Με την κρίση να μη δείχνει σημεία ύφεσης, οι ευρωβουλευτές επέμειναν σε συζήτηση που είχαν για το θέμα την Τετάρτη, στην ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Η υιοθέτηση του νομοθετικού πακέτου για την οικονομική διακυβέρνηση θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προόδου, τόνισαν οι περισσότερη ομιλητές στη συζήτηση στην ολομέλεια, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει οι απλοί πολίτες να επωμισθούν μόνοι τους το κόστος της κρίσης.
Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα, μιλώντας εκ μέρους της πολωνικής προεδρίας της Ένωσης, ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Jan Vincent Rostowski: «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κινδυνεύουμε, ότι η ίδια η Ευρώπη κινδυνεύει», τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τόνισε δε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να αποτρέψουν τη διάσπαση της ζώνης ευρώ, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο «η ίδια η ΕΕ δεν θα επιβιώσει για πολύ ακόμα». Κάλεσε κατόπιν τούτου το ΕΚ να εγκρίνει το ταχύτερο το πακέτο οικονομικής διακυβέρνησης.
Ανέφερε μάλιστα ο Rostowski πρόσφατη έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS σύμφωνα με την οποία η έξοδος από τη ζώνη ευρώ θα κόστιζε στις φτωχότερες χώρες μέχρι και 40%-50% του ΑΕΠ μόνο το πρώτο έτος και 10%-20% κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, στις δε πλουσιότερες το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 10% και 25% το πρώτο έτος και θα παραμείνει υψηλό για τα επόμενα χρόνια με σοβαρές συνέπειες και για την ανάπτυξή τους και για την απασχόληση.
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και η υιοθέτηση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, είναι τα δύο σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να γίνουν τώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso. «Οι αγορές δεν έχουν υπομονή», προειδοποίησε και για το λόγο αυτό ακριβώς «οφείλουμε να κινηθούμε ταχύτατα». Δήλωσε παράλληλα ότι συντόμως η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την έκδοση ευρω-ομολόγων και για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η ΕΕ οφείλει να κινηθεί με ενιαίο τρόπο, προσέθεσε σημειώνοντας ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης με διακυβερνητικές συμφωνίες απλώς δεν επαρκεί.
Οι ευρωβουλευτές
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γάλλος ευρωβουλευτής, Joseph Daul, δήλωσε ότι οι πολίτες ανησυχούν καθώς βρίσκονται να τους ζητούνται συνεχώς θυσίες ενώ οι κυβερνήσεις αδυνατούν τα βάλουν ένα τέλος στην κρίση. Αν η ΕΕ υιοθετήσει το πακέτο οικονομικής διακυβέρνησης, σημείωσε, τότε θα έχει αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμα. Εκείνο που χρειάζεται, τόνισε είναι ένα ευρωπαϊκό «Μπιγκ Μπανγκ», μια ξεκάθαρη δέσμευση των κυβερνήσεων στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τη ζώνη ευρώ στην καρδιά της.
Ο Γερμανός επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ΕΚ, Γερμανός ευρωβουλευτής Martin Schulz, τόνισε και αυτός από την πλευρά του ότι η κρίση έχει πληγώσει την ενότητα της Ευρώπης. «πιστέψαμε ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου επαρκούσε αλλά οι ηγέτες που πήραν την απόφαση προσπαθούν να σώσουν τις πολιτικές τους σταδιοδρομίες στις χώρες τους». «Είμαστε σε σταυροδρόμι» σημείωσε ο κ. Schulz για να εξηγήσει ότι «μόνο με κοινή προσπάθεια θα μπορέσουμε ίσως να σώσουμε το ευρώ». Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι η λιτότητα πρέπει να εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο και να μην περιμένουμε από τον απλό πολίτη να πληρώσει μόνος του τον λογαριασμό.
«Είναι σφάλμα να μιλάμε για ελληνική κρίση», τόνισε ο Βέλγος επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Guy Verhoftadt: «η Ελλάδα ήταν η αφορμή, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για βαθύτατη κρίση της ίδιας της ζώνης ευρώ» Τούτο, εξήγησε, λόγω του διπλού σφάλματος που συνόδευσε τη δημιουργία του ευρώ: την απουσία γνήσιας οικονομικής και δημοσιονομικής Ένωσης και την απουσία γνήσιας οικονομικής διακυβέρνησης, όπως έρχονται τώρα να απαιτήσουν οι ίδιες οι αγορές. Εξ ου και η ανάγκη τόσο για ευρω-ομόλογα, όσο και για γνήσια οικονομική διακυβέρνηση με ισχυρό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος σημείωσε την ανάγκη να πλαισιωθούν τέτοιες αλλαγές και από ένα νέο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης.
