Η αβεβαιότητα στην οικονομία, που κορυφώθηκε με την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», επηρεάζει ανοιχτά και την πραγματική οικονομία του τόπου. Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά ανοιχτά να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα.
Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αποτυπώνουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κλάδους όπως το εμπόριο, τα τρόφιμα –ποτά και των κατασκευών– διαχείρισης ακινήτων. Ο συνολικός τζίρος των εισηγμένων είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι (3.331 δισ. ευρώ, έναντι 3.130 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010), αλλά επιμέρους κλάδοι έχουν δει την κερδοφορία τους να ψαλιδίζεται. Οι ίδιες οι εταιρείες στις οικονομικές τους καταστάσεις αποδίδουν τη μείωση στα κέρδη στη μείωση του περιθωρίου κέρδους προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς.
Συνολικά οι εισηγμένες καταγράφουν ζημίες ύψους 517,370 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 39.065 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών έγραψε ζημίες 4.026 ευρώ, έναντι κερδών 2.433 εκατ. ευρώ το 2010. Το τελικό αποτέλεσμα επιβάρυνε ο διπλασιασμός των ζημιών της ΚΕΟ, αλλά σχεδόν όλες οι εταιρίες είδαν πωλήσεις και κέρδη να μειώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μητσίδης έκανε άλμα στις πωλήσεις 22.071 εκατ. ευρώ, έναντι 15,.216 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010, αλλά τα κέρδη μειώθηκαν στις 258.000 ευρώ, από 271.000 ευρώ.
Ανάλογη και η εικόνα στο εμπόριο, όπου η αύξηση του τζίρου δεν έφερε και ανάλογη άνοδο στα κέρδη. Αντίθετα μειώθηκαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ορφανίδης η οποία πέτυχε πωλήσεις 100 εκατ. ευρώ (από 93,2 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη έπεσαν στο 1,061 εκατ. ευρώ, από 1,661 εκατ. ευρώ. Στις εξαιρέσεις η Mallouppas & Papacostas, η οποία χάρη στις πωλήσεις ψηφιακών αποκωδικοποιητών και αύξησε τις πωλήσεις της και μηδένισε την περσινή ζημιά.
Καθοδική είναι και η πορεία των βιομηχανικών επιχειρήσεων, με μείωση πωλήσεων και κερδών, ενώ ματώνουν και οι υπηρεσίες. Στην τελευταία κατηγορία οι πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο έμειναν στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2010, αλλά οι ζημιές διευρύνθηκαν.
Στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών, της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων η βουτιά στα κέρδη είναι θεαματική. Η κερδοφορία του κλάδου έπεσε από τα 17,511 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 στο 1,592 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Η επίδοση αυτή ακολουθεί τη γενικότερη κακή πορεία της αγοράς ακινήτων.
Οι επιδόσεις των εισηγμένων του τουρισμού (ξενοδοχεία, πρακτορεία ταξιδιών, διαχείριση τουριστικών ακινήτων, Κυπριακές Αερογραμμές) δεν είναι αντιπροσωπευτικές, καθώς τα μεγαλύτερα έσοδα καταγράφονται το δεύτερο εξάμηνο. Στις οικονομικές καταστάσεις οι εισηγμένες καταγράφουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της φετινής περιόδου. Πολλά ξενοδοχεία είχαν ανοίξει νωρίς, πετυχαίνοντας μάλιστα ικανοποιητικές πληρότητες.
Οι τράπεζες αποτελούν μία ειδική περίπτωση, πολύ περισσότερο το φετινό πρώτο εξάμηνο, καθώς αποτύπωσαν στους ισολογισμούς τους τις επιπτώσεις από τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Ειδική περίπτωση αποτελούν και οι επενδυτικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που καταγράφουν οι αποδόσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
«Πάρτε μέτρα»
Τα σχόλια των ίδιων των επιχειρηματιών στις οικονομικές καταστάσεις εκπέμπουν ένα σαφές και πιεστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Πάρτε μέτρα τώρα».
Η διοίκηση της Ορφανίδης μιλά για δραστηριοποίηση σε ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό κλίμα, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το λιανικό εμπόριο, «το οποίο και έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα τόσο από την έναρξη του έτους, αλλά και ιδιαίτερα μετά το τέλος της πρώτης εξαμηνίας».
H Cyprus Trading Corporation σημειώνει ότι με τις «σημερινές συνθήκες του όλου οικονομικού περιβάλλοντος, που είναι παρά πολύ ανταγωνιστικό με μειωμένες δραστηριότητες και αυξημένες δαπάνες, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος, και με μειωμένο κύκλο εργασιών, η κερδοφορία του συγκροτήματος δεν αναμένεται να είναι στο ίδιο επίπεδο της περσινής», καταλήγει.
«Η γενική διεθνής οικονομική κρίση και η αδράνεια εκ μέρους της πολιτείας να υιοθετήσει τα κατάλληλα μέτρα για εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας έχει οδηγήσει την Κύπρο σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία έχει για πρώτη φορά φέτος αρνητικά αποτελέσματα και για το Συγκρότημα FROU FROU», γράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FROU FROU, Άλκης Χατζηκυριάκος.
«Μετά από τα θλιβερά συμβάντα στο Μαρί και τις εξελίξεις στα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου, το διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας βλέπει με απαισιοδοξία το υπόλοιπο του έτους 2011 και πιθανότατα και το 2012», προσθέτει ο κ. Χατζηκυριάκος.
«Η μείωση των εισοδημάτων οφείλεται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση που έχει άμεσο αντίκτυπο στο τομέα των καφεστιατοριών», σημειώνει η Laser Investment (Coffee Beanery, King Franchise).
«Στην Κύπρο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις στην τουριστική και οικοδομική βιομηχανία, αλλά και στον χρηματοοικονομικό κλάδο, για να καθορίσουν την πορεία της οικονομίας για το 2011. Σημαντικά θα είναι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από πλευράς κυβέρνησης», σημειώνει η Cytrustees Investment.
«Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 αναμένεται να είναι δύσκολο εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης και της αβεβαιότητας που υπάρχει για ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον», σημειώνει από την πλευρά της η A&P (εμφιαλωτής της Pepsi).
«Η δυσμενής μεταβολή των δημόσιων οικονομικών δεδομένων σε Ελλάδα και Κύπρο και πιθανές παρενέργειες στου τομείς δραστηριότητας του συγκροτήματος καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα τελικά αποτελέσματα του τρέχοντος έτους», αναφέρει από την πλευρά της η A. Panayides Contracting.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (Κύπρου) στις 11 Σεπτεμβρίου 2011