Δάνειο εκτός αγορών αναζητεί η Κύπρος

Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας επιβεβαιώνει με δηλώσεις του δημοσίευμα της «Κ», στις 14 Αυγούστου, για τη προσπάθεια που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη λήψη δανείων από τρίτες χώρες. Ο υπουργός διευκρινίζει ότι δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία. Η ολοκλήρωση μιας σχετικής συμφωνίας αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις, καθώς η Κύπρος δεν θα τελεί υπό πίεση των αγορών.  O δανεισμός αφορά ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ με προέλευση τη Ρωσία
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η συμφωνία θα αφορά πενταετές δάνειο με επιτόκο 4,5%, κόστος χαμηλότερο από την τελευταία πενταετή έκδοση, που είχε συναφθεί με επιτόκιο 5%, από την εσωτερική αγορά. Αν συναφθεί το δάνειο τότε καλύπτονται οι ανάγκες του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2012.|
«Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου», δήλωσε στο stockwatch ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα το ύψος του δανείου.

Η Κυβέρνηση προσδοκεί ότι σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία, νοουμένου ότι θα κριθεί συμφέρουσα για την κυπριακή πλευρά, ανέφερε ο Υπουργός ο Οικονομικών Κίκης Καζαμίας ερωτηθείς για τη διαδικασία αίτησης δανείου ύψους 2,5 δις. ευρώ από ρωσική Τράπεζα μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οπως είπε, εδώ και μερικές μέρες άρχισαν και συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για τη σύναψη δανείου με συμφέροντες όρους για την Κυπριακή Δημοκρατία όπως αυτοί τελικά θα αξιολογηθούν από την κυπριακή πλευρά.
«Προσδοκούμε ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία, νοουμένου ότι θα κρίνουμε συμφέρουσα για την κυπριακή πλευρά αυτή την πρόταση και την οποία να είστε σίγουροι ότι θα ανακοινώσουμε με τη συνομολόγησή της και θα τη δημοσιοποιήσουμε στην πλήρη της μορφή», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τυχόν εξασφάλιση οποιουδήποτε δανείου δεν διαφοροποιεί τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, γι’ αυτό και οι διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται, θα συνεχιστούν μέχρι τη συνομολόγηση συμφωνίας και κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων και προτάσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πρόσθεσε ότι με την πιθανή σύναψη μακροπρόθεσμου δανείου αυτό θα χρησιμοποιηθεί από την Κυβέρνηση με σωστή διαχείριση για να γίνει αποπληρωμή κρατικών ομολόγων και να δοθεί πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία για στήριξη στον τομέα των επενδύσεων και για ώθηση της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση, πέραν από την Ρωσία, θα συνεχίσει τις επαφές της για σύναψη δανείου και με άλλους οργανισμούς σε άλλες χώρες, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν ήταν στραμμένες προς μια μόνο κατεύθυνση.

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι σε προηγούμενη προσπάθεια που υπήρξε στις αρχές του χρόνου, οι προσφορές οι οποίες υπήρχαν δεν κρίθηκαν συμφέρουσες για την κυπριακή οικονομία, γι’ αυτό και δεν εξασφαλίστηκε και οποιαδήποτε δανειοδότηση για μακροχρόνια εξόφλησή της.
Διαβάστε ακόμη:

> Υπέρ του ρωσικού δανείου το ΑΚΕΛ
> Θετικός ο ΔΗΣΥ στο δανεισμό από Ρωσία

www.kathimerini.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.