του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Με ταχείς ρυθμούς κινείται το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, προκειμένου να ολοκληρώσει το δεύτερο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να αποφύγει ένα νέο γύρο υποβαθμίσεων από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης.
Ελπίδες δίνει η ανακοίνωση του Standard and Poor’s ότι την τελική του απόφαση για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας θα τη λάβει με την κατάθεση του δεύτερου πακέτου μέτρων στη Βουλή, στις 15 Σεπτεμβρίου.
Στις 12 Αυγούστου, ο S&P έθεσε υπό αρνητική αναθεώρηση το δείκτη πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΒΒΒ+).
«Υπάρχει προοπτική, με το δεύτερο πακέτο μέτρων, να σταθεροποιηθεί η αξιολόγηση της Κύπρου και να αποφευχθεί περαιτέρω υποβάθμισή της, η οποία θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία και τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ.
Το υπουργικό Οικονομικών έχει επεξεργαστεί πακέτο μέτρων, σε δύο δόσεις, με στόχο το μηδενισμό του ελλείμματος το 2013.
Στις 26 Αυγούστου η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το πρώτο πακέτο μέτρων, με το οποίο τα δημόσια ταμεία ενισχύονται με 300 εκατ. ευρώ. Το πρώτο πακέτο μέτρων περιελάμβανε κυρίως πρόσθετες φορολογίες (έκτακτη εισφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στο δημόσιο, ειδικό τέλος εγγραφής σε επιχειρήσεις, προσθήκη νέας φορολογικής κλίμακας 35% σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ) και μια μόνιμη εισφορά ύψους 3% επί των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών τους δαπανών. Δεν πέρασε, όμως, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ στο 17%, από 15% που είναι σήμερα. Αντίθετα η Βουλή μείωσε το ΦΠΑ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας στο 5% από 15%.
Η μη ψήφιση της αύξησης του ΦΠΑ ήταν ένα πλήγμα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό και το κενό που προκύπτει στα έσοδα θα καλυφθεί υποχρεωτικά μέσα από το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο δίνει έμφαση στην περιστολή δαπανών.
Το δεύτερο πακέτο
Την παραμονή της ψήφισης του πρώτου πακέτου ο υπουργός Οικονομικών είχε παρουσιάσει στην Επιτροπή Οικονομικών το περίγραμμα των παρεμβάσεων του δεύτερου πακέτου, από το οποίο θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος 360 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις είναι η στόχευση των κοινωνικών δαπανών -με στόχο να περικοπούν 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση- και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ. Το πακέτο θα πλαισιώνεται με πιο «ελαφριές» παρεμβάσεις, όπως μείωση κατά 10% των κλιμάκων αποδοχών των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο, κατάργηση κενών θέσεων, πάγωμα προσλήψεων (υλοποιείται), εφαρμογή της δυνατότητας εναλλαξιμότητας στις θέσεις εργασίας για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση υπερωριών, κατάργηση των γενικών αυξήσεων στους συνταξιούχους του δημοσίου, υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων και η διασύνδεση των αρχείων των κρατικών υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να περάσει, τελικά, η αύξηση του ΦΠΑ. Ο κ. Καζαμίας υπογράμμισε τη σημασία της ονομαστικής συμπερίληψης στην ανακοίνωση του S&P, της προτεινόμενης αύξησης του ΦΠΑ από 15% σε 17%, όπως και του παγώματος της ΑΤΑ και της εξοικονόμησης από τις κοινωνικές παροχές, «γεγονός που προσδίδει στα εν λόγω μέτρα βαρύνουσα σημασία για επίτευξη του στόχου δημοσιονομικής σύγκλισης και για δημιουργία προοπτικών αποφυγής μιας νέας υποβάθμισης», όπως τόνισε.
seitanid@gmail.com