Μόνιμα μέτρα ζητά από την Κύπρο η Κομισιόν

Μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής ζητεί από την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ετήσια έκθεση για τα δημοσιονομικά των κρατών μελών της ευρωζώνης οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ο μηδενισμός του ελλείμματος θα γίνει με διαρθρωτικό, δηλαδή μόνιμο τρόπο.

«Ο μεσοπρόθεσμος στόχος για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με διαρθρωτικούς όρους, δεν θα επιτευχθεί εντός της προγραμματικής περιόδου», τονίζεται. Δηλαδή η Επιτροπή αμφισβητεί ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος θα είναι μόνιμος, διότι δεν θα έχει επιτευχθεί με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Κύπρου στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ το 2011 και 2,6% το 2012. Επίσης προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους θα κορυφωθεί το 2012 και να μειωθεί στη συνέχεια. Η μέση ετήσια βελτίωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου για την περίοδο 2011-2012 είναι 1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η διαρθρωτική βελτίωση αναμένεται να είναι κάτω από τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το 2013 και το 2014.

Οι κίνδυνοι
Συνολικά η Επιτροπή διαπιστώνει κίνδυνους  για την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης, οι οποίοι σχετίζονται με τη συνεχή αναπροσαρμογή προς μια ανάπτυξη βασιζόμενη στη λιγότερη φορολογία, την πρακτική της έγκρισης των συμπληρωματικών προϋπολογισμών κατά τη διάρκεια του έτους και –κυρίως- την έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων τα οποία είτε θα συμφωνηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους, είτε άλλα μένουν να διευκρινιστούν  (π.χ. συγκράτηση των τρεχουσών δαπανών).
«Ενόψει των κινδύνων αυτών, επιπρόσθετα μέτρα μπορεί να εγκριθούν, αν οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις αποδειχθούν χειρότερες από το αναμενόμενο».

Οι συστάσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει:

-Την έγκριση αναγκαίων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2011 και τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2012, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

-Τη λήψη μέτρων για να διατηρηθεί ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών.

-Να εξασφαλιστεί πρόοδος προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητα και Ανάπτυξης κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, προκειμένου το ποσοστό του δημόσιου χρέους να βρεθεί καθοδική πορεία.

-Επιτάχυνση της εκτελεστής πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με μια δεσμευτική κανονιστική βάση και διορθωτικούς μηχανισμούς, αρχής γενομένης από την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2012. Το πρόγραμμα και δημοσιονομικών επιδόσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.

-Βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων για τον έλεγχο των συντάξεων και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, προκειμένου να περιοριστεί η προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών

-Για τις συντάξεις ζητείται επέκταση των ετών συνεισφοράς, η ηλικία συνταξιοδότησης να συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής (ή να ληφθούν άλλα μέτρα με ισοδύναμο δημοσιονομική επίπτωση και φροντίδα για την αντιμετώπιση του υψηλού κατά του κινδύνου της φτώχειας για τους ηλικιωμένους.

-Επίσπευση της εφαρμογής του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος Υγείας.

Κατεβάστε εδώ την έκθεση της Επιτροπής.

seitanidisi@kathimerini.com.cy

www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.