Χωρίς άδεια πάνω από το 85% των ενεργών διαδικτυακών ιστοτόπων για τυχερά παιχνίδια στην Ευρώπη

Από τους 14.823 ενεργούς ιστοτόπους για τυχερά παιχνίδια στην Ευρώπη, πλέον του 85% δεν έχουν σχετική άδεια απαντά ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών κ. Μ. Μπαρνιέ, έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου έθεσε στο ερώτημα του το θέμα του παράνομου στοιχήματος μέσω διαδικτύου και θέλησε να πληροφορηθεί τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τομέα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρηματικών ποσών και απάτης. Ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε ότι σύμφωνα με την οδηγία κατά της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ΟΚΝΠΠΔ) τα κράτη μέλη και επομένως τα θεσμοθετημένα όργανα και οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν σειρά προληπτικών  μέτρων, με σκοπό την αποτροπή της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οδηγία που καλύπτει ρητά και τα καζίνο.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν οικιοθελώς να επεκτείνουν τους κανόνες και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων όπου ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τα επιγγραμμικά (on line) τυχερά παιγνίδια. Εκ των πραγμάτων όμως, η διαφορετική αυτή προσέγγιση προκαλεί ήδη σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών, καθώς εκείνο που θεωρείται, ή θα θεωρηθεί, νόμιμη προσφορά σε ένα κράτος μέλος μπορεί να εξακολουθεί να θεωρείται «παράνομο» (επειδή δεν έχει αδειοδοτηθεί) στο έδαφος άλλου κράτους μέλους.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Σε περισσότερα από 7 δις ευρώ εκτιμάται ο ετήσιος τζίρος των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στην Ε.Ε., σε μια αγορά όπου υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα των συναλλαγών, όπως προκύπτει και από την απάντηση της Επιτροπής. Η αγορά διαδικτυακών παιχνιδιών αποτελεί πηγή δημοσίων εσόδων, ωστόσο, ενέχει και πολλές ηθικές, οικονομικές και κοινωνικές παράπλευρες συνέπειες. Η όποια ρύθμιση της σε Ελλάδα και Ε.Ε. δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη όλα αυτά τα χαρακτηριστικά».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.