Η εκτίμηση της μισθολογικής δαπάνης για το 2012 εμφανίζεται στον προϋπολογισμό μειωμένη κατά 550 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση του Μεσοπρόθεσμου (ΜΠΔΣ). Ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Στο ίδιο πλαίσιο της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης περιλαμβάνεται και η εργασιακή εφεδρεία.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 12,615 δισ. ευρώ έναντι 13,164 δισ. ευρώ που περιλαμβάνεται στο ΜΠΔΣ.
Η διαμόρφωση των εξοικονομήσεων στο ύψος των ανωτέρω δαπανών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα:
-της αύξησης του ωραρίου εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα,
-της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου κατά 50% το 2011 (επίπτωση στο 2012) και κατά 10% το 2012,
-της επιβράδυνσης του ρυθμού λήψης της μισθολογικής ωρίμανσης από τους υπαλλήλους του Δημοσίου,
– της κατάργησης σημαντικού αριθμού κενών οργανικών θέσεων και του επαναπροσδιορισμού των θέσεων ευθύνης,
-της αναπροσαρμογής του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας,
-της καθιέρωσης της δυνατότητας ελαστικών μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο και της δυνατότητας παροχής αδειών άνευ αποδοχών στο προσωπικό για εργασία εκτός του Δημοσίου.
Λόγω της εφαρμογής των συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους η εξοικονόμηση συγκριτικά με την αντίστοιχη δαπάνη έτους 2011 ανέρχεται σε 1,267 δισ. ευρώ.
Συντάξεις
Οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων αυξάνονται κατά 106 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση του ΜΠΔΣ και κατά 77 σε σχέση με την εκτίμηση πραγματοποιήσεων για το έτος 2011. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6,577 δισ. ευρώ έναντι 6.471 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στο ΜΠΔΣ αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα των νέων ρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιφέρουν αύξηση στον αριθμό των συνταξιούχων.
Η δαπάνη για καταβολή πρόσθετων παροχών μισθολογικού χαρακτήρα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 406 εκατ. ευρώ έναντι της σχετικής εκτίμησης στο ΜΠΔΣ και κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2011. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε 775 εκατ. ευρώ έναντι 1,180 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ και 1,347 σε σχέση με το 2011.
Η διαμόρφωση των εξοικονομήσεων στο ύψος των ανωτέρω δαπανών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών μείωσης των δαπανών για καταβολή πρόσθετων αποζημιώσεων για:
-συμμετοχή σε αμειβόμενες επιτροπές και συμβούλια,
-υπερωριακή εργασία, για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες και τις εξαιρέσιμες ημέρες, καθώς και για εργασία πέραν του πενθημέρου την εβδομάδα,
-καταβολή πρόσθετων παροχών και επιδομάτων από καταργηθέντες με το ν.3697/2008 ειδικούς λογαριασμούς και
-καταβολή των πάσης φύσεως λοιπών πρόσθετων και παρεπόμενων παροχών.