Στοίχημα η διατήρηση της δυναμικής για τον κυπριακό τουρισμό

Η επανάληψη της φετινής ισχυρής δυναμικής στον τουριστικό τομέα, ο οποίος επέστρεψε στα επίπεδα αφίξεων και εσόδων του 2008, πριν δηλαδή την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία.
Το καλοκαίρι του 2011 ήταν εξαιρετικό για το σύνολο των μη αφρικανικών προορισμών της Μεσογείου. Η «Αραβική Άνοιξη» έφερε έναν αέρα ελευθερίας για τους πληθυσμούς της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης. Ταυτόχρονα, έφερε και έναν τουριστικό… χειμώνα.
Οι ροές τουριστών από την Ευρώπη μετατοπίστηκαν σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία μοιράστηκαν την πίτα των ανταγωνιστών τους.
Η συγκυρία προκάλεσε ένα άλμα σε αφίξεις και έσοδα (την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011 οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν σε 1.669.887 σε σύγκριση με 1.488.329 την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σημειώνοντας αύξηση 12,2%) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν οι ανταγωνιστικοί προορισμοί. Αντίθετα, είναι παρόντες με σύγχρονες υποδομές και διψασμένοι να καλύψουν τις απώλειες του 2011.

Κοινή δράση
Σε κοινή δράση καλεί –μέσω της «Κ»– το σύνολο των τουριστικών φορέων ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, προκειμένου να συνεχιστεί και τον χειμώνα η καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και να μπουν οι βάσεις για μια ανάλογη πορεία και το 2012.
«Ο κάθε αρμόδιος και ο κάθε εμπλεκόμενος οφείλει να δείξει την ετοιμότητα και την υπευθυνότητα που χρειάζεται για να πετύχουμε την επόμενη χρονιά τα ίδια αποτελέσματα», σημείωσε και εκτίμησε ότι και η χειμερινή περίοδος θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, πολύ καλύτερα σε σύγκριση με πέρυσι. Η εκτίμηση για μια καλή χειμερινή περίοδο στηρίζεται στην αύξηση κατά 130.000 των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων προς την Κύπρο.
Τα ξενοδοχεία σε Πρωταρά, Αγία Νάπα και Λεμεσό καταγράφουν υψηλές πληρότητες μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στην Πάφο θα παραμείνει ανοιχτό, τον χειμώνα, το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ, Θέμη Φιλιππίδη. Σε αριθμό κλινών, θα είναι διαθέσιμες 19.000 με 20.000 κλίνες.
Οι προοπτικές για το 2012 δείχνουν θετικές, καθώς η Κύπρος κατάφερε να διαφοροποιήσει –εν μέρει– τις βασικές αγορές της, αν και η Αγγλία παραμένει ο βασικός τροφοδότης της τουριστικής βιομηχανίας.
«Αυξημένη δυναμική έχουν οι αφίξεις από Ρωσία, Γερμανία, αλλά και Ελλάδα, ενώ σιγά-σιγά ανακάμπτει η αγγλική αγορά. Η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί και το 2012», σημείωσε ο κ. Ορουντιώτης.

Οι δυσκολίες
Οι βάσεις υπάρχουν, αλλά η διατήρηση της δυναμικής και το 2012 δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Τόσο ο ΚΟΤ, όσο και οι φορείς των τουριστικών επιχειρήσεων και οι ίδιες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν μέσα από συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο) να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η κυπριακή αγορά εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αφίξεις της αγγλικής αγοράς. Ακόμη και φέτος το μερίδιο των Άγγλων τουριστών ανέρχεται σε 43%. Ακολουθούν οι Ρώσοι με μερίδιο 14%, οι Γερμανοί με 6% και οι Έλληνες με 6%. Οι Σκανδιναβοί (Σουηδοί, Νορβηγοί, Φινλανδοί) αποτελούν το 9% των αφίξεων.
Αν κάτι πάει στραβά στην Αγγλία, όσο καλά και να κινηθούν οι υπόλοιπες αγορές, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κακό.
«Η Αγγλία εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αγορά για την Κύπρο. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη την κρίση χρέους που επηρεάζει την κατανάλωση. Οι τουρίστες θα είναι πιο επιλεκτικοί στις προτιμήσεις τους τα επόμενα χρόνια», τόνισε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, Φειδίας Καρής.
«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις καλές προοπτικές που έχουμε. Πρέπει να κάνουμε πιο ισορροπημένο το μείγμα των τουριστών, να φέρουμε ένα καλύτερο ισοζύγιο. Είναι ευκαιρία να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες από νέους προορισμούς», προσέθεσε.
«Τα γερά θεμέλια που θέσαμε φέτος πρέπει να αξιοποιηθούν για να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Να δώσουμε την επιπρόσθετη αξία που ζητά ο τουρίστας του 21ου αιώνα», σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ζαχαρίας Ιωαννίδης. Μεταξύ άλλων, προτείνει να αξιοποιηθεί η άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο για την προβολή όσων μπορεί να προσφέρει η χώρα.

Παράταση για τα νέα δρομολόγια της Ryan Air
Η συμφωνία της κυβέρνησης με την Hermes Airports για την ενδυνάμωση του κυπριακού προϊόντος μέσω της παροχής κινήτρων για το άνοιγμα νέων αεροπορικών συνδέσεων ανακοινώθηκε πανηγυρικά στα μέσα Μαΐου, αλλά μέχρι στιγμής η συμφωνία δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Επρόκειτο για δύο σχέδια συνολικού κόστους 6 εκατ. ευρώ. Το πρώτο αφορά την επιχορήγηση 12,5 ευρώ ανά επιβάτη από την κυβέρνηση και ανάλογου ποσού από την Hermes για κάθε νέο προορισμό που θα ανοίξει από τα αεροδρόμια της Κύπρου. Η δεύτερη συμφωνία προέβλεπε την επιδότηση με ποσό 4 ευρώ για κάθε τουρίστα που έρχεται στην Κύπρο. Το πρώτο σχέδιο έσπευσε να το εκμεταλλευτεί η Ryan Air, με προοπτική από φέτος τον χειμώνα να προσφέρει επιπλέον 200.000 θέσεις προς την Πάφο.
Η εφαρμογή της συμφωνίας μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο, προκαλώντας ερωτηματικά και ανησυχία μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, διαβεβαίωσε ότι το όλο σχέδιο δεν έχει ναυαγήσει και απέδωσε την καθυστέρηση σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της Hermes και της Ryan Air για τη διευκρίνιση πτυχών της συμφωνίας.
«Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΚΟΤ.
«Είναι αλήθεια ότι παρατηρείται μια καθυστέρηση στην έναρξη πτήσεων της Ryan Air από και προς την Πάφο, αυτό όμως δεν σημαίνει αναστολή των προσπαθειών και του σχεδιασμού που γίνεται για εμπλουτισμό του πτητικού προγράμματος του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου», διευκρίνισε στην «Κ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Hermes Airports, Αδάμος Ασπρής.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας παραγωγικός διάλογος προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις σε κάποια ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και επιθυμία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους», κατέληξε.

seitanidisi@kathimerini.com.cy

Δημοσιεύτηκε στην εφημεφίδα «Η Καθημερινή» στις 25 Σεπτεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.