Νέα μείωση 20% στους μισθούς του Δημοσίου εξήγγειλε ο Βενιζέλος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας  στο γεύμα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), στην Ουάσιγκτον, εκτός των άλλων, τόνισε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί – όποιο και να είναι το πολιτικό κόστος.

«Είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση της Ελλάδας να κάνει ό, τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της, προς την Ευρωζώνη και προς το ΔΝΤ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε το ύψους των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου στα 7 δισ. ευρώ και ουσιαστικά εξήγγειλε νέα μείωση μισθών 20% στο Δημόσιο τομέα από τον Οκτώβριο.

Η εξειδίκευση των απωλειών για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, δεν περιλαμβανόταν στις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας κ. Η. Μόσιαλος την προηγούμενη εβδομάδα.

«Τις τελευταίες ημέρες χρειάστηκε να πάρουμε πολύ δύσκολες και σκληρές αποφάσεις και το κάναμε χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, παρότι χρειάζεται να υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο και υποστήριξη των αποφάσεων αυτών με μια ενιαία φωνή» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Κατά την διάρκεια των τελευταίων 2 εβδομάδων μια σειρά δράσεων ελήφθησαν με σκοπό να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και 2012 μέσα σε ένα πλαίσιο βαθιάς ύφεσης, άσχημων συνθηκών ρευστότητας, αβεβαιότητας και άγχους. Τρεις μήνες μετά την λήψη των πρόσθετων μέτρων τον Ιούνιο του 2011, υιοθετήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε από την Κυβερνητική Επιτροπή επιπρόσθετα μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ» πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

• Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσίου τομέα.

• Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

• Την δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

• Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ’όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

• Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011

• Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

http://www.newscode.gr

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.