Άνεργοι θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας

Δεν εξαιρούνται οι άνεργοι από τη διετή έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία. Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τα κλιμάκια και τους συντελεστές επιβολής του τέλους ακινήτων. Το συνολικό έσοδο που προσδοκά το δημόσιο είναι  2,6 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Σε ότι αφορά τους ανέργους, στην  παράγραφο 6 της τροπολογίας εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα προβλέπεται ότι το τέλος υπολογίζεται σε 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την παλαιότητα του ακινήτου εφόσον πρόκειται για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο μη επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους κάτω από 8.000 ευρώ, πρόσωπο ανάπηρο ή πρόσωπο βαρυνόμενο φορολογικά με ανάπηρο πρόσωπο.

Δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι -και οι επιδοτούμενοι άνεργοι- θα πληρώσουν κανονικά την έκτακτη εισφορά.

Ο μειωμένος συντελεστής
Ο ειδικός μειωμένος συντελεστής δεν ισχύει εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ καθώς και για το τμήμα ιδιοκατοικούμενου ακινήτου που υπερβαίνει τα 200 τετραγωνικά μέτρα.

Οι δικαιούχοι του μειωμένου ειδικού συντελεστή, θα υποβάλλουν σχετική αίτηση ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ και αφού γίνεται διασταύρωση των στοιχείων με αρχεία της φορολογικής αρχής ή άλλων δημοσίων υπηρεσιών θα ενημερώνεται η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές προκειμένου να υπολογιστεί ο μειωμένος συντελεστής και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιστροφής τυχόν καταβληθέντος μεγαλύτερου τέλους.

2 σκέψεις σχετικά με το “Άνεργοι θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας

  1. Παράθεμα: Πως θα υπολογιστεί το ειδικό τέλος ακινήτων « Ελληνική Οικονομία Blog

  2. Παράθεμα: Εξαιρέσεις από την καταβολή του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας « Ελληνική Οικονομία Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.