Απαισιόδοξοι οι Κύπριοι για την οικονομία

«Κόκκινο» χτυπά η απαισιοδοξία των Κυπρίων για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, αλλά και για την εξέλιξη της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης, όπως προκύπτει από ειδική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι απαντήσεις που έδωσαν οι Κύπριοι είναι περισσότερο απαισιόδοξες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των απαντήσεων στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης και μάλιστα σε μία περίοδο που δεν είχε συμβεί το δυστύχημα στο Μαρί (η έρευνα έγινε το διάστημα 6 με 21 Μαΐου και δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες).
Το 48% εκτιμά ότι το επόμενο δωδεκάμηνο η γενική κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα θα χειροτερεύσει (30% στην Ε.Ε. των «27»), ενώ το 40% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας (28% στην Ε.Ε). Βελτίωση βλέπει το 13% για την απασχόληση και 19% για την κυπριακή οικονομία.
Σε ό,τι αφορά την προσωπική οικονομική κατάσταση, το 59% τη χαρακτηρίζει ως «γενικά καλή» την κατάσταση του νοικοκυριού του (65% στην Ε.Ε.) και το 40% ως «γενικά κακή» (33% στην Ε.Ε.). Το 40% θεωρεί «καλή» τη σημερινή του εργασιακή κατάσταση (55% στην Ε.Ε.) και το 20% «κακή» (27%).
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των προβλημάτων στο εσωτερικό της Κύπρου, το 52% βαθμολογεί ως σημαντικότερο την ανεργία, το 41% τη γενική οικονομική κατάσταση, το 28% την εγκληματικότητα, το 21% τη μετανάστευση (μεγάλη διαφορά με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 11%) το 5% το δημόσιο χρέος (14% στην Ε.Ε.), το 6% το σύστημα υγείας (14% στην Ε.Ε.) και μόλις το 1% το συνταξιοδοτικό (9% στην Ε.Ε.).
Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει προσωπικά το 42% απαντά η γενική οικονομική κατάσταση, ακολουθεί με 41% η αύξηση των τιμών, με 20% η ανεργία, με 11% το συνταξιοδοτικό, με 10% η εγκληματικότητα και 7% το ιδιωτικό χρέος.
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 63% των Κυπριών εκτιμά ότι τα χειρότερα δεν έχουν έλθει. Επίσης το 66% των Κυπρίων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν κινήθηκε αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Η απαισιοδοξία έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς.
Το 50% τείνει να μην εμπιστεύεται το Κοινοβούλιο με το 44% τείνει να το εμπιστεύεται, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις για την κυβέρνηση (πριν την 11η Ιουλίου), καθώς το 47% τείνει να την εμπιστεύεται και το 48% να μην εμπιστεύεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ε.Ε. το 63% των πολιτών δεν εμπιστεύεται την κυβέρνησή του.

Οι Τουρκοκύπριοι
Ανάλογη έρευνα πραγματοποιήθηκε και μεταξύ των μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το 63% χαρακτηρίζει ως «κακή» την οικονομική κατάστασης της οικονομίας της κοινότητας, το 44% την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του και το 45% την επαγγελματική του κατάσταση. Το 39% θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάστασης της τουρκοκυπριακής κοινότητας (το 22% απαντά ότι θα βελτιωθεί), ενώ το 26% περιμένει ότι θα γίνει χειρότερη η επαγγελματική του θέση. Στην παρούσα φάση ως σημαντικότερες δυσκολίες για την τουρκοκυπριακή κοινότητα αξιολογούνται η οικονομία (46%), η ανεργία (38%), η ακρίβεια (34%), η φορολογία (12%), ενώ ένα εντυπωσιακό 9% θεωρεί ως μείζον θέμα την επιρροή της κοινότητας στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον. Στην Ε.Ε. των «27» το αναφέρει ως σημαντικό θέμα μόλις το 1%, ενώ στις ελεύθερες περιοχές επίσης το 1%. Σε προσωπικό επίπεδο σημαντικά θέματα θεωρούνται η οικονομική κατάσταση (42%), η ανεργία (39%), η ακρίβεια (35%) και η εγκληματικότητα (18%). Το 56% θεωρεί ότι η ψευδοκυβέρνηση (οι κοινοτικές αρχές όπως αποκαλούνται στην έρευνα) δεν ενεργεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 21 Αυγούστου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.