Διασφάλιση ποιότητας στις εκτιμήσεις

Συνέντευξη στο Γιάννη Σεϊτανίδη
Η RICS επιχειρεί ένα ποιοτικό άλμα εισάγοντας ένα νέο σχήμα συμμόρφωσης, το Valuer Registration Scheme. Η country manager RICS Κύπρου, Λιάνα Τουμάζου, εξηγεί τις παραμέτρους του νέου σχεδίου, το οποίο εφαρμόζεται και στην Κύπρο, εθελοντικά, από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Τι είναι το Valuer Registration Scheme (VRS) και γιατί το λανσάρει το RICS;
Το RICS είναι ένας αυτορρυθμιζόμενος οργανισμός και είναι ο πάροχος του κορυφαίου επαγγελματικού πιστοποιητικού στον κόσμο σε θέματα γης, ιδιοκτησίας, κατασκευής και συναφή περιβαλλοντικά θέματα. Το Valuer Registration Scheme του RICS τίθεται σε εφαρμογή για να εξασφαλίσει ότι τα μέλη είναι συμμορφωμένα και μπορούν να παρακολουθούνται σχετικά με την εξάσκηση των προτύπων που περιέχονται στα Πρότυπα Εκτίμησης του RICS (γνωστό ως “Κόκκινη Βίβλος”), όταν αναλαμβάνουν εκτιμήσεις. Το θέμα της εκτίμησης βρίσκεται ίσως στο ψηλότερο σημείο του ενδιαφέροντος στον δημόσιο τομέα -και εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας- και μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις έχουμε αποφασίσει να εισαγάγουμε την πρωτοβουλία για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε και θα αυξήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στο επάγγελμα.

Πότε τέθηκε σε εφαρμογή;
Το VRS επίσημα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επίσημο λανσάρισμα του στις υπόλοιπες χώρες της Ηπειρωτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011.

Είναι υποχρεωτικό αυτό το σχέδιο;
Προς το παρόν το σχέδιο είναι εθελοντικό για τα μέλη του RICS, αλλά στο μέλλον ενδέχεται να γίνει υποχρεωτικό.

Ποιος θεωρείται ως «εκτιμητής» σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου;
Το σχέδιο εφαρμόζεται  σε όλα τα μέλη του RICS που παρέχουν υπηρεσίες εκτίμησης, οι οποίες υπόκεινται στα Εκτιμητικά Πρότυπα του RICS. Η ανάληψη υπηρεσιών εκτίμησης περιλαμβάνει κάθε άτομο που είναι υπεύθυνο ή αποδέχεται ευθύνη για τον υπολογισμό και την απόδοση γραπτής γνώμης της αξίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που παράγουν, αλλά δεν υπογράφουν εκθέσεις εκτίμησης εντός του οργανισμού τους και τα άτομα που υπογράφουν, αλλά δεν παράγουν εκθέσεις εκτίμησης εντός του οργανισμού τους. Ωστόσο, η ανάληψη υπηρεσιών εκτίμησης δεν θεωρείται ότι περιλαμβάνει την παροχή ποσοτικών ή ποιοτικών υποστηρικτικών πληροφοριών που ενημερώνουν την εκτίμηση όπως η οικονομική έρευνα, φυσικά ή περιβαλλοντικά δεδομένα, συμβουλές μάρκετινγκ, μίσθωσης ή πληροφορίες για τον τίτλο, κλπ.

Ποια είναι τα οφέλη του σχεδίου καταγραφής εκτιμητών στα μέλη  του RICS;
Η παρακολούθηση είναι ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου και στοχεύει σε περιοχές που ο Κανονισμός του RICS πιστεύει έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.  Επειδή το RICS δραστηριοποιείται διεθνώς και το VRS, θα εφαρμοστεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου, οι προδιαγραφές αυτές θα αναγνωρίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμένουμε ότι λίγο μετά την έναρξη του σχεδίου μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και ασφαλιστικοί φορείς, θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία και ελπίζουμε να ζητήσουν ακόμη από τους εκτιμητές με τους οποίους συνεργάζονται, να εγγραφούν.

Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση; Πόσο συχνά γίνεται ;
Ο κανονισμός του RICS αρχίζει τη στιγμή που τα μέλη εγγράφονται στο σχέδιο. Συγκεκριμένες απαντήσεις, σε ορισμένα ερωτήματα, δίνουν παράλληλα τη δυνατότητα στα μέλη να αναγνωρίσουν αυτόματα πιθανούς κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν. Ακολούθως, η διαδικασία περιλαμβάνει περαιτέρω έρευνα, η έκβαση της οποίας θα βασίζεται σε συγκεκριμένα ζητήματα που θα προκύψουν, και αναθεώρηση των δεδομένων μετά την ανταλλαγή εγγράφων και πληροφοριών, ανάλυση και προγραμματισμένες επί τόπου επιθεωρήσεις. Οι επιτόπιοι έλεγχοι ενδέχεται να γίνουν από καιρό σε καιρό, αλλά η αρχική εγγραφή καθώς επίσης και οι ανανεώσεις, γίνονται σε ετήσια βάση, όταν πραγματοποιηθεί η γενική παρακολούθηση. Το Valuer Registration Scheme, με αυτά τα δεδομένα συστηματικής παρακολούθησης, αποτελεί μια επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα για να καλύψει το υφιστάμενο χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικό του επαγγέλματος εκτίμησης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον εγγεγραμμένο εκτιμητή του RICS (registered valuer) και στον πιστοποιημένο εκτιμητή (chartered valuation surveyor);
Ο τίτλος Πιστοποιημένος Εκτιμητής (chartered valuation surveyor) αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη ένδειξη του επαγγελματισμού στον κλάδο. Ένας Εγγεγραμμένος Εκτιμητής (registered valuer) υπόκειται  σε παρακολούθηση από το αρμόδιο τμήμα του RICS και αναλαμβάνει την υποχρέωση απόδειξη της συνεχούς εμπειρίας και εκσυγχρονισμένης γνώσης. Αυτό παρέχει πρόσθετη εμπιστοσύνη στους πελάτες και το κοινό και αποδεικνύει τη δέσμευση για το χρυσό πρότυπο στην εκτίμηση. Το VRS θα θέσει υψηλότερα τα υπάρχοντα επίπεδα και θα εξασφαλίζει ότι οι εκτιμητές του  RICS παραμένουν συμβατοί με τα παγκόσμια πρότυπα.

Δημιοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 25 Σεπτεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.