Κύπρος: Ευνοϊκότερος ο νόμος για το χαμηλό ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Η απόρριψη της αναπομπής του νόμου για τη μείωση του ΦΠΑ στο 5% για την αγορά πρώτης κατοικίας βάζει ένα τέλος στην παρατεταμένη αγωνία της αγοράς κατοικίας, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ήδη χαμηλές αγοραπωλησίες.
Η Βουλή παράλληλα με την απόρριψη της αναπομπής υιοθέτησε τροποποιήσεις στον νόμο, με κυριότερες την εφαρμογή της μείωσης από την 1η Οκτωβρίου (δηλαδή σε λιγότερο από μια εβδομάδα) και την επιβολή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για κατοικίες μεγαλύτερες από 200 τ.μ. και που δεν υπερβαίνουν τα 275 τετραγωνικά μέτρα αντί των 300 τ.μ. που προέβλεπε ο αναπεμφθείς από τον Πρόεδρο Χριστόφια νόμος. Δηλαδή με τον νέο νόμο ο αγοραστής θα εξασφαλίζει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα 200 τ.μ., αντί των 130 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα η επιστροφή του ΦΠΑ.
Στον υπολογισμό των 275 τ.μ. δεν περιλαμβάνονται 88 τ.μ. που είναι καλυμμένες βεράντες, χώρος στάθμευσης, αποθήκες και μηχανοστάσιο. Πρακτικά το ευνοϊκό καθεστώς θα καλύπτει κατοικίες των οποίων το συνολικό εμβαδό θα ανέρχεται στα 363 τ.μ.
Ο αρχικός αναπεμφθείς νόμος κατατέθηκε στη Βουλή υπό μορφή πρότασης νόμου στις 26 Αυγούστου 2011 από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και τους βουλευτές Νικόλα Παπαδόπουλο και Άγγελο Βότση εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, με σκοπό την τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, έτσι ώστε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της πρόνοιας του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης της οικονομίας.
Ειδικότερα, με τον αναπεμφθέντα νόμο προνοούνταν επιβολή μειωμένου συντελεστή για κατοικία, της οποίας το συνολικό εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ., επιβολή μειωμένου συντελεστή για τα πρώτα 200 τ.μ. για κατοικία της οποίας το συνολικό εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 300 τ.μ., επιβολή του κανονικού συντελεστή για κάθε άλλη κατοικία της οποίας το συνολικό εμβαδόν υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και κατάργηση του περί ειδικής χορηγίας (αγορά ή ανέγερση κατοικίας) νόμου με την έναρξη ισχύος του αναπεμφθέντος νόμου.
Στην επιστολή του, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2011, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο αναπεμπόμενος νόμος δεν εμπίπτει στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, ειδικά δε σε περιόδους οικονομικής κρίσης η παραχώρηση μειωμένου συντελεστή σε κατοικίες που ανέρχονται σε 388 τ.μ. θα πρέπει να θεωρηθεί πολυτέλεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.