Μίνι κραχ στις αγορές λόγω Ελλάδας

Η παράταση στην έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου της τρόικα προς την Ελλάδα και το ορατό ενδεχόμενο εσωτερικής στάσης πληρωμών προκαλούν αρνητικό ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία. Το αρνητικό κλίμα εντείνει η κακή κατάσταση της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia.

Με μεγάλη πτώση ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς ιδιαίτερα αρνητικό δείχνει να διαμορφώνεται το επενδυτικό κλίμα μετά τη χθεσινή αναβολή από το Eurogroup της απόφασης για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές, κατά την πρώτη συνεδρίαση του τρέχοντος πενθημέρου συναλλαγών στο χρηματιστήριο μετοχών της Νέας Υόρκης, εν μέσω ανησυχιών για το ελληνικό δημόσιο χρέος, αλλά και επειδή τα αποτελέσματα ακόμα και καλών μετοχών στο τέλος του γ’ τριμήνου ήταν απογοητευτικά.

Η Ιαπωνία κάλεσε την Ευρώπη να εφαρμόσει τάχιστα το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας ζήτησε από την ευρωζώνη να εφαρμόσει «τάχιστα» το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, ώστε να καθησυχάσει τις αγορές σχετικά με την άνοδο του γεν έναντι του ευρώ.

«Η ανασφάλεια δεν μπορεί να αποφευχθεί όταν οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να δείξουν ξεκάθαρα στις αγορές την πρόθεση τους να εφαρμόσουν ταχύτατα το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα» δήλωσε, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Γιουν Αζουμί, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Moody’s: Προς ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Την εκτίμηση ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι πιθανό να επισπεύσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και να οδηγήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών διατυπώνει η Moody’s.

Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου η έγκριση την προηγούμενη εβδομάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο της διεύρυνσης του EFSF ανοίγει τον δρόμο για τη διεύρυνση της στήριξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα μέσα από ένα γενικότερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Οπως τονίζει η Moody’s, ως τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνεται η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση της οικονομίας.

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι για να πετύχει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο απαιτείται απομείωση (haircut) της τάξης του 60%.

Με βάση την τρέχουσα έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, τονίζει η Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν περαιτέρω απομείωση 27 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα τον αφανισμό του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ.

www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.