Εκ μέρους των Πρασίνων, η Rebecca Harms (Γερμανία) παρατήρησε η ανισότητες εντείνονται και ο απλός πολίτης και όχι οι πλούσιοι είναι που πληρώνει τώρα το κόστος της κρίσης. Τόνισε ωστόσο ότι από την πλευρά της η ΕΕ δεν έχει κατορθώσει να εξηγήσει στους πολίτες τι έχει ήδη κάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση. Παρατήρησε όμως ότι η ΕΕ, ήδη μια από τις πιο επιτυχημένες οικονομικά περιοχές του κόσμου πρέπει να κινηθεί προς βαθύτερη ολοκλήρωση καθώς οι αγορές «θα εκμεταλλευθούν κάθε αδυναμία για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του ευρώ».
«Σπρώχνουμε την Ελλάδα προς μια άβυσσο από την οποία δεν θα μπορέσιε να βγει χωρίς υποτίμηση», σημείωσε εκ μέρους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ), ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Dirk Jan Eppink, δηλώνοντας ότι η στάση πληρωμών της Ελλάδας είναι απλώς θέμα χρόνου. Ο Eppink αντιτάχθηκε de στην έκδοση ευρω-ομολόγων σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα οι Γερμανοί είναι αυτοί που θα καταβάλλουν το κόστος και δήλωσε ότι συμφωνεί με τις θέσεις των Γερμανών Φιλελευθέρων στο ζήτημα, παρατηρώντας ότι αντιθέτως, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο ΕΚ, Guy Verhofstad, έχει ταχθεί υπέρ του ευρω-ομολόγου.
Ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες, κρίση στον πληθυσμό, πτώση των επενδύσεων και χαλάρωση της κοινωνικής συνοχής, σημαδεύουν την κρίση, σημείωσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Lothar Bisky, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να απουσιάζουν τόσο η συνολική ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα όσο και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα κυβερνήσεων και ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να κοπούν τα κονδύλια για τις πολιτικές συνοχής, τον πολιτισμό ή την παιδεία καθώς είναι τομείς στους οποίους πραγματικά υπάρχει σημαντική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.
Τέλος εκ μέρους της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Nigel Farrage, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι επίκειται η χρεοκοπία της Ελλάδος και προειδοποίησε ότι στην Ελλάδα θα γίνει «επανάσταση» αν δεν της επιτραπεί να βγει από τη ζώνη ευρώ. «Βοηθήστε την Ελλάδα να ξαναποκτήσει το νόμισμά της και να αναδιαρθρώσει το χρέος της», είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso.
Πιστεύω πως το βασικό πρόβλημα είναι η κρίση του συστήματος. Οι ευρωβουλευτές που αναφέρονται παραπάνω σωτά εντοπίζουν τις διάφορες συστημικές παραμέτρους. Αισθάνομαι διαβάζοντας τα κείμενά τους πω εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στο ευρωπαικό πρόβλημα, εγώ όμως πιστεύω πως ήρθε η στιγμή που περιέγραφαν στο παρελθόν πολλοί οικονομολόγοι. Έλεγαν, »με το νέο παγκόσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, θα φυσά στην Ιαπωνία και θα παθαίνει πνευμονία η Ευρώπη».
Είμαστε ακριβώς εδώ. Μια φήμη, για μια Αγγλική τράπεζα, πριν λίγα χρόνια, έφερε τους καταθέτες το πρωί στον γκισέ και τους μετόχους για »βούρβες».
Αν δεν είχαμε οικονομία με γυάλινα πόδια, τους μισούς Έλληνες να αμοίβονται από τους φόρους των υπολοίπων και εθνικό σπόρ τη φοροαποφυγή ίσως να μην είμαστε στην σημερινή κατάσταση.
Πάντως αν ήταν εύκολο το σώσιμο θα τόκανε ο προηγούμενος.
Προσωπικά πιστεύω πως η πατρίδα μου θα αντιμετωπίσει τη δυσκολία κι αυτό θα γίνει επειδή το θέλει και το πιστεύει ο Ελληνικός λαός.
Υπάρχει μια μερίδα του λαού, πολύ μεγάλη,που ποτέ δεν ζήτησε τίποτα, δεν διορίστηκε, δεν έβλαψε, δεν διεκδίκησε, μόνο εργάστηκε σκληρά, παρήγαγε αξίες, πλήρωσε φόρους με απλά λόγια δημιούργησε την υποδομή για την ύπαρξη του νέου Ελληνικού κράτους, σ΄αυτούς τα χρωστάμε όλα, αυτοί δεν φοβούνται ούτε εισβολείς ούτε συστήματα, οικονομικά και μη. Αυτοί πληρώνουν και το μάρμαρο αν χρειαστεί. Αυτοί πολέμησαν στους πολέμους. αυτοί χάραξαν τα σημερινά σύνορα.
Σ’ αυτους χρωστάμε όλοι. Γι’ αυτούς αξίζει να σωθεί η χώρα,
Και αυτοί είναι οι περισσότεροι αλλά δεν αποτελούν μια συμπαγή οργανωμένη οντότητα για να διεκδικήσουν αλλαγές.
Είναι ο λεγόμενος μεσαίος χώρος που επινόησε ο Λούλης για τον Καραμανλή. Αν αυτή η μεγάλη πλειοψηφία ενεργοποιηθεί τότε
πράγματι θα αλλάξουν πολλά.