Υποθήκες για μια σοβαρή ανάκαμψη με διάρκεια και βάθος βάζει ο κυπριακός τουρισμός. Ο Αύγουστος κύλησε με υψηλές πληρότητες, ενώ υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που εμφανίζουν πληρότητες 100% μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θετική είναι η τάση και για τον Οκτώβριο, αλλά και για τον Νοέμβριο με αποτέλεσμα αρκετοί ξενοδόχοι να παρατείνουν τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρχει κίνηση στις τουριστικές περιοχές. Την άνοδο οδηγούν οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στις αφίξεις.
Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο ανήλθαν σε 359.104 σε σύγκριση με 306.106 τον Ιούλιο 2010, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 17,3%. Τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση 9,8% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 142.113 τον Ιούλιο του 2010 σε 156.051 τον Ιούλιο του 2011) και 61,9% αύξηση από τη Ρωσία (από 34.814 σε 56.361 φέτος).
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.332.873 σε σύγκριση με 1.184.065 την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σημειώνοντας αύξηση 12,6%.
Τα θετικά στοιχεία δεν αφορούν μόνο τις Λεμεσό και την ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά και την Πάφο και τη Λάρνακα.
Οι πληρότητες των ξενοδοχείων αυτές τις ημέρες ξεπερνούν το 90% και σε πολλές ξενοδοχειακές αγγίζουν το 100&, σε όλες τις τουριστικές περιοχές.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της λειτουργού της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, Νανάς Αρσένη – Παύλου, σύμφωνα με την οποία παρατηρούνται πληρότητες μέχρι και 100% σε ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες στη Λάρνακα. Πρόσθεσε ότι «γενικά για το 2011 η Λάρνακα από τουριστικής άποψης έχει μια πολύ καλή χρονιά, καλύτερη σε σχέση με το 2010. Οι κυριότερες τουριστικές αγορές για φέτος για τη Λάρνακα είναι η βρετανική, η ρωσική και η γερμανική».
Στην τουριστική άνοδο της Λάρνακας συμβάλλει και ο τουρισμός κρουαζιέρας, καθώς δύο φορές την εβδομάδα κρουαζιερόπλοια μεταφέρουν περίπου 1500 επιβάτες από το Ισραήλ.
Το 100% έχει φτάσει η πληρότητα και στις ξενοδοχειακές μονάδες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Πληρότητες μέχρι και 100% παρατηρούνται και στην Πάφο και μάλιστα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Φαίνεται ότι οι πληρότητες αυτές θα συνεχίσουν μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό είναι κάτι που ήταν στους αρχικούς μας στόχους, δηλαδή η άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας αλλά και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από έξι σε εννέα μήνες και σταδιακά σε ολόκληρο το χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης.
Η συγκυρία
Η Κύπρος ευνοείται από τη διεθνή συγκυρία. Ανταγωνιστικοί μεσογειακοί προορισμοί, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, έχασαν το φετινό καλοκαίρι σχεδόν δέκα εκατομμύρια τουρίστες. Αυτοί μοιράστηκαν σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Στις θετικές επιδόσεις του Ιουλίου λειτούργησε θετικά το γεγονός ότι η έκρηξη στο Μαρί δεν επηρέασε τις τουριστικές περιοχές, τα οποία και είχαν συνεχή ροή ηλεκτροδότησης. Ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων έχει επιλέξει να ηλεκτροδοτείται από τις δικές του γεννήτριες, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό οι πελάτες του ξενοδοχείου. Ωστόσο η χρήση των γεννητριών επιβαρύνει τα κόστη λειτουργίας των ξενοδοχείων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 28 Αυγούστου