Κύπρος: Τρίτη τράπεζα σε χορηγήσεις δανείων η νέα «Alpha Eurobank»

Η συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank δημιουργεί στην Κύπρο το τρίτο σε μέγεθος, από άποψης ενεργητικού, τραπεζικό συγκρότημα της χώρας, με μερίδιο 10,91% στις χορηγήσεις. Το κοινό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των δύο τραπεζών είναι ύψους 7,133 δις. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Πρώτη σε χορηγήσεις είναι η Τράπεζα Κύπρου, με μερίδιο 24,40% (υπόλοιπο 16,100 δις ευρώ) και έπεται η Marfin Popular Bank με μερίδιο 16,56% (υπόλοιπο 10,928 δις. ευρώ). Οι συνεργατικές έχουν μερίδιο 19,44% και υπόλοιπα χορηγήσεων 12,829 δις. ευρώ. Η Ελληνική Τράπεζα κατέχει την τέταρτη θέση –μεταξύ των εμπορικών τραπεζών- με μερίδιο 7,08% και υπόλοιπο δανείων 4,675 δις. ευρώ.

Δείτε εδώ τα μερίδια αγοράς του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Η νέα τράπεζα
Η Alpha Bank δραστηριοποιείται στην Κύπρο από τον 1998 με την εξαγορά της Lombard Natwest Bank η οποία μετονομάσθηκε σε Alpha Bank Limited και αργότερα σε Alpha Bank Cyprus Ltd . Η Alpha Bank Cyprus Ltd είναι εταιρία του Ομίλου Alpha Bank με ποσοστό συμμετοχής 100%.

Το 1999 ο Όμιλος της Alpha Bank εξαγοράζει την ασφαλιστική εταιρία Metropolitan η οποία έκτοτε λειτουργεί με την επωνυμία Alpha Ασφαλιστική Λτδ.

Κατά τη διάρκεια του 2002, το 82% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Ασφαλιστικής περνάει στην ιδιοκτησία της Alpha Bank Cyprus Ltd. Παράλληλα η Alpha Bank Ελλάδος εξαγοράζει το σύνολο των μετοχών που κατέχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας της Alpha Bank Cyprus Ltd, και αποκτά το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σήμερα, λειτουργεί με 35 Καταστήματα σε όλη την Κύπρο και απασχολεί άνω των 750 υπαλλήλων.

Η Eurobank EFG Κύπρου έχει μικρότερο δίκτυο –δραστηριοποιείται στη χώρα από τα τέλη του 2008- το οποίο όμως είναι επικεντρωμένο στους εταιρικούς πελάτες και στο Private Banking. Διατηρεί υποκαταστήματα σε Λευκωσία (2), Λεμεσό (2), Λάρνακα (1) και Πάφο (1), υποκατάστημα στο Λονδίνο και γραφείο αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.