Η Eurostat διαψεύδει καταγγελίες για τεχνική αύξηση του ελλείμματος το 2009

Τις τελευταίες ημέρες ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ επέκρινε την ποιότητα του έργου που επιτελεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ στον τομέα των δημοσιονομικών στοιχείων. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 είχε διογκωθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ υπό την πίεση της Eurostat. Αυτές οι επικρίσεις αναφέρθηκαν εκτενώς στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Λόγω της σοβαρότητας αυτών των κατηγοριών και της σημασίας αυτών των στοιχείων, η Eurostat επιθυμεί να υπενθυμίσει τα γεγονότα.

Οι στατιστικές και θεσμικές αδυναμίες όσον αφορά τη συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων είχαν περιγραφεί με σαφήνεια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010. Μετά την έκθεση αυτή, ιδρύθηκε η ΕΛ.ΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη στατιστική αρχή, δυνάμει ενός νέου ελληνικού νόμου για στατιστικά ζητήματα. Όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας (Ecofin), η ΕΛ.ΣΤΑΤ και η Eurostat επεξεργάστηκαν κοινό σχέδιο δράσης για τις στατιστικές. Υλοποιώντας μία από τις πρώτες προτεραιότητες του εν λόγω σχεδίου, η ΕΛ.ΣΤΑΤ ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων. Η Eurostat διεξήγαγε αρκετές μεθοδολογικές επισκέψεις στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Τα πορίσματα αυτών των επισκέψεων, με τα οποία εντοπίζονται οι κύριοι τομείς των εργασιών που έχουν γίνει, έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Eurostat.

Έκτοτε η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών – ESA 95), κάτι που όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους. Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat στα δελτία τύπου του Νοεμβρίου 2010 και του Απριλίου 2011. Τούτο είναι ένδειξη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ στον τομέα της αξιοπιστίας. Η συνέχιση της υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ελληνικού στατιστικού συστήματος.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων• τούτο επέτρεψε στην ΕΛ.ΣΤΑΤ να παρέχει σε όλους τους χρήστες μια σταθερή βάση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αξιόπιστη στατιστική υποδομή, που στηρίζεται στις επαγγελματικές αρχές των επίσημων στατιστικών, είναι η προϋπόθεση για την ορθή λήψη αποφάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Έκθεση της Επιτροπής 2010:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/COM_2010_REPORT_GREEK/EN/COM_2010_REPORT_GREEK-EN.PDF.

Έκθεση για τις επισκέψεις της Eurostat στην Ελλάδα:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/documents/Greece%20-%202010%20methodological%20visits%20report.pdf.

Δελτίο τύπου Νοεμβρίου 2010:

Click to access 2-15112010-AP-EN.PDF

Δελτίο τύπου Απριλίου 2011:

Click to access 2-26042011-AP-EN.PDF

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.