Η Νορβηγία αγοράζει Τράπεζα Κύπρου

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας Norges Bank Investment Management προχώρησε σε αγορά μετοχών της Τράπεζας Κύπρου φθάνοντας τη συμμετοχή του στο 1,1%.

Τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν στο www.kathimerini.com.cy ότι τη συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτελεί ένα καλό σημάδι, που εκδηλώνεται σε μια δύσκολη στιγμή για την κυπριακή οικονομία.

Το κρατικό ταμείο διατηρεί μετοχές και στην Marfin Popular Bank.

Το Ταμείο
Η διαχείριση του Norges Bank Investment Management  ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία του κόσμου. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 1990 ως εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης διαχείρισης των εσόδων  πετρελαίου της Νορβηγίας. Η αξία των επενδύσεων του εκτιμάται σε 385 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαιά του προέρχονται από τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων της σκανδιναβικής χώρας, από τα συναλλαγματικά αποθέματα και από τα κέρδη του νορβηγικού κράτους από την εξόρυξη πετρελαίου.

«Δουλεύουμε για τη διαφύλαξη και τη δημιουργία οικονομικού πλούτου για τις μελλοντικές γενιές μέσω της υπεύθυνης διαχείρισης του ταμείου. We use our ownership rights to promote good corporate governance and high social and environmental standards at companies in our portfolio. Χρησιμοποιούμε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μας για την προώθηση της καλής εταιρικής διακυβέρνησης και των υψηλών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων σε εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας», αναγράφεται στην ιστοσελίδα του NBIB. Οι επενδύσεις δεν γίνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και περιβαλλοντικά.
Τα κεφάλαια του είναι τοποθετημένα κατά 60,5% σε μετοχές, το 39,4% σε κινητές αξίες σταθερού εισοδήματος και το 0,1% σε ακίνητα.

Η επενδυτική πολιτική του Ταμείου καθορίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση του ίδιου του ΝΒΙΜ και συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Τα κεφάλαια του θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τη κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από την αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και για την κάλυψη του κενού που θα αφήσει στο προϋπολογισμό η μείωση των εσόδων από την εξάντληση των αποθεμάτων πετρελαίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.