό αύξησης της προστιθέμενης αξίας των ΜΜΕ, αλλά έχουν αρνητική συνεισφορά στην απασχόληση. Στην ομάδα αυτή ανήκουν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ιταλία, τη Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Πολώνια, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φιλανδία.

Το 99,8% των επιχειρήσεων της Κύπρου ανήκουν στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες και προσφέρουν το 75% της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας και το 83,2% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Το διάστημα 2008 – 2010 στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάθηκε το 3,3% των θέσεων εργασίας. Για το 2011 προβλέπεται ότι ο αριθμός των ΜΜΕ θα μειωθεί κατά 0,7%, αλλά θα αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους και 1,8% η απασχόλησης.
Ο μέρος όρος απασχολούμενων ανά MME είναι 4,6 εργαζόμενοι (θεωρείται μεγάλος δεδομένου του μικρού μεγέθους της οικονομίας).
Εντός του 2011 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σταδιακή επαναφορά της απασχόλησης και της προστιθέμενης αξίας στα επίπεδα πριν την κρίση.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή, από πλευράς Κύπρου, των προνοιών της Small Business Act (Νομοθετική Δράση για τις Μικρές Επιχειρήσεις) υπάρχει έλλειμμα στους τομείς της δεύτερης ευκαιρίας (επαναδραστηριοποίηση επιχειρηματία μετά από πτώχευση), στο περιβάλλον, στις δημόσιες διαδικασίες και την κρατική βοήθεια.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι αφιερωμένη, από την ΕΕ, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

H έκθεση της Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι οι ΜΜΕ παραμένουν η οικονομική ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2010 υπήρχαν περίπου 20,8 εκατομμύρια ΜΜΕ στην ΕΕ, από τα οποίες19,2 εκατομμύρια ήταν πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους. Συνολικά, οι ΜΜΕ δημιουργούν τα δύο τρίτα (87,5 εκατομμύρια) όλων των ευκαιριών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Ο αριθμός των ΜΜΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9% το 2011 και οι απασχολούμενοι κατά 0,4%, μετά από πτώση δύο ετών. Ωστόσο, η κρίση δεν έχει τελειώσει και οι ΜΜΕ εξακολουθούν να πρέπει να λειτουργούν σε ένα αβέβαιο οικονομικό κλίμα.
Τα δύο κύρια θέματα του τρέχοντος έτους οι μεταβιβάσεις επιχειρήσεων και η προσφορά δεύτερης ευκαιρίες σε επιχειρηματίες μετά από πτώχευση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, δήλωσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται νέους καινοτόμους και δημιουργικούς επιχειρηματίες, έτοιμους να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Αυτός είναι ο κύριος τρόπος για την ανάκαμψη».

Info
Κάθε χρόνο στην ΕΕ υπολογίζεται ότι 450.000 επιχειρήσεις με 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μεταφέρονται σε ένα νέο ιδιοκτήτη. Τα κράτη μέλη καλούνται να καταστήσουν ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων και να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες υποστήριξης.

Μόνο το 50% των επιχειρήσεων επιβιώνουν τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία τους. Από όλα τα κλεισίματα των επιχειρήσεων η πτώχευση αντιπροσωπεύει περίπου το 15% εκ των οποίων μόνο 4 έως 6% είναι δόλιες πτωχεύσεις. Οι ειλικρινείς επιχειρηματίες πρέπει να έχουν μια δίκαιη ευκαιρία για μια εκ νέου εκκίνηση: με την εμπειρία και τη δέσμευσή τους είναι μια σημαντική πηγή νέων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων.  Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσου ένα νομικό πλαίσιο που θα τους παρέχει ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες καθώς και επαρκείς υπηρεσίες στήριξης των επιχειρήσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.